Naslovna / Ishrana

Zašto je maslinovo ulje tako dobro za zdravlje

Priredio/la: E. K.|9:00 - 27. 10. 2020.

Mali podsetnik koje maslinovo ulje je najbolje i zašto je tako blagotvorno za telo i um

Maslinovo ulje dobijamo mlevenjem ili gnječenjem celih maslina i skupljanjem ulja koje se iscedi. Maslinovo ulje koriti se za kuvanje, prženje, može se jesti i „živo“, tako što sa njim prelijemo parče hleba, pastu ili salatu. Koristi se i kao sastojak za pečenje testa. Najbolje od svega je što je maslinovo ulje veoma zdravo. A evo i zašto.

paradajz i sir sa maslinovim uljem

Čuva od upala, kardiovaskularnih bolesti, čisti um… Izvor: Pexels

Vrste maslinovog ulja

Postoji tri vrste ili razreda maslinovog ulja: ekstra devičansko, devičansko i refinisano (blago). Ove oznake se daju prema vremenu obrade pre flaširanja i prodaje. Rafinisano maslinovo ulje se najviše obrađuje.

Koje je najzdravije?

Ekstra devičansko ulje se najmanje obrađuje i zbog toga je hranljivije od devičanskog i rafinisanog. Na primer, ovakvo ulje ima visok nivo zdravih hranljivih fitohemijskih jedinjenja koji mogu pomoći u borbi sa rakom i bolestima srca.

Poboljšava zdravlje srca

Ozbiljne studije su pokazale da kada koristite više ekstra devičanskog ulja u ishrani, smanjujete rizik od kardiovaskularnih bolesti. Aktivni sastojci ovog ulja pomoći će vam da smanjite krvni pritisak i sprečite očvršćavanje arterija.

Smanjuje rizik od šloga

Ako u svojoj ishrani zamenite manje zdrave masti maslinovim uljem smanjićete šansu da dobijete šlog za više od 40%.

Bori se sa upalama

Razne upale vode ga raznim hroničnim bolestima. Neki antioksidanti u ekstra devičanskom maslinovom ulju mogu smanjiti upale na isti način kao lekovi kao što je na primer ibuprofen. Oleinska kiselina u maslinovom ulju je takođe protivupalna.

Visok nivo antioksidanata

Slobodni radikali su nestabilni atomi u vašem telu koji mogu uništavati ćelije. Antioksidanti su jedinjenja koja mogu da pomognu da se spreči ili uspori uništavanje. Ekstra devičansko ulje vrvi od antioksidanata koji smanjuju rizik od bolesti.

Uništava bakterije

Neki sastojci maslinovog ulja mogu da se bore sa štetnim bakterijama. Helicobacter pylori je bakterija u želucu koja može da prouzrokuje čir ili čak kancer. Jedinjenja u maslinovom ulju mogu pomoći da se ova bakterija uništi.

Manji rizik od dobijanja raka

U mediteranskoj ishrani više se koristi povrće od mesa i često se koristi maslinovo ulje. Naučnici su otkrili da su ljudi koji se ovako hrane pod manjim rizikom od dobijanja nekih vrsta raka, kao što su kolorektalni, rak dojke, rak pankreasa i rak prostate.

Poboljšava rad mozga

Dokazano je u studijama da ishrana koja sadrži maslinovo ulje može pomoći u boljem razmišljanju, razumevanju i pamćenju, pa čak i čuvati od dobijanja Alchajmerove bolesti.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo