Naslovna / Ishrana

Stevija je prirodna zamena za šećer – ko sme da je koristi i na koji način

Priredio/la: M.R.|13:00 - 24. 08. 2021.

Ako prvi put koristite steviju uzmite manju količinu i dozirajte po potrebi, jer stevija u prahu je 200 puta slađa od običnog, stonog šećera

stevia-dijabetes-zamena za šećer Nutricionisti kažu da je idealna zamena za šećer Foto Shutterstock

Stevija (Stevia Rebaudiana), biljka koja pripada porodici hrizantema, spada u najpopularnije i najviše korišćene prirodne zamene za šećer. Najveći broj preperata na bazi stevije napravljen je od visoko rafiniranog ekstrakta lista stevije koji se zove rebaudiozid A (Reb). Budući da je ovaj ekstrakt 200 puta slađi od šećera, ne bi trebalo da se koristi u većim količinama. Takođe, treba reći da neki novi proizvodi sadrže veštačke arome i dodatne boje pa bi ih trebalo izbegavati, a pre kupovine obavezno pogledati deklaraciju i sastav.

Lako se uzgaja u kućnim uslovima

Steviju možete da uzgajate sami u kućnim uslovima i koristite njeno lišće za zaslađivanje hrane i pića, uz poseban oprez za neke kategorije ljudi. Istraživanja kažu da je pogodna i za osobe sa dijabetesom, pod uslovom da se ne radi o celom listu. Takođe, osobe koje imaju problem sa šećerom ne smeju da koriste proizvode od stevije koji sadrži dekstrozu ili maltodekstrin (vrsta skroba).

U kojim slučajevima ipak treba biti oprezan sa celim listom sirove stevije

Proizvodi od stevije, napravljeni od Reb baze, smatraju se sigurnim i za neke rizične grupe, poput trudnica ili osoba koje imaju dijabetes. Oni, prema raspoloživim podacima, retko izazivaju neželjene efekte. Međutim, stručna javnost se slaže da je potrebno više istraživanja kako bi se došlo do eksplicitnih dokaza o pozitivnom uticaju stevije, posebno kada se govori o drugim delovima biljke iz kojih se takođe dobija zaslađivač.

Stevija od celog lista nije odobrena za komercijalnu upotrebu, a iako neki izvori tvrde da je stevija iz celog lista sigurna alternativa visoko rafinisanom ili stonom, običnom šećeru, u ovom slučaju treba biti oprezan. Dodavanje sirovog lista stevije u šolju čaja s vremena na vreme verovatno neće naneti štetu, ali ovaj vid konzumacije se ipak ne preporučuje trudnicama.

Ko treba da bude oprezan sa stevijom

U svakom slučaju, dok iz više istraživanja ne bude potvređno da je korišćenje celog lista stevije potpuno bezbedno za sve osobe, oni koji imaju neka složenija stanja poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili drugih srčanih oboljenja, trebalo bi da budu oprezni i konsultuju svog lekara.

Stručnjaci upozoravaju da sirova stevija možda može da nanese štetu bubrezima i kardiovaskularnom sistemu, previše smanji krvni pritisak ili izazove negativnu interakciju sa lekovima koji snižavaju šećer u krvi. Kod nekih, i industrijska stevija koja ima veštačke dodatke može da uzrokuje probleme sa probavom, poput nadutosti i proliva.

Potvrđene koristi od Reb ekstrakta stevije

Stevija je prirodni, niskokalorični zaslađivač, pa je dobar izbor ako ste na nekom redukcionom režimu ishrane. Ako imate dijabetes, stevija može da pomogne u održavanju zadovoljavajućeg nivoa šećera u krvi. Jedno istraživanje iz 2010. sprovedeno na određenom broju zdravih osoba sa normalnom telesnom težinom i jednom broju gojaznih, pokazalo je da je stevija značajno snizila nivo insulina i glukoze kod onih sa viškom kilograma. Takođe je primećeno da su ispitanici imali osećaj sitosti posle konzumiranja, iako je stevija niske kalorijske vrednosti. Ograničenje ove studije bili su laboratorijski uslovi, ne i konzumacija u prirodnom, životnom okruženju.

Prema studiji iz 2009. godine, stevija u prahu je efikasna u regulaciji nivoa holesterola. Učesnici su konzumirali 20 mililitara ekstrakta stevije dnevno, u toku jednog meseca, a to im je, prema izveštajima, snizilo ukupni holesterol, LDL holesterol i trigliceride, bez negativnih nuspojava. Takođe, došlo je do povećanja nivoa dobrog holesterola.

Postoji li veza između stevije i karcinoma?

Za sada su dostupni neki laboratorijski dokazi da stevija može da pomogne u prevenciji ili borbi protiv karcinoma. Prema istraživanju iz 2012. godine, glikozid steviozid koji se nalazi u ovoj biljci, može da pomogne u procesu odumiranja ćelija raka kod malignog oboljenja dojke. Steviozid takođe utiče na smanjenje nekih mitohondrijskih puteva koji pogoduju razvoju malignih ćelija. Istraživanje je dopunjeno 2013.godine a  u njemu je utvrđeno da su mnogi derivati glikozida stevije toksični i štetni za specifične leukemije, ćelijske linije raka pluća, želuca i dojke.

Kako koristiti steviju kao zamenu za šećer

Prstohvat stevije u prahu ekvivalentan je otprilike jednoj kašičici stonog šećera. Steviju možete koristiti kao dodatak kafi ili čaju, limunadi, žitaricama, smutijima ili šejkovima, jogurtu sa kiselim voćem. Možete je dodati u pecivo ili u testo, a preporučuje se da polovinu ukupne količine šećera iz recepata zamenite manjom količinom stevije, što će dati dovoljan osećaj slatkoće. Ako prvi put koristite steviju, svakako uzmite manju količinu pa dozirajte po potrebi, kako se ne bi dogodilo da imate preterani efekat slatkoće.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo