Naslovna / Ishrana

Sveže sezonsko voće koristite za zdrav letnji obrok, ali u čaši

Priredio/la: I. V.|13:00 - 13. 08. 2021.

Domaći smoothie – napitak ili obrok od svežeg sezonskog voća, poslužiće i kao osveženje i kao poslastica i kao zdrav doručak, koji će organizmu obezbediti dovoljno vitamina

smuti- smoothie- borovnica- zdrav obrok Voćni napici/obroci mogu poslužiti „za podizanje“ energije, za poboljšanje raspoloženja Foto: Shutterstock

Sezonsko voće može se iskoristiti kako za osvežavanje tokom leta, tako i za pravljenje zdravih smoothie obroka, bogatih vitaminima, mineralima i biljnim vlaknima. Ovi voćni napici/obroci mogu poslužiti „za podizanje“ energije, za poboljšanje raspoloženja i zadovoljenja potrebe organizma za nečim slatkim. Domaće napravljen smoothie napitak/obrok svakako je zdraviji od industrjskih, kupljenih verzija koji najčešće sadrže mnogo šećera i nezdravih, čak i štetnih konzervanasa.

Najbolji su oni od voća bogatog vlaknima

U zavisnosti koje voće najviše volite, smoothie obrok je najbolje praviti od banana, jagoda, malina, kupina, borovnica, breskvi…odnosno od voća i povrća bogatog biljnim vlaknima. U voćnu smesu možete uvek dodati ovsene pahuljice ili ražane, ili po ukusu, laneno seme, čia seme… Razređuju se vodom, jogurtom ili mlekom. Ovi letnji obroci u čaši, ne samo što su zdravi i dobri za liniju i skidanje kilograma, već se i veoma jednostavno i brzo prave.

Smoothie od borovnica

Sezonu bobičastog voća iskoristite za pravljenje zdravih obroka i neodoljivih kombinacija. Borovnice spadaju u superhranu jer obiluju antioksidansima, zdrave su i hranjive i dobre za naš organizam. Kako biste iskoristili sve benefite ove čudotvorne namirnice jedite ih sirove.  

Sastojci:

pola šolje svežih borovnica
1 kašičica meda
1 banana
1 šolja jogurta
1 kašičica čia semenki
1 kašika ovsenih pahuljica

Priprema:

Borovnice dobro operite i pomešajte s medom i jednom kašikom jogurta. Sve to zajedno izblendajte. Smesu rasporedite na dno čaše. U drugoj posudi pomešajte ostatak jogurta, naseckanu bananu, čia semenke i ovsene  pahuljice pa sve to izblendajte dok smesa ne postane ujednačena. Smesu zatim naspite preko krema od borovnica i dekorišite svežim borovnicama i granolom. 

Smoothie od jagoda

Ako ga obogatite sveže ubranim šumskim jagodama – još je ukusniji. Dobro operite jagode i uklonite zeleni deo, a zatim ih narežite na velike komade i, zajedno s malo leda, usitnite u blenderu dok ne dobijete željenu konzistenciju. Dodajte sok od pola limuna i, ako želite, dodajte samo malo žutog šećera. Smoothie od jagoda obezbediće organizmu dovoljno vitamina i antioksidansa, koji štite srce, cirkulaciju i kožu.

Smoothie od banana

Za čišćenje organizma dobra kombinacija su banana i pomorandža. Naime, kombinacijom ovog voća i ostatka sastojka pročistićete celo telo i biće mnogo lakše skinuti se u kupaći kostim posle nekoliko dana.

Sastojci:

1 mini banana
1 pomorandža
1 banana
pola šolje nemasnog jogurta
3 kašike lanenog semena
malo kokosovog ulja
voda

Priprema:

Priprema je krajnje jednostavna. Sve sastojke staviti u blender i dodati onoliko vode koliko želite da vaš smoothie bude gust. Kada ste dobili napitak željene gustine, izlijte ga u prikladnu čašu i konzumirajte jednom dnevno, ako je moguće ujutro.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo