Naslovna / Ishrana

Aronija se preporučuje osobama sa dijabetesom, čisti jetru, čuva organe od oštećenja

Priredio/la: M.R.|13:00 - 18. 08. 2021.

Aronija nema „prirodnih neprijatelja“ te je nije potrebno tretirati pesticidima ili drugim preparatima za zaštitu, i zato spada u 100 odsto ekološku biljku

aronija- dijabetes- snižava šećer- čisti jetru Aronija je odlična za zdravlje kompletnog organizama Foto: Shutterstock

Bobice aronije, voće poreklom iz Severne Amerike, u nekim delovima sveta rastu u potpunoj divljni. Liče na veće borovnice ili brusnice, i mogu biti crne ili crvene. Indijanci su ih koristili kao jednu od važnih namirnica u lečenju, spremajući od njih čajeve i dodajući ih raznim jelima. Aronija je svrstana u super-hranu, nema „prirodnih neprijatelja“, pa je nije potrebno tretirati pesticidima ili drugim preparatima za zaštitu, i zato spada u 100 odsto ekološku biljku. Njene najbitnije prednosti su uticaj na kompletan imunitet, odličan je antioksidant, ima antivirusna i antikancerogena svojstva, a konzumira se sveža, sušena ili u obliku soka. Takođe, sok sibirske aronije ne sadrži gluten, a dnevna preporučena količina soka je do pola litra.

Rane studije potvrdile brojne koristi za zdravlje

Brojne laboratorijske studije koje su istraživale prednosti aronije i mogući uticaj na zdravlje za sada su rađene na životinjama, a rani rezultati ukazuju na to da bi ove bobice mogle značajno da pomognu u stanjima poput raka, dijabetesa i smanjenja oksidativnog stresa, odnosno oštećenja organa.

Pomoć u borbi protiv raka

Jedno istraživanje je pokazalo da je ekstrakt bobice aronije efikasan u sprečavanju širenja ćelija raka debelog creva kod pacova. Treba naglasiti da su studije još uvek u ranim fazama i da je prerano sa sigurnošću reći da li će aronija imati isti efekat na zdravlje ljudi. Međutim, dosadašnja iskustva pokazuju da se ovakvi modaliteti istraživanja uglavnom potvrđuju i u slučaju humane populacije. Jedna od takvih studija o svojstvima aronije u borbi protiv raka dala je nagoveštaje da ekstrakti aronije smanjuju oštećenja ćelija kod osoba sa rakom dojke.

Pogodne za ishranu osoba sa dijabetesom, dobre za probavu

Rane studije takođe potvrđuju da aronija ima potencijale za borbu protiv insulinske rezistencije, a izvesno je da nema direktan uticaj na povećanje nivoa šećera u krvi. Tajna je u retkom voćnom šećeru koji se zove sorbitol, poznatom kao prirodni zaslađivač koji ima veliku energetsku vrednost, kao i velikoj količini vlakana koja učestvuju u regulaciji insulina, ali i probave. Zbog toga je aronija važna namirnica koju bi osobe sa dijabetesom trebalo da uključe u svoj režim ishrane, koja im neće naškoditi, već će učestvovati u kontroli nivoa glukoze u krvi. Njima se posebno preporučuje upotreba hladno ceđenog soka od aronije.

Poboljšavaju proces čišćenja jetre

Antioksidativna svojstva aronije mogla bi da imaju značajan uticaj na regeneraciju i poboljšanje zdravlja jetre. Kod miševa sa oštećenjem jetre, voćni sok od aronije je umanjio simptome i poboljšao njeno opšte zdravlje. Aronija je upravo zbog visokog sadržaja andioksidanata korisna i za detoks kompletnog organizma, a poznato je da u tom procesu jetra ima najvažniju ulogu.

Šta sadrži aroniju tako moćnom

Aronija sadrži skoro sve vitamine (C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9), i najvažnije minerale među kojima su gvožđe, cink, kalijum, kalcijum, fosfor, jod i mangan. U njoj su i ogromne količine andioksisanata, posebno tanini i flavonoidi, među kojima prednjači antocijanin. Na primeru aronije možemo da vidimo sve prednosti i važnost antioksidanata koji eliminacijom slobodnih radikala u kompletnom organizmu (tkivima, organima, koži, očima, krvotoku), podiže imunitet i jača kompletnu zdravstvenu sliku.

Utiče na sporije starenje i bolje zdravlje mozga

Antocijanin je zaslužan i za manji oksidativni stres u ćelijama mozga koji izaziva demenciju, Alchajmerovu bolest i druge poremećaje naših kognitivnih funkcija. Takođe, značajan je i njegov uticaj na kožu jer zatezanjem sprečava njeno starenje. Zaustavlja proces stvaranja bora i pojavu fleka na koži, staračkih pega i pigmentnih mrlja, a može da pomogne i u zarastanju rana i ožiljaka.

Ako vam smeta opor ukus…

Najkorisnije su ako se konzumiraju sirove, ali nekim ljudima smeta oporost i osećaj isušivanja i „skupljanja“ usta. Kada aroniju dodate u pite ili palačinke, ovog efekta neće biti. Takođe, ove bobice možete da dodate žitaricama, umešati ih u jogurt ili peći kao dodatak hlebu, kolačima ili drugim testima.

Kako pripremiti hladno-ceđeni sok od aronije

Od 1 kilograma aronije možete da dobijete oko 0,7 litara soka. Najbolje je da sprovedete metodu hladnog ceđenja – zamrznutu aroniju procedite i sameljite u mašini za mlevenje mesa. Nije potrebno dodavati konzervans niti druge vrste šećera. Najbolje je sveži sok popiti istog dana, i to ne više od pola litra po osobi. Ako ga otvorite, nemojte ga ni u frižideru držati duže od 24 časa

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
U agonije kratke noge
8:32, 07. 09. 2021.
Odgovori

Sve što je napisano govore proizvođači aronije koji ne mogu da je prodaju. Aronija nije bolja od višnje, kruške, šljive, jabuke… ali je neukusna i ljudi neće da je jedu. Izmišljaju se priče o njenoj lekovitosti pa ko poveruje, poveruje.

Vladimir
15:57, 02. 10. 2023.
Odgovori

@U agonije kratke noge
da nije ukusna, itekako ima istine. A sto se tice lekovitosti, nisu dovoljno opisali koliko je stvarno znacajna. Preporodio sam se otkako je koristim

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo