Naslovna / Ishrana

Masna morska riba recept za dugovečnost

Priredio/la: D. T.|11:00 - 03. 08. 2021.

Odavno je poznato da omega 3 masti imaju blagotvorno dejstvo na ljudsko zdravlje, a najnovija studija otkriva da ishrana bogata njima može produžiti životni vek ljudi

morska riba Foto: Pixabay

Ishrana bogata masnom morskom ribom, koja je riznica omega 3 masnih kiselina, može produžiti životni vek čoveka u proseku za dodatnih pet godina, rezultati su najnovije španske studije. Najbolje izglede za duboku starost imaju ljudi sa normalnim krvnim pritiskom i holesterolom, i nepušači koji unose dovoljne količine omega 3 masti.

Omega 3 su polinezasićene masne kiseline veoma zastupljene u određenim namirnicama. Pretpostavlja se da je viši nivo omega 3 u krvi, jedan od garanata dugovečnosti i moćan saveznik koji može pomoći da život još dugo traje i posle 65. rođendana.

Nije tajna i odranije je poznato da ove masti imaju blagotvorno dejstvo na ljudsko zdravlje, a najnovija studija Američkog časopisa kliničkog nutricionizma (The American Journal of Clinical Nutrition) otkrila je da ishrana bogata omega 3 mastima može produžiti životni vek ljudi.

Moćna uloga omega 3 masti

Ove kiseline, doprinose formiranju ćelijskih membrana i smatraju se „esencijalnim“ jer ih telo ne može samostalno proizvesti.

Omega 3 masti, kako navodi istraživanje, obezbeđuju energiju za telo i koriste se za formiranje eikozanoida, koji utiču na kardiovaskularni, plućni, imunološki i endokrini sistem.

Postoje tri osnovne vrste omega3 masnih kiselina to su alfa-linolenska kiselina, eikosapentaenska kiselina i dokozaheksaenska kiselina (DHA). Suplementi DHA se obično koriste tokom trudnoće, jer mogu pomoći u razvoju fetusa, posebno kada je u pitanju mozak i čulo vida.

Ishrana bogata omega 3 mastima

Bogati prirodni izvori omega 3 masnih kiselina su laneno ulje, soja, ulje uljane repice, određene vrste ribe, kao što su losos, tunjevina i sardine, čija semenke.

Jedna od najjeftinijih vrsta ribe skuša, je kako se smatra i najboljim izvorem omega 3 masti, sadrži i vitamin B 12, selen. Preporuka je sveže pripremljena skuša.

Ishrana bogata omega 3 mastima umanjuje rizik od pojave kancera, Alchajmerove bolesti, reumatoidnog artritisa.

Najduže žive nepušači koji unose dovoljne količine omega 3 masti

U najnovijoj studiji učestvovali su stručnjaci Bolnice del Mar u Barseloni, s ciljem da otkriju vezu između omega 3 masti i dugovečnosti. Oko 2.240 učesnika je praćeno tokom 11 godina, a svi oni su bili podeljeni na četiri grupe: nepušače sa viskom nivoom omega 3, pušače sa visokim nivoom omega 3, nepušače sa niskim nivoom omega 3 masti u krvi i pušače sa niskim nivoom omega 3 masti.

Ljudi sa visokim nivoom omega 3 masti u krvi koji ne puše su imali najduži životni vek. Pušači sa visokim nivoom omega 3 i nepušači sa niskim nivoom omega 3 su bili izjednačeni. Na kraju ljudi sa niskim nivoom omega 3 masti koji puše su imali najlošije izglede.

Ovo potvrđuje ono što smo videli u poslednje vreme. Veći nivo ovih kiselina u krvi, koji je rezultat redovne zastupljenosti masne ribe u ishrani, povećava očekivani životni vek za skoro 5 godina – kaže autor studije dr Aleik Sala Vila.

Značaj uvida u omega 3 kiseline

On smatra da redovni pušači imaju za 4,7 godina kraći životni vek. Najbolji rezultati koji vode ka dubokoj i vitalnoj starosti dobijaju se povećanjem nivoa omega 3 masnih kiselina u ishrani, i redovnom kontrolom visokog krvnog pritiska i holesterola, smatraju doktori.

Uvid u nivo omega 3 masti u krvi je značajan, kao i nivo holesterola i krvni pritisak, s tim da se mnogo brži i jeftiniji rezultati dobijaju dobrim nivoom omega 3 masti, pa nastojte da više koristite morsku ribu u ishrani, savetuju stručnjaci.

Prerano je za definitivne zaključke

Naravno na dužinu života ne utiče samo način ishrane, već i dosta ostalih činilaca, kao što je stres, nepovoljni uticaji životne sredine, izloženost hemijskim uticajima, dostupnost čiste vode, vazduha, fizička aktivnost…

Stručnjaci zato planiraju da rade slična istraživanja i u Americi. Dosadašnji zaključci su sugerisali da masna vrsta ribe ima uticaj na moždane funkcije i dugovečnost. Pre bilo kakvih konačnih zaključaka očekuju se rezultati više nezavisnih strana koji će potvrditi ili odbaciti ovu tvrdnju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo