Naslovna / Ishrana

Ishrana koja je put do olimpijskog zlata

Priredio/la: D. T.|13:00 - 30. 07. 2021.

Svi sportisti imaju neke svoje načine ishrane, koju su usklađeni s njihovim potrebama i sportskom disciplinom, ali ni jedan vrhunski sportista nikada ne zaboravlja jedan sastojak dostupan svima

Ishrana, olimpiske igre Olimpijske igre. Foto: Printskrin RTS / Nikola Tomić, Telegraf.rs

Složeni ugljeni hidrati za energiju, proteini za oporavak mišića, voće i povrće da se lakše podnesu napori, i ponekad neki desert, mogu biti siguran put do olimpijskog zlata. Svi sportisti imaju neke svoje načine ishrane, koju su usklađeni s njihovim potrebama i sportskom disciplinom, ali ni jedan vrhunski sportista nikada ne zaboravlja jedan sastojak dostupan svima – običnu vodu.

Stručnjaci tvrde da je ovakav način ishrane najbolji za sportiste, rekreativce, ali i one koji rade fizički naporne poslove i svakodnevno troše mnogo energije. Svi upozoravaju, da ne postoji univerzalno pravilo za sve. Ljudski organizmi se razlikuju po potrebama, nije isto da li trenirate ili se takmičite u maratonu, plivanju, tenisu.

Bez prejedanja

Pričalo se, na primer, da olimpijski šampion u plivanju Majkl Felps pripremajući se za takmičenja unosi svakog dana po 12.000 kalorija, on je kasnije osporio ove navode i rekao da svakog dana troši od 8.000 do 10.000 kalorija. Samo za doručak je jeo tri sendviča sa jajima, francuski tost, palačinke.

Većina sportista nastoji, u odnosu na vrstu sporta kojom se bavi, da se uravnoteženo hrani, izbegava prejedanje. U nekim sportovima kao što su, na primer, ženska gimnastika, koja zahteva vitko, a jako telo, nekada se uočavaju i problemi ako se prati i meri svaka kalorija.

Novak Đoković biljna ishrana

Najbolji teniser sveta Novak Đoković je, kako se priča, dosta menjao način ishrane. Izbacio je iz ishrane gluten, mlečne proizvode i rafinisani šećer. Mnoge je zbunila njegova odluka da ne jede crveno meso. Kako je u više navrata pričao, njegov jelovnik se sada bazira na biljnoj ishrani, a rezultati ne izostaju.

Svako jutro popije čašu mlake vode sa limunom, pa smuti sa različitim algama, voćem, suplementima. Đoković je pričao da ne voli da jede hranu koja se teško vari. Jede žitarice, kinou, proso, običan krompir, kuvan na pari. Stručnjaci, podvlače, da jedan isti načini ishrane, ipak ne odgovara svima.

Šampionka US Opena Naomi Osaka, ujutro priprema smuti od kelja i spanaća, u koji dodaje rastvor elektrolita sa ukusom kokosa i kivija. Ona pre mečeva jede testeninu sa maslinama ili piletinom.

S druge strane američki šampion u plivanju Kejleb Dresel priča da jede tokom celog dana i da ne može da vežba kada je gladan. Posle jutarnjeg treninga jede ugljene hidrate, proteine, voće i povrće. Obavezno večera, jede i dosta mesa, piše Health.

Plivači i 10.000 kalorija

Hrana je gorivo za telo i sportistima je veoma bitna, ali svaki atleta, kao kaže Kasi Vavrik sportski dijetolog, ima neke svoje potrebe, koji zavise od zahteva treninga i sporta. Sprinteri, skakači u vis potroše oko 2.000 kalorija dnevno, a plivači i do 10.000 kalorija. Neka takmičenja se zasnivaju na izdržljivosti, druga zahtevaju kratke napade veoma visokog intenziteta.

Zdrava ishrana sportista sastavljena je od ugljenih hidrata za energiju, proteina za čvrstu masu i stabilizaciju šećera, omega-3 zdravih masti, kao što su masna riba, uz puno voća i povrća, koji omogućavaju telu antioksidanse i vlakna. Ova hrana je i najbolja za brz oporavak posle treninga ili takmičenja.

Jedan sastojak niko ne preskače

I sportisti vole da se počaste, s vremena na vreme, nekim desertom. Izbegavaju se prazne kalorije, pa se isključivo na primer jede crna čokolada sa dosta kakaa, zdrave grickalice u vidu oraha, badema, lešnika.

Tokom sportskih takmičenja kao što je Olimpijada jede se češće u toku dana, nekoliko obroka i užina. Hrana je kombinacija ugljenih hidrata i proteina, za oporavak mišića i sprečavanje povreda. Jedan sastojak dosptupan svima, ne preskače ni jedan vrhunski spotista.

Elitni sportisti prepoznaju značaj vode, pa je i piju tokom celog dana. Dosta se znoje i kada nije toplo vreme, pa znaju da su im elektroliti i tečnost neophodni – kaže Vavrik.

Pravilo 80/20

Stručnjaci za ishranu preporučuju pravilo 80/20 i rekreativcima i profesionalnim sportistima. To bi značilo da u toku dana nastojite da unesete 80 odsto najbolje hrane i preostalih 20 odsto „hrane za zabavu“, neke čokolade ili sladoleda. Sportisti su ,ipak, izuzetak pa pre velikih takmičenja primenjuju 90/10 pravilo, što znači da su slatkiši i nezdrave slane grickalice svedeni na minimum.

Jede se i pre i posle treninga

Najbolje rezultate imaće i rekreativci uz izbalansiranu ishranu, mnoštvo voća i povrća, nemasna mesa, proizvode od celog zrna. Savet je da se jede pre treninga, pa čak i nešto malo, količina i vrsta hrane zavisi od toga koliko je trening naporan, to može biti neko voće ili jogurt.

Savet je da se malo jede i posle vežbanja. Najbolje je da otkrijete ono što vam najviše odgovarata, da osluškujete potrebe svog tela i da jedete kada ste gladni.

Za sportiste, ali i za sve koji rade, fizički naporne poslove, preporuka je da se razmak između dva obroka, premosti užinom. Na taj način se sprečava prejedanje tokom sledećeg obroka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo