Naslovna / Ishrana

Leti se jede voće i povrće zbog kojih ćemo manje biti žedni

Priredio/la: D.T.|13:00 - 22. 07. 2021.

Namirnice bogate vodom tokom leta nam pomažu da sprečimo razvoj nekih bubrežnih bolesti ili ublažimo probleme sa dijabetesom

letnje voće i povrće- bogato vodom-sprečava žeđ Leti će dehiraciju sprečiti namirnice koje se uglavnom sastoje od vode Foto: Shutterstock

Voće i povrće je prepuno vitamina, minerala i najbolje vode, koja će sprečiti dehidraciju, a koja nekad može dovesti do mučnine, čak i nesvestice. Preporuke o 8 čaša vode, pa i neke čaše više, kada su napolju tropske temperature, ostaju i dalje na snazi. Unos zdravih namirnica bogatih vodom, je najmanje što možete da uradite za svoje zdravlje i sprečite, kako naglašavaju doktori, razvoj nekih bubrežnih bolesti ili ublažite probleme sa dijabetesom.

Hrana održava balans vode u telu

Prema istraživanjima, skoro 90 odsto građana Srbije ne unosi dovoljne količine tečnosti. Doktori naglašavaju da potrebe za vodom zavise od starosti, pola, vrste posla kojim se bavimo, nivoa fizičke aktivnosti, spoljne temperature… Leti, putem znoja, izbacujemo više tečnosti iz tela, koju je potrebno nadoknaditi dodatnom vodom. Trudnice i dojilje, na primer, imaju povećane potrebe za vodom.

Hrana koju jedemo je veoma bitna i za održavanje balansa vode u telu. Smatra se da ishrana bogata voćem i povrćem može zadovoljiti oko 20 odsto dnevnih potreba za vodom. Imajte na umu da neke namirnice sadrže veće količine vode. Takođe, najbolje je voće i povrće, ako je moguće jesti u sirovom stanju, jer tokom kuvanja može izgubiti značajan procenat vode.

Krastavci

Krastavci su pravi izvor vode, koje ima čak 95 odsto u ovom povrću. Od krastavca se mogu praviti razne salate koje možete začiniti na najrazličitije načine. Najviše minerala i vitamina ima u krastavcima koji se ne ljušte, ipak, savet je da ih dobro operete i oljuštite pre pripreme.

Celer

Celer ima samo 15 kalorija u četiri štapića, ali zato dosta drugih vitamina i minerala i mnogo vode. Možete da ga jedete samostalno, ali većina više voli da celer doda u neku, na primer, riblju salatu. Na ovaj način, kako smatraju nutricionisti, možete smanjiti unos hleba i ugljenih hidrata.

Lubenica

Lubenica je neizbežan deo letnje trpeze, ima malo kalorija svega 46 u jednoj porciji i puno vode. Može se jesti samostalno ili kao delo nekih voćnih salata. Rashlađena lubenica će sigurno utoliti žeđ i u najvrelijem letnjem danu.

Dinja

Lubenica jeste najpopularnija letnja poslastica, ali ni dinja ne zaostaje za njom. Porcija dinje, jedna šolja sadrži oko 427 miligrama (mg) kalijuma, koji je elektrolit i bitan za balans vode u telu. Dinju možete jesti samostalno, kao deo voćnih salata ili smutija.

Jagode

Slatke i crvene jagode su odličan izvor vitamina C, ali i riznica vode, ima je 91 odsto u ovom voću. Najbolje je jesti ih samostalno, pa potom kao deo voćne salate.

Zelena salata

Sve vrste zelene salate, uključujući i spanać imaju dosta vode. Smatra se da je 95 odsto ovog povrća voda. Upotreba zelene salate u kuhinji je široka, može biti dodatak nekog sendviča, može se samostalno jesti sa malo maslinovog ulja i limuna, ili kao deo obrok salata.

Paradajz

Paradajz sadrži oko 94 odsto vode. Kao i dinja, snažan je izvor kalijuma, u paradajzu srednje veličine ima 292 mg ovog minerala neophodnog za funkcionisanje nerva, mišića i srca. Paradajz se koristi na milion načina, kao salata, dodatak pastama, sok, čorba.

Paprika babura

Ovo povrće sadrži oko 94 odsto vode. Jede se kao salata ili deo kuvanog jela. Imajte na umu da je najzdravije koristiti ih sirove, jer prilikom termičke obrade, gude deo vode.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Sladjana
10:36, 27. 07. 2021.
Odgovori

Lubenice su odlicne da nadoknade tecnost u organizmu, ali su i pune secera.Leti je najbolje piti cistu preciscenu nobel vodu, po mogucstvu sobne temperature.

lun LU (Snezna Ninkovic)
14:39, 28. 07. 2021.
Odgovori

Izvrsno ….dosta dobrih informacija ….Hvala Vam….

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo