Naslovna / Ishrana

Hladni čajevi koji osvežavaju, a ne sadrže šećer – napravite ih sami

Priredio/la: M.R.|13:00 - 14. 07. 2021.

Osvežite se kad treba, ali ne zaboravite da previše hladna pića pospešuju proces znojenja i lakše i brže dehidratacije

ledeni ćaj. bez šećera- osveženje Jednostavna priprema prirodnog osveženja bez šećera i aditiva Foto: Shutterstock

Hladni čajevi, posebno ako sadrže što viši procenat biljaka od kojih su pravljeni, predstavljaju dobar izbor za rashlađivanje koji ne sadrži kalorije i šećere. Nemojte zaboraviti da previše hladna pića pospešuju proces znojenja koji vodi do lakše i brže dehidratacije, pa je poželjno i uz njih unositi vodu kako bi se tečnost koja se izbaci nadoknadila.

Ledeni zeleni čaj

Po nekim statistikama, zeleni čaj je posle vode tečnost koja se najviše konzumira u svetu, a poznate su i njegove brojne zdravstvene prednosti. Dodavanje kriške limuna ili limete zadržaće i korisna svojstva citrusa koja se izgube kada se stave u vruć čaj, a možete mu dodati i metvicu, što će poboljšati ukus i dati mu još malo oštrine. Budući da ne sadrži šećere, ali da u sebi ima kofein koji će uticati na to da vam se podigne opšte raspoloženje, zeleni čaj je jedan od odličnih izbora i kada ima prefiks „hladni“.

Hladni čaj od limun trave

Ova biljka dolazi sa Tajlanda, a sve je popularniji i kod nas. Pripremićete ga tako što ćete dve kašičice preliti ključalom vodom i ostaviti poklopljeno da odstoji 8 do 10 minuta. Preporučljivo je da do konzumacije stoji u staklenoj posudi, flaši ili bokalu. Dodajte kockice leda i dekorišite kriškama limuna.

Brusnica – ukusna, zdrava i osvežava

Kupite sušenu brusnicu, a ako možete da dođete do listova, osvežavajući i zdravi hladni čaj možete da pripremite i od njih. Za jednu šolju čaja potrebno je da kafenu kašičicu sušenog ploda prelijete ključalom vodom, pokrijete i ostavite da odstoji najviše 15 minuta. Procedite i prohladite.

Ako želite da napravite čaj od lista brusnice, jednu punu supenu kašiku suvih, iseckanih listića prelijte sa dva decilitra ključale vode. Ostavite da stoji 15 minuta, promešjate i procedite. U obe varijante dodajte kockice leda, a možete i poneku svežu brusnicu.

Organski crni čaj sa pomorandžom

Uz zeleni, crni čaj spada u napitke koji se najviše konzumiraju kao zdrava preporuka. Najidealnije je da ga kao hladan napitak kombinujete sa rendanom korom pomorandže. Jednu kašičicu, po mogućstvu organskog crnog čaja, prelijte proključalom vodom i držite poklopljeno do 5 minuta. Nakon toga ohladite i dodajte rendanu koru pomorandže, prethodno dobro opranu. Možete da koristite kockice ili drobljeni led.

Mešavina voćnog čaja sa bazom od kamilice

Nabavite sušenu biljnu mešavinu koja sadrži koru šipurka, pomorandže, limunovu travu, hibuskus, nanu, cvetove pomorandže i  kamilicu. Dve kašičice ove mešavine čaja prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji 8 do 10 minuta, pa ohladite. Dodajte led i kriške limuna.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo