Naslovna / Ishrana

Zaboravni ste, trnu vam prsti…? Možda vam NEDOSTAJE VITAMIN B6

Priredio/la: P. Ž.|Izvor: WebMed|20:00 - 28. 10. 2020.

Vitamini B grupe veoma su važni za funkcionisanje metabolizma. Mali broj ljuti pati od velikog nedostatka vitamina B6, ali evo kako da prepoznate da li ste i vi među njima

banane vitamin B6 Banane su bogate vitaminom B6 Foto: Shutterstock
Nedostatak vitamina B6 može dovesti do slabosti organizma, pada imunog sistema, gubitka apetita… Široka je lepeza promena do kojih može da dovede manjak ovog vitamina u oragnizmu. Anemija, na primer, može biti posledica nedostatka mnogih vitamina, između ostalog i vitamina B6.

Koža postaje suva i iziritirana

Hemijski procesi koji se dešavaju  u organizmu usled nedostatka ovog vitamina imaju za posledicu iritaciju kože, posebno na licu. Jedna od posledica može biti i seboreja, bolest lojnih žlesta koja nastaje pojačanim lučenjem masti. Javljaju se i ispucale i suve usne.

Trnjenje prstiju i stopala

Ukoliko često imate osećaj da vam trnu stopala i prsti, to može biti posledica nedostatka vitamina B6. Vitamini iz grupe B vitamina važni su za naše neurološko stanje. Nedostaci ovih vitamina odražavaju se i na nerve.

Depresija i zaboravnost

B6 utiče na raspoloženje i memoriju. Posebno kod starijih osoba njegov nedostatak može da prouzrokuje osećaje zbunjenosti i tuge. Depresija nastala posle moždanog udara, lomljenja kuka ili nekog drugog velikog zdravstvenog problema može da nastane usled nedostatka ovog vitamina.

Dnevna doza i namirnice bogate vitaminom B6

Dnevna doza vitamina B6 potrebna za normalno funkcionisanje organizma zavisi od uzrasta. Bebama starim od 7 do 12  meseci je potrebno 0.3 miligrama dnevno. Starenjem dnevne potrebe se povećavaju – ljudima starijim od 50 godina potrebno je pet puta više. U živinskom mesu, ribi i govedini ga ima najviše. U krompiru i kukuruzu ga takođe ima. Najdostupniji izvor je ipak – voće (izuzev citrusnog kao što su limun i grejpfrut). Posebno ga ima u bananama i avokadu.

Nedostatak vitamina B6 najbolje je nadomestiti ishranom. Manjak ovog vitamina nije česta pojava, ali ukoliko sumnjate da nemate dovoljno ovog vitamina u organizmu najbolje je da se posavetujete sa lekarom. Velike količine vitamina B6 može dovesti do zdravstvenih problema, pa uzimanje suplementacije zahteva oprez.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo