Naslovna / Ishrana

Saveti lekara: Šta smete da jedete ako vas na odmoru snađu dijareja, prehlada, upala uha ili grla…

Priredio/la: J. M.|15:00 - 26. 06. 2021.

Stručnjaci predlažu tačan spisak hrane koju treba izbegavati i one koja može da pomogne kod nekih čestih problema sa stomakom ili grlom

hrana-dijareja- trovanje-stomak Osećaj neprijatnosti i mučnine u stomaku čini da vam sva hrana zvuči neprivlačno Foto: Shutterstock

„Pakao“ na odmoru može da izgleda i ovako – zbog dijareje, bola u grlu, nesnosne glavobolje ili kijavice, bolova u mišićima ili zatvora, ne možete na plažu, već samo sedite u sobi i očajavate. Međutim, lekari imaju savete šta da pijete i jedete, a šta da izbegavate kako biste što pre oterali „pošast“ koja vas je napala, baš tokom tih desetak dana odmora, koje ste željno čekali.

Dijareja

Za dijareju izazvanu pokvarenom hranom ili jednostavno hranom koja ne prija vašem stomaku, isprobajte jednostavnu dijetu, predlažu gastroenterolozi. Mnogo različitih stvari može izazvati dijareju, a lekaru se obratite ako se simptomi nastave duže od dve nedelje, ako se ponavljaju ili ako je dijareja praćena povišenom temperaturom, krvlju u stolici, jakim bolom u stomaku ili jakom mučninom i povraćanjem.
Najbolja hrana: Banane, pirinač, tost – celi dan samo ovo jedite. Takođe, možete pojesti ovsenu kašu, kuvani krompir, slane krekere i pečenu piletinu ili ćuretinu bez kože. Sami ćete videti šta najviše prija stomaku.
Najgora hrana: Slatkiši i žvakaće gume bez šećera koji sadrže veštačke zaslađivače, koji nisu svarljivi i mogu izazvati dijareju. Ostale namirnice koje mogu izazvati pojavu gasova i nadimanje su luk, jabuke, brokoli, kupus i pasulj. Mleko i mlečni proizvodi takođe mogu da pogoršaju dijareju, kao i alkohol i kofein.

Zatvor

Do zatvora dolazi ako ne jedemo dovoljno celih zrna, voća i povrća bogatih vlaknima, koja podstiču varenje. Odraslima je potrebno između 25 i 30 grama vlakana dnevno.
Najbolja hrana: hleb od celih zrna sa visokim sadržajem vlakana, orasi, pasulj, suve šljive, ovsena kaša, laneno seme, brokoli, kruške i jabuke. Šest do osam čaša vode dnevno takođe pomaže da pokrenete “stvari”.
Najgora hrana: Čokolada, mlečni proizvodi, suplementi gvožđa, lekovi protiv bolova i neki lekovi protiv depresije mogu pogoršati zatvor.

Mučnina

Osećaj neprijatnosti i mučnine u stomaku čini da vam sva hrana zvuči neprivlačno, ali ona prava može ublažiti simptome smirivanjem želučanih kiselina, kažu gastoenterolozi. Generalno, smanjite porcije hrane i mirise na minimum.
Najbolja hrana: Slani krekeri ili perece, kao i male količine suvog tosta ili žitarica. Čaj od đumbira ili limuna, sveže ili smrznute kriške limuna, pepermint bombone, takođe pomažu.
Najgora hrana: Masna i  začinjena hrana, kofein, alkohol i gazirana pića pogoršavaju mučninu.

Upaljeno grlo

Nekoliko namirnica može vam “obaviti” grlo i tako ublažiti bol, kažu lekari.
Najbolje namirnice: Kombinujte čaj od mente (mlak, ne vruć) – koji ima analgetičko i anestetičko dejstvo – i koji je poznat po svojstvima zarastanja rana. Meka, kremasta hrana kao što su krem supe, pire krompir, jogurt, kajgana i krema takođe umiruju grlo.
Najgora hrana: Izbegavajte vruće tečnosti i tvrdu, hrskavu hranu, poput čipsa, orašastih plodova i granole, tosta. Kiseli sokovi od sirovog voća i povrća, kao i sok od pomorandže, sok od grožđa i limunada takođe mogu iritirati upalu grla.

Boli vas celo telo

Hrana koja ublažava bolove u mišićima zavisi od određenog razloga za bolove. Za opšte bolove u mišićima, hrana koja sadrži magnezijum ili kalcijum može da ublaži problem.
Najbolje namirnice: Hrana koja sadrži magnezijum uključuje orašaste plodove, banane, pasulj, lisnato povrće i avokado. Hrana bogata kalcijumom, kao što je konzervirani losos, jogurt, tamnozeleno lisnato povrće i sok od pomorandže obogaćen kalcijumom, takođe smanjuje grčeve u mišićima i bol u mišićima.
Najgora hrana: Sve što dehidrira može pogoršati bolove u mišićima, posebno alkohol i kofein.

Jaka glavobolja

Dehidratacija je jedan od vodećih uzroka jake glavobolje.
Najbolja hrana: Voda i druge tečnosti su vaša najbolja dobitna komvbinacija. Popijte flašu vode i sačekajte 20 minuta da biste videli da li se osećate bolje. Kofein je poznat po tome što vas „isušuje“, ali ironično je da može pomoći u malim dozama i kod glavobolje. Ali za svaku šoljicu čaja ili kafe popijte jednaku količinu vode kako biste izbegli dehidraciju. Najgora hrana: Hrana koja izaziva glavobolju uključuje veštačka zaslađivače, koji se nalaze u sosovima i soja sosu, “starim” sirevima koji sadrže tiramin, čokoladi, crvenom vinu, viršlama, suhomesnatim proizvodima i sušenom voću. Zaslađivači se metabolišu u glutamat, neurotransmiter u mozgu. Tiramin je povezan sa povećanim krvnim pritiskom, koji može da pokrene glavobolju.

Bol u uhu

Bol u uhu prate i drugi simptomi, pa on nije povezan sa hranom. S obzirom da se najčešće javlja kod infekcija gornjih disajnih puteva, hrana koja uklanja “zagušenja” takođe može da pomogne kod bola u uhu.
Najbolje tečnosti: Pileća supa olakšava začepljenje gornjih disajnih puteva opuštanjem sluznice u nosnim prolazima. Omega-3 masti u lososu i orasima smanjuju upale, a pronađeni su u tamnolisnatom zelenilu, bobičastom voću i citrusima, a i jačaju imunitet.
Najgora hrana: Mleko i mlečni proizvodi mogu da zgusnu sekret i pogoršaju zagušenja, izuzev jogurta koji sadrži probiotike. Klonite se i prerađene i gotove hrane, koja pojačava upale i produžava proces oporavka.

Svrab koji ne prestaje

Osip po koži bi mogao da bude simptom alergije. Vodite detaljan dnevnik šta jedete kako biste pronašli šta izaziva alergiju i osip. Ako do njega dođe, pazite šta jedete.
Najbolje namirnice: Hrana koja sadrži omega-3 masti poput masne ribe (losos, sardine) i ulja semenki oraha i lana, kao i hrana bogata proteinima važne su za zdravlje kože. Koža se sastoji od proteina, pa je za sintezu proteina u koži neophodna dijeta koja sadrži proteine.
Najgora hrana: Najčešća hrana koja izaziva osip i svrab su orasi, čokolada, riba, paradajz, jaja, bobičasto voće, soja, pšenica i mleko, kažu dermatolozi.

Curenje nosa

Kod prehlade najgori deo je nos koji jednostavno ne prestaje da curi. Osim tuširanja, pijte topli čaj – možda neće usporiti curenje, ali osećećate će se bolje.
Najbolja hrana: Probajte čaj od đumbira koji sadrži antioksidativna i antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći kod prehlade. Limun I voda takođe pomažu.
Najgora hrana: Začinjena hrana može odmah da prouzrukuje još jače curenje nosa. Izbacite alkohol.

Zapušen nos

Prehlada ili grip mogu da iritiraju i “zapale” krvne sudove u nosu i da otežaju disanje. Osim udisanja pare iz vrućeg tuša ili upotrebe ovlaživača vazduha, neka hrana može takođe da pomogne da “otpušite.
Najbolje namirnice: Kurkuma, začin poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima. Stavite dve šolje kokosovog ili bademovog mleka u šerpu. Dodajte jednu kašičicu sušene kurkume, jednu kašičicu sušenog đumbira, malo crnog bibera i meda po ukusu. Neka se krčka par minuta, pustite da odstoji 10 minuta i pijte toplo.
Najgora hrana: preskočite mlečne proizvode, začinjenu hranu i šećer, to sve može pogoršati simptome.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo