Naslovna / Ishrana

Leti smo „genetski najžilaviji“ i zdravlje treba održavati sezonskim voćem

Priredio/la: D.T.|15:00 - 03. 06. 2021.

Organizam nije u stanju da na pravi način da iskoristi vitamin D ukoliko nema dovoljnih količina magnezijuma, zato pojačajte ishranu namirnicima koje upravo sazrevaju 

breskve-kajsije-letnje voće Prednost dajte u ovom momentu svežim jagodama, malinama, breskvama, kajsijama Foto: Shutterstock

Leto je prava prilika da poboljšate vaše zdravlje, zdravo se hranite svežim namirnicama, skinete možda neki kilogram viška i zabaliste osmehom. Lekari savetuju da iskoristite sveže voće i povrće iz svog kraja, boravite na vazduhu, pešačite, vežbate i više se družite.

Leti smo „genetski najžilaviji“

Stručnjaci tvrde da je najtoplije i najsvetlije doba godine, period kada su ljudi „genetski najžilaviji“, s druge strane, dešavaju se i pozitivne hemijske promene u mozgu, tvrdi dr Betul Hatipoglu, sa odeljenja za endokrinologiju, dijabetes i metabolizam na klinici Klivlend.

– Mentalno ste u punoj snazi, raspoloženje i pažnja su na vrhuncu, pucate od energije. Većina ljudi se oseća najzdravije i najsrećnije u ovo doba godine – kaže dr Hatipoglu.

Prirodno trošimo više kalorija

Ubrzava se metabolizam, telo postaje manje otporno na insulin, efikasnije koristi glukozu za energiju, tako da prirodno trošite više kalorija. Duži dani i toplo vreme pomažu u pokretanju nekih od ovih promena. Izloženost većim količinama prirodnog svetla tokom dana utiče na bolje raspoloženje i produktivnost, kvalitetniji san. Leto je i najbolji lek protiv potištenosti, provodite više vremena napolju, sa prijateljima, psiholozi tvrde da ovo može dobro uticati na vašu psihu, raspoloženje, energiju.

Vitamin D – ključ dobrog imuniteta

Leto je i doba godine koje treba iskoristiti za unos vitamina D, koji je ključan za dobar imunitet, veću izdržljivost, jače kosti. Iskoristite maksimalno sveže sezonsko sveže voće i povrće koje će telo obezbediti dodatnim vitaminima i antioksidantima. Stručnjaci tvrde da ljudi našeg podneblja uglavnom imaju zadovoljavajuće količine vitamina D. Ipak, zima je doba godine kada nema toliko sunca, pa iskoritiste leto kako biste snabdeli telo dovoljnim količinama ovog vitamina.

Američko udruženje za osteopatiju, tvrdi da organizam nije u stanju na pravi način da iskoristi vitamin D ako nema dovoljnih količina magnezijuma. 

– Vitamin D metaboliše se u jetri i bubrezima, a enzimima koji pomažu ovaj proces neophodan je magnezijum –  kaže predstavnik Američkog udruženja za osteopatiju dr Muhamed Razake.

Hrana bogata magnezijumom

Dr Razake savetuje da hranu upotpunite namirnicama bogatim magnezijumom kao što su zeleno lisnato povrće i žitarice celog zrna. Preporučene doze magnezijuma su od 310 do 320 miligrama. U porciji sirovog spanaća ima 135 miligrama, u šaci badema oko 108 miligrama. Magnezijuma ima dosta i u blitvi, grašku, brokoliju, kelju, crnom pasulju, sočivu, lešniku, kikirikiju, golici, bananama, jagodi, kupini, smokvi, crnoj čokoladi, kefiru, mesu.

Leti je na pijacama puno voća i povrća bogatog vitaminom C, fitonutrijentima i antioksidantima poput likopena. Iskoristite bobičasto voće, paradajz, krompir, rukolu, kukuruz.

Uvek kada je moguće jedite voće ili povrće u sirovom stanju. Savet je da koristite sveže sezonsko voće i povrće. Prednost dajte u ovom momentu svežim jagodama, malinama, breskvama, kajsijama, jer banane ili citruse imate na raspolaganju tokom cele godine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo