Naslovna / Ishrana

Detoksikacija organizma u 15 koraka, po savetu nutricioniste Maje Astaloš

Piše: B Lazić|13:00 - 20. 06. 2021.

Sveža hrana i dovoljno tečnosti ne mogu da škode, a ovo je idealan period za „čišćenje organizma“ jer nam je dostupno obilje svežeg voća i povrća

Detoksikacija-toksini-hrana-čišćenje organizma Detoksikacija organizma počinje od zdrave hrane Foto:Shutterstock

Detoksikacija organizma obavlja se spontano, kažu stručnjaci, ali, ima načina i da se taj proces ubrza i organizam očisti od nakupljenih toksina. Najvažnije je da svako sam mora da vodi računa o ishrani i načinu života. Jedan od najjednostavnijih i najefikansijih načina detoksicaije je ispijanje dve čaše vode pred obrok, jer na taj način se pomaže organizmu da izvrši „čišćenje“ kroz mokrenje.

Voće, povrće i voda – najvažniji „čistači“

– Organizmu je dovoljno oko 600 grama voća dnevno, šest čaša vode (dve pre svakog obroka) i oko 300 grama povrća. Zdrava ishrana i zdrav način života čine da i organizam bude zdrav, bez previše toksina – savetuje nutruicionista Maja Astaloš koja u razgovoru za eKlinika portal ističe da pravilna ishrana i dovoljno tečnosti ne mogu da škode, a proleće i leto su idealan period , zbog obilja svežeg voća i povrća, ali i pravo vreme da se što više šeta i vreme provodi u prirodi kako bi se relaksirali od svakodnevnog stresa.

Hrana bogata antioksidansima, vitamini i minerali u najkraćem bi trebalo da čine bazu čišćenja organizma kroz ishranu. Najjači antioksidansi, koji ujedno sprečavaju i mnoge bolesti su vitamini A, C, E, beta karoten, selen i cink – kaže naša sagovornica.

Gde pronaći vitamin E, cink, selen…

Maja Astaloš navodi da su semenke suncokreta, badem, lešnik, kikiriki, crvena paprika bogati su vitaminom E. Cinkom su bogati riba, integralne žitarice i pšenične klice, jaja, soja, pivski kvasac, mlečni proizvodi (sir, mleko i jogurt), meso (teletina, jagnjetina, govedina, svinjetina, piletina i ćuretina). Pivski kvasac i pšenične klice, orašasti plodovi, govedina, jaja, puter soja, riba, morski plodovi, beli luk, integralni proizvodi od celog zrna, ovsena kaša i seme suncokreta bogati su selenom.

Najbolja kombinacija namirnica, kao i količina “čistača organizma” koju bi trebalo da pojedinac unese u organizam, najvažniji su činioci detoksikacije.

Umesto pečenog, neka bude sirovo ili kuvano na pari

Dinstano i pečeno povrće zamenite sirovim ili kuvanim na pari. Sve što se peče u rerni  treba peći bez dodatka ili uz minimum masnoće. Treba izbegavati namirnice koje sadrže šećer i pravilno kombinovati hranu. Da bi se uvele neophodne soli treba redovno konzumirati salate od sezonskog povrća i sveže ceđene sokove od voća i povrća. Dobro je dodati  i jabukovo sirće i redovna upotreba morskih algi. Tokom dana potrebno je uneti 2 litre vode, prirodnih čajeva i sveže ceđenih sokova od jabuke, cvekle, šargarepe… – navodi sagovornica eKlinike.

Veoma je korisno koristiti male količine nerafiniranog ulja za pripremu obroka i salata, susamovo, laneno, maslinovo, bundevino ulje… Sirovo povrće i voće u obliku salata, uz upotrebu hladno ceđenog ulja, jabukovog sirćeta i algi, takođe je preporučeno, ističe Astaloš. Može se uzeti čorba od povrća, prirodni čajevi i sveže ceđeni sokovi od voća i povrća, kao i sušeno voće i bademi.

Upustvo za detoksikaciju u 15 koraka

Nutricionista Maja Astaloš dala je i 15 saveta kako da se što lakše i pravilnije uradi detoksikacija i organizma.

1) Redovan doručak 2 sata nakon ustajanja

2) Salata od sirovog sezonskog povrća, sveže ceđeni sokovi od voća i povrća, jabukovo sirće

3) Integralni hleb bez pivskog kvasca

4) Redovan unos sirove šargarepe i ribljeg ulja

5) Kvalitetno žvakanje hrane

6) Češći, a manji obroci

7) Zdrava hrana i obrada: sirova, kuvana na pari ili pečena bez dodatnih masnoća

8) Izbegavati namirnice koje sadrže šećer

9) Masna hrana pomera pH ravnotežu u debelom crevu ka baznoj, čime se stvaraju uslovi za truljenje hrane i stvaranje otrovnih gasova

10) Redovna upotreba sirovog belog luka, ljute paprike, kima, đumbira i karija popravlja raspoloženje

11) Neka obroci budu jedostavni. Mešanjem previše namirnica u jednom obroku, naročito slatkih i slanih, ili korišćenjem voća i napitaka, odmah nakon obroka otežavamo kvalitetno varenje spiranjem želudačnih sokova koji učestvuju u varenju

12) Unositi dovoljne količine tečnosti, do 2 litara vode, prirodnih čajeva i sveže ceđenih sokova

13) Male količine nerafinisanog ulja za obroke i salate : susamovo, laneneno, maslinovo, bundevino, kokosovo

14) Uvedite jedan dan odmor od hrane. Taj dan jedite salate od svežeg voća i povrća, sa hladno ceđenim uljem i jabukovim sirćetom i algama. Možete jesti i čorbu od povrća, kao i sušeno voće sa bademom. Količine sami određujete, bitno je da nema gladi i nervoze.

15) Redovna fizička aktivnost na svežem vazduhu u vidu šetnje od 30 do 60 minuta pomoćiće da se osećate dobro, da se pokrene proces topljenja masti, da se stekne kondicija i da vas vaše srce što duže služi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Nermana
17:49, 13. 03. 2024.
Odgovori

Hvala na savjetima.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo