Naslovna / Ishrana

Brazilski orah bogat je selenom i može da pomogne u radu tiroidne žlezde

Priredio/la: D.T.|12:00 - 23. 06. 2021.

Postoji jedna vrsta hrane koju stručnjaci preporučuju svima, a to je brazilski orah. Ali, ne punu šaku, već dva do tri ploda

brazilski orah - selen-tiroidna žlezda Postoji vrsta hrane koju stručnjaci preporučuju svima, a to je brazilski orah Foto: Shutterstock

Brazilski orah je veoma dobra namirnica uz pomoć koje možete da poboljšate vaše zdravstveno stanje i regulišete rad tiroidne žlezde. Stručnjaci napominju da ipak budete obazrivi kod upotrebe ovog orašastog ploda veoma bogatog selenom. Ovaj plod nije preporučljivo jesti u većim količinama. Nekada je dovoljno da uzmete samo jedan ili dva brazilska oraha i obezbedite svoje telo više nego dovoljnim količinama selena. Lekari ističu pravilo, „manje je bolje“, kada je u pitanju upotreba brazilskog oraha, namirnice koja ima aktivnu ulogu u metabolizmu joda i proizvodnji hormona.

Hrana za svakog

Nekom odgovara meso, neko ne može da zamisli dan bez salate i povrća, dok neko ne može ni da pomiriše mleko. Svi ljudi su različiti i ne postoji jedan način ishrane, koji bi odgovarao svima. Takođe, potrebe za ishranom zavise od godina starosti, težine posla koji obavljate, zdravstvenog stanja… Pojedine vrsta namirnica izazivaju kod nekih osoba alergije, ali postoji jedna vrsta hrane koju stručnjaci preporučuju svima, a to je brazilski orah.

Dva komada dovoljna

Endokrinolog dr Britni Henderson preporučuje brazilski orah kao odlično sredstvo za regulisanje rada tiroidne žlezde. Doktorka ipak ne preporučuje da odjednom pojedete punu šaku brazilskih oraha, jer dva ili tri komada su sasvim dovoljna. U ovom slučaju ovog ploda „manje je bolje“, upozoravaju doktori.

Brazilski orah je kalorična namirnica, bogata selenom, koji je bitan za dobar rad tiroidne žlezde. U samo dva brazilska oraha, teška po 10 g, ima čak 100 mirkograma selena, a preporučeni dnevni unos je 55 mikrograma za odrasle osobe.

–  Selen je vitamin koji je dobar za perifernu konverziju hormona štitaste žlezde, on je i antioksidans, pa štiti od posledica oksidativnog stresa na nivou štitne žlezde. Bori se protiv slobodnih radikala, umiruje upale, i na taj način pomaže ljudima koji se leče od poremećaja funkcije tiroidne žlezde – navodi dr Henderson.

Kad je previše selena

Stručnjaci naglašavaju da, i pored dobrih karakteristika brazilskog oraha, pri upotrebi ove namirnice treba biti obazriv. Previše selena može da izazove mučninu, vrtoglavicu, osip. Upotrebu brazilskog oraha ograničite, ako već unosite dosta selena putem ishrane, jer njega ima i u tunjevini, sardinama, semenkama suncokreta.

Za kosti i srce, protiv depresije

Brazilski orah je najveći od orašastih plodova. Bogat je zdravim mastima, omega 6 masnim kiselinama, sadrži puno vitamina E, kalcijuma, cinka, vitamina B, kalijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa, bakra. Smatra se da ima uticaj na bolje zdravlje kostiju, kardiovaskularni sistem, a prema nekim tvrdnjama, pomaže i kod borbe protiv depresije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo