Naslovna / Ishrana

Visok pritisak i hranom može da se drži pod kontrolom, nutricionista Jasna Vujičić predlaže kako

Piše: B Lazić|9:00 - 04. 07. 2021.

Nutricionisti smatraju da zdrav način ishrane treba da primenjuje „svako ko sebi misli dobro“, a posebno osobe sa visokim pritiskom 

visok pritisak-hipertenzija-smanjenje soli u ishrani Nutricionista Jasna Vujičić: Zdrav način ishrane treba da primenjuje „svako ko sebi misli dobro“ Foto: privatna arhiva/Shutterstock

Hipertenzija, visoki krvni pritisak dobio je naziv ”tihi ubica” jer može godinama da prođe neprimećen, bez ikakvih simptoma, a može da izazove ozbiljne kardiovaskularne probleme. Što se više povećava krvni pritisak iznad normalnog (120/80 mmHg) tako rastu i rizici od arterioskleroze, srčanog udara, moždanog udara i bolesti bubrega.

Hranom se bolesti može stati na put

Hipertenzija je, po mnogima, podmukla bolest koja se ipak može dovesti pod kontrolu, pre svega zdravim navikama u ishrani. Nutricionisti smatraju da zdrav način ishrane treba da primenjuje „svako ko sebi misli dobro.“

Često se pravi uzrok hipertenzije ne može otkriti. Pored poznatih i nepoznatih činilaca, vrlo često uzrok se može naći u faktorima povezanim sa hranom. Uravnotežena i zdrava ishrana igra veliku ulogu u snižavanju visokog krvnog pritiska. Pored lekova, neophodno je sprovoditi i dijetetske mere – kaže za eKlinika portal nutricionista Jasna Vujičić.

Smanjiti unos soli

Smanjenje unosa soli igra najbitniju ulogu, jer se natrijum iz soli smatra za glavnim faktorom koji izaziva visok krvni  pritisak. 

– Potrebno je smanjiti unos soli i svih prerađevina koje je sadrže. S obzirom na to da je neslano jelo neprijatnog ukusa, umesto soli se preporučuje dodavanje blagih začina, koji svojim ukusom i mirisom mogu znatno da doprinesu ukusu jela i poprave apetit  – savetuje Vujičić.

Kako bi se pritisak držao pod kontrolom, naša sagovornica savetuje da uvek treba razmišljati da nije u pitanju samo posoljena hrana, već da treba obratiti pažnju i šta piše na deklaracijama.

– Malo je proizvoda koji u sebi na sadrže so ili neki drugi oblik natrijuma, recimo natrijum glutaminat. Ko ima problem sa hipertenzijom treba da limitira unos natrijuma na oko maksimum 200 mg. To u praksi znači da unos soli dnevno bude do 2 grama. Inače, to je ukupna vrednost koja se nalazi i u siru, mesu, supi, kiselim krastavčićima, varivu, ribi ili šta već jedete – objašnjava nutricionista Jasna Vujičić.

Višak kilograma loše utiče na hipertenziju

Telesnu težinu, po savetu nutricioniste, treba što više približiti normalnoj, a o količini i vrsti hrane hipertenzičari bi trebalo da se posavetuju sa svojim dijetetičarem.

Ako ste gojazni, trebalo bi da smršate kako bi hipertenziju držali pod kontrolom. Sam proces mršavljenja ima pozitivan uticaj na visok krvni pritisak. Zdrav način života, rekreacija i sport, uz mršavljenje, takođe imaju pozitivan učinak na kardiovaskularni sistem, što svakako doprinosi manjem riziku od hipertenzije. Potrebno je smanjiti unos alkohola, cigareta i masne hrane, a povećati sve oblike rekreacije – ističe Jasna Vujičić. Zdrava, uravnotežena ishrana je važna, međutim kada je reč o hipertenziji, često je potrebna i terapija, dodaje naša sagovornica.

– Određeni pacijenti, i pored relativno zdrave ishrane,ipak imaju visok pritisak. Njima je potrebno da primaju i terapiju protiv hipertenzije koju im prepiše njihov lekar – kaže Jasna Vujičić, nutricionista.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo