Naslovna / Ishrana

Dijeta na bazi šargarepe – zdrava, jeftina, a i daje blago preplanuli ten

Priredio/la: J. M.|13:00 - 22. 05. 2021.

Šargarepa je gotovo jedina biljna hrana koja termičkom obradom postaje još zdravija. Zato, mršavite zdravo sa šargarepom i pohvalite se novom bojom tena

šargarepa-dijeta-zdravlje Jedina biljna hrana koja termičkom obradom bude još zdravija Foto: Pexels

Nije slučajno da je šargarepa, koja je ukusna i bogata hranljivim materijama, postala uobičajeni sastojak prvih kašica za bebe. Kao odrasli, često zaboravimo na šargarepu, slabo ko je gricka tek tako, obično se nađe u jelima ili salatama, ali u malim količinama. A šargarepa je zapravo, jedan od simbola zdrave ishrane – nijedna užina nije zdravija od štapića šargarepe. Lako svarljiva, ukusna i slatkasta, gotovo je jedina biljna hrana koja termičkom obradom bude još zdravija. Zato, mršavite zdravo i to baš sa šargarepom, savetuju ruski nutricionisti.

Svi benefiti dijete od šargarepe

Trajanje : 3 ili 10 dana
Trošak: mali, šargarepa je jeftina
Dodatni efekat : poboljšanje stanja kože i kose
Rezultat: izgubićete 3 do 8 kg
Preporučena učestalost: ne više od jednom godišnje
Dobra strane dijete: lako se podnosi, posebno u toku leta, snažno stimuliše pokretljivost creva, pomaže da se lakše i brže, na zdrav način dobije preplanuli ten
NAPOMENA: ovu dijetu ne bi trebalo da praktikuju osobe koje pate od bolesti digestivnog trakta, trudnice i dojilje i osobe mlađe od 18 godina. Ukoliko imate značajan višak kilograma, pre nego što započnete dijetu od šargarepe, trebalo bi da se posavetujete sa svojim lekarom i mršavite samo pod stalnim nadzorom specijaliste!

Šargarepa dijeta u brojkama

35 kcal na 100 g – sadržaj kalorija u sirovoj šargarepi, u kuvanoj ima nešto manje kalorija – 25-29 kcal, u zavisnosti od sorte
30 – glikemijski indeks sveže šargarepe, 85 – kuvane
12 mg dragocenog betakarotena (koji se u telu pretvara u retinol, vitamin A)
324 mikrograma (0,001 mg) aluminijuma i 199 mg kalijuma sadrži 100 g šargarepe
3 puta više ima antioksidanata u kuvanoj šargarepi nego u pulpi sirovog korena, zbog oslobađanja i poboljšanja bioraspoloživosti hranljivih sastojaka usled termičke obrade
2 puta nedeljno ili više, trebalo bi da jedete jelo koje sadrži puno šargarepe kako biste tri puta smanjili rizik od određenih vrsta karcinoma (uključujući rak pluća, rak prostate, rak rektuma), kao i leukemiju – ove podatke objavili su američki i japanski istraživači.

Zanimljivost
8,5 kg je težila najveća svetska šargarepa koja je uzgajana na Aljasci krajem 80-ih godina prošlog veka. Jedna takva šargarepa bila bi dovoljna za celu dijetu sa šargarepom!

Dijeta od šargarepe od 3 dana

Garantuje brz gubitak kilograma na biljnom meniju. Meni je isti svakog od tri dana: salata od šargarepe, koju treba podeliti na 5-6 obroka približno jednake zapremine tokom dana. U intervalima između uživanja u glavnom (i jedinom) jelu od šargarepe, ne zaboravite da pijete običnu negaziranu vodu bez aditiva (1,5 do 2 litra dnevno). Dozvoljene su i 3-4 šolje nezaslađenog zelenog čaja. Za večeru se “razmazite” čašom soka od šargarepe ili šargarepe i jabuke.

Recept za salatu
Za ceo dan: 1 kg oljuštene šargarepe (ako je šargarepa mlada ili relativno čista, možete je samo oprati), izrendati, dodati iseckano voće po vašem izboru (1 grejp ili narandža, 1 velika jabuka, pola nara ili 3 kivija), sve začinite sokom jednog limuna srednje veličine, kašičicom meda i kašikom ekstra devičanskog maslinovog ulja. Dobro promešajte, pripremljenu salatu držite u frižideru.
Četvrti dan je lagani izlazak iz “ekspresne” dijete od tri dana: salatu od šargarepe za doručak obogatite čašom kefira sa niskim sadržajem masti, sa dva mala pečena krompira za ručak i 100 grama kuvanog belog pilećeg mesa za večeru.
Da biste duže zadržali efekat šargarepa dijete od tri dana, pokušajte da izbegnete gastronomska uživanja – vodite računa o veličini porcije i, naravno, njihovom sastavu, biranjem uglavnom sveže, minimalno obrađene hrane, izbegavanjem brze hrane, slatkiša, polugotovih proizvoda i kupovnih sosova.
U isto vreme, ako ste oduševljeni rezultatom koji vam je pružila stroga dijeta od šargarepe u samo tri dana, nemojte zloupotrebiti magični efekat salate od šargarepe i ponovite trodnevni ciklus: tako oskudan i neuravnotežen meni uticaće na vaše zdravlje.

Šargarepa dijeta od 10 dana: Sada sa pavlakom!

Ako osećate da šargarepu možete da jedete 10 dana, pripremite se za neke promene u meniju: salatu od šargarepe začinite ne mešavinom limunovog soka, meda i biljnog ulja, već sa nemasnom pavlakom, i to neposredno pre jela. Tokom 10 dana, rešićete se 5-8 suvišnih kilograma.

Po želji se od kuvane šargarepe može pripremiti posebna salata – kao što već znate, šargarepa ima jedinstveno svojstvo da postane korisnija u kuvanom obliku. Pored toga, ovako imate topli obrok koji vam nedostaje. Ako odlučite da kuvate šargarepu, nije potrebno da je rendate, već je iseckajte na kolutiće ili napravite pire.

Tokom dijete, moguće je da dobijete i „karotensku žuticu“ – promenu boje kože koja se javlja usled povećane konzumacije hrane koja sadrži veliku količinu karotenoida, supstanci koje povrću daju jarko crvenu ili narandžastu boju. Ovo stanje nije opasno po zdravlje, naprotiv, boja iz karotena koji dolazi iz hrane daje prelepu, ravnomernu preplanulost koja će pomoći da duže i lakše održite preplanuli ten. Dakle, uz ovu dijetu zdravo ćete da pocrnite, bez mnogo sunčanja na suncu ili u solarijumima koji, kao što je nauka već dokazala imaju samo štetno dejstvo na zdravlje kože.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo