Naslovna / Ishrana

Kelj je neverovatna superhrana: 7 razloga da jedete najzdraviju namirnicu na planeti

Priredio/la: I. N.|11:00 - 19. 04. 2021.

Jedna porcija kelja zadovoljava više od 100 odsto dnevnih potreba za vitaminom C, više od 200 odsto potreba za vitaminom A, i neverovatnih 700 odsto potreba za vitaminom K

kelj-superhrana-vitamini Jedna porcija kelja sadrži tek 10 do 30 kalorija, u zavisnosti od toga kako je pripremljen Foto: Unsplash

Da li kelj zaista ispunjava svoj status superhrane? Odgovor je: apsolutno! Evo sedam njegovih impresivnih svojstava i nekoliko jednostavnih načina da kelj uvrstite u svoju ishranu, pored salata i smutija.

1. Kelj je prepun hranljivih sastojaka

Kelj je jedna od najhranljivijih namirnica na planeti, što znači da sadrži moćan nutricionistički sastav. Samo jedna porcija zadovoljava više od 100 odsto minimalnih dnevnih potreba za vitaminom C koji je od značaja za imunitet, kao i više od 200 odsto minimalnih dnevnih potreba za vitaminom A. Ova hranljivi sastojak takođe podržava imunitet, kao i zdravlje kože i mozga.

Pored toga, kelj sadrži i manje količine ključnih minerala, uključujući kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan, gvožđe, bakar i fosfor. Takođe, nudi vitamine B grupe, važne za energiju i neke omega-3 masne kiseline na biljnoj bazi, kao i biljne proteine.

2. Kelj je značajan za zdravlje kostiju

Kelj je glavni izvor vitamina K, jer samo jedna porcija sadrži skoro 700 odsto potrebnog dnevnog unosa. Osim što pomaže u zgrušavanju krvi, ovaj ključni hranljivi sastojak štiti kosti. Vitamin K je potreban za formiranje kostiju, a nekoliko studija je pokazalo da je manjak ovog elementa povezan sa povećanim rizikom od preloma i osteoporozom.

3. Smiruje upale

Ovo povrće je moćan izvor antioksidanasa, za koje je poznato da deluju protivupalno, usporavaju starenje i razvoj bolesti. Antioksidansi se bore i sa oksidativnim stresom, koji se javlja kada postoji neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i sposobnosti tela da se suprotstavi njihovim štetnim efektima. Iz ovih razloga se smatra da je kelj jedna od vodećih namirnica za borbu protiv bolesti.

4. Kelj štiti srce

Dokazano je da snižava holesterol povećavajući njegovo izlučivanje i sprečavajući njegovo ponovno apsorbovanje iz digestivnog trakta u krvotok. U jednoj studiji kod muškaraca sa visokim holesterolom, konzumacija soka od kelja svakodnevno tokom 12 nedelja povećavala je „dobar“ HDL holesterol za skoro 30 odsto i smanjila „loš“ LDL za 10 odsto, dok je istovremeno poboljšavala antioksidativni status. Kelj takođe pomaže u odbrani od oštećenja zidova arterija.

5.Umanjuje rizik od raka

Kao član porodice takozvanog krstastog povrća, gde spadaju i brokoli, karfiol, prokelj, kupus, kelj sadrži prirodna jedinjenja koja pomažu u odbrani od raka. Ima sposobnost zaštite ćelija od oštećenja i mutacija DNK, inaktivacije jedinjenja koja uzrokuju rak, usporavanja rasta i širenja raka, pa čak i „ubijanja“ ćelija karcinoma.

6. Dobar je za zdravlje očiju

Antioksidansi zeaksantin i lutein u kelju štite mrežnjaču i očna sočiva. Takođe je dokazano da smanjuju rizik od makularne degeneracije i katarakte, dva česta poremećaja oka.

7. Dobar u dijetama

Jedna porcija kelja sadrži otprilike 10 do 30 kalorija, u zavisnosti od toga kako je pripremljen. Sadržaj vode i vlakana čini ga zasitnim, tako da ako vaš obrok sadrži kelj, smanjujete unos kalorija. Na primer, obrok koji sadrži jednu šolju kuvanog smeđeg pirinča sa šoljom iseckanog kelja i pola šolje belog pirinča, unosite veću količinu hrane, a štedite oko 85 kalorija i 20 grama ugljenih hidrata po obroku.

Kako ga pripremiti

Ovo povrće možete da koristite kada pripremate pržena jaja i omlet, kao i kao svežu salatu. Sitno iseckani kelj pospite preko ovsene kaše ili ga dodajte u bilo koju vrstu smutija. Ispecite ga u rerni, kako biste dobili ukusnu hrskavu grickalicu ili od njega spremite preliv za pečeno meso. Pospite ga ekstradevičanskim maslinovim uljem ili uljem avokada kao podlogom za salatu. Dodajte kelj u supe, čili, čorbe, punjene paprike, humus ili druga jela. Iseckanim keljom pospite picu ili ga stavite u tortilju. Dakle, pristaje uz gotovo svako jelo, a od njega imate višestruke neizmerne koristi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo