Naslovna / Ishrana

Torta BEZ ŠEĆERA od moćnih bobica

13:00 - 12. 11. 2020.

Jelena Malenović

Jelena Malenović je sertifikovani joga instruktor i edukator, šef biljne kuhinje i autor bloga spicesunshine.com

Bobičasto voće je izuzetno zdravo i ukusno i zato ga treba redovno koristiti u ishrani. Dobro je i sveže i smrznuto, a posebno kada je deo zdravih poslastica

Foto: Jelena Malenović Divlja borovnica i bela čokolada

Borovnice, maline, kupine i ostale bobice savremena nauka priznaje kao moćan izvor antioksidanata i bioaktivnih fitonutrijenata. Kako zbog zdravlja tako i zbog jedinstvenog punog ukusa, bobičasto voće preporučljivo je koristiti redovno u ishrani, sveže ili smrznuto. Zdravo srce, snažan nervni sistem, optimalan rad želuca i creva, regulisanje šećera u krvi, dobro pamćenje, ali i vitak stas i mladolik izgled, samo su neki od pozitivnih uticaja koji ovi sočni mali plodovi imaju na ljudsko zdravlje. Možete ga dodavati kašama, smutijima ili napraviti neku od ovih biljnih, sirovih torti bez brašna i rafinisanih šećera, ali punog raskošnog ukusa borovnica, malina i kupina.

Sladoled torta od divlje borovnice i bele čokolade

Za osnovu torte potrebno je 200 g ovsenih pahuljica, 20 do 25 svežih urmi i začini u zrnu koje ćemo za što intenzivniju aromu usitniti neposredno pred mućenje – muskatni oraščić, 2-3 zrna kardamoma, zvezdasti anis, štapić vanile ili kašičica ekstrakta vanile. S početka jeseni možete dodati i pola kašičice cimeta kako bi „zagrlila“ sve ove ukuse, a ako nemate sve ove začine možete da ih zamenite i jednom ravnom kašičicom začina za medenjake. Garam Masala je savršena zamena, takođe.

Priprema: Začine usitnite u prah uz dašak muskatnog oraščića, urme očistite od koštica pa ih u procesoru sameljite u pire, dodajte pahuljice i začine i sve sjedinite u lepljivu smesu. Za postojaniju koru dodajte i punu kašiku kokosovog ulja (može i bez ulja pa kora ispadne mekša i laganija). Smesu rasporedite po dnu pleha obloženog providnom folijom i stavite u zamrzivač dok spremate glavnu stvar, to jest krem.

Krem od divlje borovnice i bele čokolade napravite tako što ćete 220 g sirovog indijskog oraha preliite vrelom vodom i ostaviti da stoji bar 30 minuta. Zatim ih ocedite, operite pod mlazom vode i u procesoru sameljite u pastu. Dodajte još oko 230 g kokosovog krema u čvrstom stanju i u procesoru sve dobro sjedinite. Dalje možete da nastavite tako ili da rukom mešate. Rastopite na pari 80 g nekog najfinijeg kakao putera pazeći da puter ne provri i umešajte ga u smesu. Dodajte i malo tečnog zaslađivača po želji (agave sirup je najbolji). Još malo vanile iz štapića ili kao ekstrakt, 3 pune kašike sirovog kakaa u zrnu, i na kraju umešajte i šaku, dve opranih i prosušenih šumskih borovnica. Gotov krem ulijte u pleh preko osnove torte i vratite u zamrzivač.

Preliv od šumskih borovnica ili divlji džem bez šećera lako se pravi. Skuvajte čiste borovnice, sveže ili zaleđene na „tiho“, uz pomoć soka jednog limuna, do tačke dok se smesa ne zgusne i ne počne blago da odvaja od dna šerpe. Ostavite da se prohladi i umešajte kašiku sirove melase od šećerne trske ili par kašika šumskog meda. Kuvanje traje oko 30 minuta jer je količina mala, a u frižideru ovakav džem u staklenim teglicama može da stoji mesecima.

Čuvanje i služenje 

Ova sladoled torta u zamrzivaču može da stoji nedelju i više dana. Za sladoled verziju ostavite je da se sasvim zaledi, a za kremastu je možete držati u zamrzivaču tek koliko da se dobro stegne. Posle je prebaciti i čuvati u frižideru. I krem od kokosa, a posebno kakao puter, stežu se na hladnom tako da će tortu držati postojanom, ali se i lako tope na toplom. Pred služenje, dok je još ledena, premažite je obilnim slojem džema od borovnica, pospite i svežim bobicama, dok ih ima, uz par listića mente i uživajte.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo