Naslovna / Ishrana

Saveti nutricioniste kako maksimalno iskoristiti vredne sastojke bebi spanaća

Piše: M. Rajić|12:30 - 02. 04. 2021.

Proleće je idealno vreme za pripremu obroka i napitaka od mladog spanaća, a zbog visokog sadržaja folne kiseline posebno se preporučuje trudnicama i maloj deci

Postoji razlika između spanaća i bebi (mladog) spanaća Foto: Shutterstock

Spanać je lisnato zeleno povrće poznato od davnina koje spada u grupu biološki vrednih namirnica, veoma važnih u pravilnoj ishrani populacije. Nutricionista – dijetetičar Vesna Zečević, saradnik za ishranu u Predškolskoj ustanovi „Dečji dani“ u opštini Stari grad i predsednik Udruženja nutricionista- dijetetičara Srbije, objašnjava za eKliniku detaljnije o važnosti konzumiranja ove namirnice, uz poseban osvrt na bebi (mladi) spanać.

Bogatstvo folne kiseline

Sagovornica eKlinike objašnjava da se bebi (u prevodu mladi) spanać, neznatno razlikuje od sazrelog spanaća, prvenstveno zbog toga što ima za nijansu nižu energetsku vrednost i manji sadržaj vlakana. Vlakna su nesvarljivi delovi biljnih ćelija i važna su za pravilan rad digestivnog sistema.

– U odnosu na sazreli spanać, bebi spanać sadrži manje oksalne kiseline, koja u kombinaciji sa mineralima, gvožđem, magnezijumom i kalijumom, formira oksalate (soli oksalne kiseline). Oksalati pogoduju stvaranju kamena u bubrezima, pa se običan spanać ne preporučuje osobama sklonim ovom poremećaju – to je samo jedna od prednosti bebi spanaća – kaže Zečević i dodaje:

– Sadrži u većoj meri folnu kiselinu, odnosno B9 vitamin koji je veoma važan za naš organizam kao i za fetalni razvoj, zbog čega je značajan u ishrani trudnica i male dece. Zbog svoje strukture, odnosno odsustva vlaknastih struktura kroz listove, pogodan je za pripremu svežih salata, smutija i obroka za bebe. Proleće je idealno vreme za pripremu obroka i napitaka od mladog spanaća.

Kako ispravno pripremiti bebi spanać

Dostupnost na tržištu i mogućnost brze pripreme koja podrazumeva pranje svežih listova i spravljanje raznih salata: sa voćem (jabuke, nar, avokado, orah…), sa dodatkom maslinovog ulja i obavezno isceđenog soka od limuna, po rečima naše sagovornice, velika je prednost.

– Dobro je spremati i razne smutije (u kombinaciji sa brokulama, jabukama, citrusima) kao i sokove, jer bebi spanać obezbeđuje lagane, biološki vredne obroke koji sadrže vitamine i minerale neophodne organizmu. Kratko blanširan pogodan je za pripremu raznih obroka za bebe i malu decu, zatim čorbi, pirea, obroka kombinovanih sa drugim povrćem, kao i sa ostalim namirnicama, žitaricama, mesom, mlečnim proizvodima. Obroke od spanaća generalno treba pripremati neposredno pred konzumiranje i ne podgrevati ih – upozorava nutricionista koja je svakodnevno konsultovana u vezi sa pripremom zdravih obroka za veliki broj mališana predškolskog uzrasta.

Generalno dobar za dijetetske režime ishrane

Zelena boja spanaća potiče od obilja pigmeta hlorofila a izvor je velikog broja vitamina vitamina: niacina, vitamina A, vitamina B6, vitamina C i vitamina K i već apostrofirane folne kiseline.

Vesna Zečević objašnjava da sadrži i druge fitohemikalije, beta-karotene, zeaksantin, lutein, ksanten, imunostimulatore sa antioksidativnim svojstvima – važne u borbi protiv mnogih bolesti.

– Spanać je izvor minerala, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, kalijuma, mangana i fosfora. Ovo povrće ima malu energetsku vrednost: 100 g oslobadja 23 kcal, sadrži 3,5 g gvožđa i 2,2 g vlakana. Idealno je za lagane ukusne obroke kombinovane sa raznim namirnicama. Zbog male energetske gustine pogodan je za ishranu svih  na redukcionom dijetetskom režimu. Osim za opšte dobro stanje organizma, spanać je važan i za zdravlje kostiju, kože i kose i regulaciju krvnog pritiska.

Smuti od bebi spanaća, banane i celera

Potrebno: šaka bebi spanaća, 1 banana, 1 čaša isceđenog soka od celera, 150 ml jogurta, malo čia semenki

Priprema: sve staviti u blender, podesiti na „smuti“ opciju i sjediniti. Sipati u staklenu posudu (čašu, teglu) i dodati čia semenke. Konzumirati odmah, po mogućstvu hladno.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo