Naslovna / Ishrana

Zamke za osobe koje izbegavaju gluten i kako da ih prepoznate

Priredio/la: I. N.|12:30 - 30. 03. 2021.

Pšenica, raž i ječam sadrže ovaj biljni protein, pa ishrana bez glutena podrazumeva izbegavanje unosa prvenstveno namirnica na bazi ovih žitarica

Osobe alergične na gluten ne bi trebalo da jedu pšenicu Foto: Shuttestock

Gluten je specifična vrsta biljnog proteina. Sadrže ga pšenica, raž i ječam, pa ishrana bez glutena podrazumeva izbegavanje unosa prvenstveno ovih namirnica. Dijeta bez glutena je od suštinskog značaja za većinu ljudi sa alergijama na gluten ili sa celijakijom, stanjem koje uzrokuje oštećenje creva usled unosa ovog proteina.

Znaci na etiketi

Osetljivi na gluten treba da obrate pažnju na etiketu proizvoda. Uvek je naznačeno kad proizvodi sadrže pšenicu, pšenični gluten, ječam ili raž. Negde, međutim, „opasnost“ nije baš očigledna.
Namirnice koje sadrže slad, koji se pravi od ječma, kao i hidrolizovani biljni protein, takođe mogu da budu okidači za alergijsku reakciju. Iako ovas ne sadrži gluten, i on može da pojača simptome, poput bola u stomaku, nadimanja i dijareje.

Zaboravite na beli hleb i picu

Najteži korak za one koji odluče da jedu hranu bez glutena je najčešće odricanje od belog hleba. Ovo se odnosi na pšenični i ražani hleb, kao i druge pekarske proizvode od ovih žitarica, poput kolača, kiflica, kroasana, lepinja, pa i pice. Testo napravljeno od zrna drugih žitarica jeste dozvoljeno.

Testo od drugih žitarica

Mnoge prodavnice zdrave hrane i svi veći supermarketi nude proizvode bez glutena, uključujući asortiman hleba. Mogu se nači proizvodi na bazi pirinča ili sa krompirovim brašnom, koje menja pšenično. Proverite da li na etiketi stoji: „100 odsto bez glutena“.

Musli i kaše

Tradicionalne kaše su još jedna zamka za osobe koje žele da izbegnu gluten. Potrebno je obratiti pažnju na sastav, kako bi se utvrdilo da u namirnici nema pšenice, ječma, raži ili slada.

Pahuljice od kukuruza i pirinča

Žitarice na bazi kukuruza i pirinča su dobra alternativa doručku, ali je presudno pažljivo čitati sastav, jer neke mogu da sadrže i slad. U nekim supermarketima postoje posebni rafovi koji nude isključivo proizvode bez glutena.

Testenina

Većina testenina se pravi od pšenice. Dakle, moraćete da izbegavate špagete, makarone, „pužiće“ i spirale kada ste na dijeti bez glutena. Umesto toga, potražite testenine napravljene od pirinča ili kukuruza.

Kokice umesto krekera

Pšenično brašno je najčešće baza večini krekera. Birajte one koji su drugačijeg sastava. I dok je baza većine grickalica neka od nedozvoljenih žitarica sa spiska onih koje sadrže gluten, to nije slučaj i sa kokicama, s obzirom da one nastaju od zrna kukuruza „kokičara“. Samo napred!

Pohovana hrana

Ova hrskava obloga na pilećim šniclama i ribljim štapima najčešće je napravljen od pšeničnog brašna. Nema potrebe da se odreknete čari sveže piletine, ribe i govedine. Uživajte u mesu bez ikakvih dodataka ili ga, jednostavno, pohujte u kukuruznom, i dobro ćete se hraniti, a nećete uneti ovaj protein.

Torte i kolači

Oni koji se hrane bez glutena moraju da zaborave na većinu tradicionalnih recepata, kad su u pitanju domaće torte i kolači, pite i druge poslastice. Probajte da pronađete one koji dozvoljavaju zamenu pšenićnog, drugom vrstom brašna.

Pivo

Na nesreću ljubitelja ovog alkoholnog pića, pivo sadrži gluten. Pivo se najčešće pravi od ječmenog slada. Iako postoje neka piva bez glutena, najbolje je da se obratite lekaru ili dijetetičaru kako biste proverili da li je ono za vas bezbedno. U međuvremenu, možete da uživate u vinu ili likerima, jer su oni najčešće bez ovog psastojka.

Zamrznuto voće i povrće, sir i voćni jogurt

Kad koristite smrznuto ili konzervirano voće i povrće, proverite da li postoje aditivi koji mogu da sadržate gluten. Isto važi i za namaze od prerađenog sira i jogurte sa ukusom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo