Naslovna / Ishrana

11 pogodnosti po zdravlje koje nudi spanać

Priredio/la: I. N.|11:00 - 26. 03. 2021.

Spanać je izvor neorganskog nitrata, za koji istraživanja pokazuju da može da utiče na smanjenje šansi za razvoj bolesti srca

Ovo zeleno povrće sadrži dosta vode, pa doprinosi dodatnoj hidrataciji organizma Foto: Shutterstock

Ova niskokalorična namirnica puna je hranljivih sastojaka koji su na više načina dobri za organizam, počevši od jačanja imunološkog sistema, pa do pomoći srcu.

1. Pojačava hidrataciju

Spanać je povrće koje sadrži dosta vode. Iz tog razloga, ako ga dodajete redovnim obrocima ili užinama, doprinećete dodatnoj hidrataciji organizma.

2. Utiče na apetit

Studije sugerišu da ekstrakti tilakoida iz biljaka poput spanaća mogu da utiču na smanjenje apetita. Ove supstance umanjuju nivo hormona gladi i podižu hormone zbog kojih osećamo sitost.

3. Pomaže u prevenciji osteoporoze

Spanać sadrži kalcijum, mangan i vitamin K koji su važni za zdravlje kostiju. Osteoporoza, stanje zbog koje kosti slabe i lako se lome, dešava se kada se koštano tkivo ne obnavlja. Ako unos kalcijuma nije dovoljan, rastu i šanse za pojavu osteoporoze.

4. Sprečava pojavu anemije

Spanać je dobar izvor gvožđa, minerala koji je potreban kako bi crvena krvna zrnca dovodila kiseonik u različite delove tela. Kad je nivo gvožđa nizak, javlja se anemija. Ovo stanje može da dovede do osećaja slabosti, vrtoglavice i problema sa disanjem.

5. Jača imunološki sistem

Spanać sadrži vitamine i minerale poput vitamina E i magnezijuma, koji podržavaju imunološki sistem. On štiti od virusa i bakterija. Takođe, brani telo od drugih štetnih faktora, poput toksina.

6. Sadrži folate i vitamin B6

Spanać sadrži folate, supstance koje sprečavaju urođene defekte nervne cevi kao što je spina bifida kod beba. Zbog toga lekari često savetuju folnu kiselinu kao dodatak ishrani tokom trudnoće. Takođe, dobar je izvor vitamina B6, koji je važan za razvoj ploda.

7. Održava dobar vid

Lutein i zeaksantin su karotenoidi u spanaću koji smanjuju šanse za dugotrajno oštećenje vida. Poput vitamina C, smanjuju šanse za pojavu katarakte. Količine vitamina A koje dobijate iz spanaća od velikog su značaja za dobar vid.

8. Ima antioksidanse

Borce protiv slobodnih radikala, antioksidanse, možete da dobijete iz voća i povrća, a spanać nije izuzetak. Antioksidansi ograničavaju štetu koju molekuli zvani „slobodni radikali“ mogu da nanesu ćelijama. Oštećenje ćelija slobodnim radikalima može da bude okidač za pojavu bolesti poput dijabetesa, raka i Parkinsonove bolesti.

9. Čuva kardiovaskularno zdravlje

Spanać je izvor neorganskog nitrata, za koji studije pokazuju da može da utiče na smanjenje šansi za bolesti srca. Istraživanja pokazuju da, između ostalih prednosti, oni mogu da utiču na snižavanje krvnog pritiska i da utiču na smanjenje krtosti arterija. Kalijum koji spanać sadrži pomaže u održavanju pravilnog rada srca.

10. Protivupalna dejstva

Upale su jedan od načina na koji se telo bori za oporavak nakon povreda ili kontakta sa opasnim supstancama. Dugotrajne upale, međutim, mogu da predstavljaju problem. Ako jedete hranu poput spanaća, koja nudi antiinflamatorne pogodnosti, doprinosite telu da se izbori sa ovim problemima.

11. Zaceljenje rana

Vitamin C u spanaću pomaže u stvaranju kolagena, koji je potreban za saniranje povreda. On, takođe, pomaže apsorpciju gvožđa iz biljne hrane, što je značajno u procesu zarastanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo