Naslovna / Ishrana

„Švapski“ sir ima malo kalorija a mnogo bitnih sastojaka

Priredio/la: I. N.|12:30 - 24. 03. 2021.

Porcija domaćeg, sitnog sira zadovoljiće približno polovinu vaših dnevnih potreba za proteinima

Njegove „dobre bakterije“ pogoduju sistemu za varenje Foto: Shutterstock

Domaći, sitan, „švapski“ sir ili vurda, pomalo zaboravljen, jedna je od najkvalitetnijih namirnica. Pomalo zapostavljen u našoj ishrani, sadrži veoma malo masnoće, a veoma je bogat nutrijentima poput proteina, vitamina, esencijalnih aminokiselina i mlečnih masti. Sitan sir sadrži “dobre bakterije”, pa pogoduje sistemu za varenje.

Proteinska snaga

Sitan sir ima otprilike onoliko proteina koliko i grčki jogurt – puna čaša sadrži oko 23 grama. Iznos može da varira, u zavisnosti od proizvođača, ukoliko koristite kupovni. Ipak, porcija će zadovoljiti približno polovinu dnevnih potreba za proteinima.

Kad su u pitanju proteini, sadrži okvirno jednaku količinu koju i jaja, ali nakon konzumacije ovog sira osećaj gladi se javlja kasnije. Razlog tome je u činjenici da vrsta proteina koju sadrži, kazein, telo probavlja sporije od proteina iz jaja ili čak proteina surutke, zbog čega ćete duže osećati sitost.

Za razliku od neke druge mlečne hrane, sitan sir nije na samom vrhu liste po sadržaju kalcijuma. To je zato što puno prirodnog kalcijuma u mleku završava u surutki. Sa oko 125 miligrama po šolji, sadrži nešto manje od polovine kalcijuma koju sadrži ista količina mleka. Najbolje je da ovo proverite na sastavu, koji je naznačen na etiketi proizvoda.

Količina kalcijuma varira u odnosu na sadržaj masti.

Vitamini

Jedna šolja punomasnog svežeg sira daje 40 odsto dnevnih potreba za vitaminom B12. To je važno za zdravlje nerva i krvnih zrnaca. Takođe, sadrži oko polovine dnevnih potreba za fosforom, koji pomaže u stvaranju energije i zaštiti kostiju, i 40 odsto preporučene dnevne doze selena, koji je potreban za reproduktivno i zdravlje štitne žlezde. Unosom ove namirnice dobićete i druge vitamine: vitamin B, vitamin A, pa čak i K.

Ali, sir sadrži puno soli. U zavisnosti od vrste, jedna šolja bi mogla da vam “zauzme” čak trećinu dnevnog maksimuma unosa natrijuma.

Masti i kalorije

Kao i mleko, i ovaj sir dolazi u punomasnom obliku ili sa manje masnoća. Ali, ako vagate između masnog i nemasnog, treba da imate u vidu da manje masti znači više veštačkih sastojaka, kad je reč o kupovnom siru. Istraživanja su pokazala da mlečne masti ne predstavljaju pretnju srčanim bolesnicima, kao zasićene masti u mesu. Iz tog razloga, ovaj proizvod se čak preporučuje u prevenciji dijabetesa tipa 2.

Dobre bakterije

Neki sitni sirevi imaju žive i aktivne kulture bakterija, slične onima u jogurtu. Ove probiotičke bakterije mogu da poboljšaju zdravlje creva i dodaju profilu ove namirnice još dobrobiti. Iz tog razloga važan je sastojak dijetetske ishrane koju praktikuju osobe na restriktivnom režimu.

Čuvajte se aditiva

Domaći sitan sir ima samo četiri sastojka mleko, kulturu bakterija, kajmak i so. Verzije sa ukusom i sa manje masnoća sadrže mnogo aditiva, poput zaslađivača, stabilizatora, pojačivača ukusa, sredstava za zgušnjavanje i konzervansa, što možete da pročitate na etiketi.

Užina pred spavanje

Istraživanje je pokazalo da konzumiranje jedne šolje svežeg sitnog sira oko 30 do 60 minuta pre spavanja pojačava metabolizam, pospešuje oporavak mišića od vežbanja i daje pozitivne efekte na celokupno zdravlje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo