Naslovna / Ishrana

Rotkvice čuvaju naše zdravlje i imaju 4 veoma važna zaštitna efekta

Priredio/la: I. V.|17:00 - 01. 04. 2021.

Možda vam nisu zanimljivog ukusa, ali rotkvice su toliko zdrave da se smatraju  superhranom, a ako vam „skoči“ pritisak znajte da će vam baš ove crvene kuglice pomoći da ga snizite

Crvena boja rotkvica potiče od pigmenta antocijana Foto: Shutterstock

Rotkvice se najčešće nađu kao dodatak u prolećnoj zelenoj salati, ali – postoji toliko različitih načina da uživate u ovom oštrom, osvežavajućem povrću, kao i nekoliko važnih razloga da ih mnogo češće jedete. Spada u red krstastog povrća, iz iste biljne porodice kao kelj i brokuli, a ima neke potencijalno impresivne zdravstvene koristi. Ovo su četiri važna razloga zbog kojih bi rotkvice što češće trebalo da se nađu na trpezi.

Rotkvica je niskokalorična, a bogata hranljivim sastojcima

Što se tiče nutritivne vrednosti – 100 grama rotkvica sadrži 15 kcal, 233 mg kalijuma, 39 mg natrijuma, 3,4 g ugljenih hidrata, 1,6 g dijetetskih vlakana i 0,7 g proteina.  To što sadrži samo 15 kalorija, ni gram proteina i uopšte nema masti, jasno ukazuje koliko su rotkvice zgodne kada rešite da dovedete liniju u red i skinete neki kilogram – nakon zime, na primer. Takođe, pruža oko 30 odsto dnevne vrednosti vitamina C koji ojačava imunitet, kao i male količine vitamina B, kalijuma, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

Sadrže jedinjenja koja štite zdravlje

Kao član porodice superhrane, kako ih doživljavaju vegeterijanci i vegani, rotkvice sadrže prirodne supstance koje sadrže sumpor. Pokazalo se da ova jedinjenja smanjuju upale, štite ćelije od sredstava koja uzrokuju rak i ometaju rast ćelija karcinoma. Jedinjenja u rotkvici su takođe pokazala antibakterijsko delovanje, uključujući i bakterije Helicobacter pilori, koje su povezane sa pojavom čira i rakom želuca.

Antioksidanti mogu da pomognu u borbi protiv karcinoma

Antioksidant je postao moderan termin koji označava hranu kao zdravu ili funkcionalnu. Dokazano je da antioksidanti igraju važnu ulogu u smanjenju upale i zaštiti ćelija od oštećenja, u odbrani od prevremenog starenja i bolesti. U opsežnom istraživanju iz 2019, objavljenom u časopisu Nutrients, istraživači su uočili da rotkvice, koje se u narodnoj medicini koriste od davnina, obezbeđuju nekoliko vrsta antioksidanata. Nalaze se u jestivom korenu povrća, kao i u izdancima, semenima i lišću. Naučnici veruju da prirodna jedinjenja mogu da zaštite od pojave određenih karcinoma, kao što je rak grlića materice, dojke, prostate, debelog creva, jetre i pluća. Crvena boja rotkvica potiče od pigmenta antocijana, snažnog antioksidansa, veoma važnog za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i očuvanje zdravlja srca. A i antocijan u ovom povrću ima još jednu bitnu ulogu – smatra se efektivnim u borbi protiv kanrcinoma.

Rotkvice mogu da nas zaštite od dijabetesa

Do 2060. godine predviđa se da će se broj odraslih sa dijagnozom dijabetesa gotovo utrostručiti. Istraživanje iz 2017. godine, objavljeno u časopisu Nutrients, proučavao je vezu između rotkvice i dijabetesa. To je uključivalo konzumaciju soka, ekstrakta i klica korena rotkvice. Uočeno je da su zaštitni efekti verovatno povezani sa sposobnošću povrća da poboljša antioksidativni odbrambeni mehanizam u telu i pozitivno utiče na promene glukoze izazvane hormonalnim poremećajima. Rotkvice takođe smanjuju apsorpciju glukoze u crevima i pospešuju unošenje glukoze, što smanjuje nivo šećera u krvi.

Regulišu telesnu težinu

Osim što čuvaju zdravlje, rotkvice su dobre i za regulaciju telesne težine jer sadrže visok procenat vode i prisustvo nesvarljivih ugljenih hidrata, a utvrđeno je da utiču na smanjenje holesterola, što znači da su dobre za krv i za srce. S obzirom na to da su bogate kalijumom koji smanjuje krvni pritisak, rotkvice se preporučuju svima koji imaju visok pritisak jer njihovim dejstvom opuštaju se krvni sudovi i olakšava protok krvi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo