Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Crveni pirinač je od davnina poznat kao lek koji snižava holesterol i trigliceride

Priredio/la: M.R.
11:00 - 27. 04. 2021.

Crveni pirinač ima egzotičan izgled i intenzivniji ukus od belog, kao i brojna korisna svojstva, a ako ste na određenoj terapiji, pazite na količine koje unosite ishranom

crveni pirina- hrana- holesterol Izuzetno korisna namirnica uvek se priprema tako što se dobro propere a onda kuva do 40 minuta, pa procedi Foto: Canva

Od davnina poznat na Dalekom istoku, crveni pirinač se u Kini, osim kao prehrambena namirnica, vekovima koristi i kao dijetetski preparat koji pomaže u lečenju bolesti srca i čišćenja krvnih sudova. Crveni pirinač nije ništa drugo do kvalitetan beli pirinač koji je fermentisan gljivicom Monascus purpureus iz koje se dobija ekstrakt bogat raznim oblicima aktivnih supstanci zvanih monakolini. Važnija od crvenog pigmenta koji ovaj pirinač dobija na ova način je upravo činjenica da su monakolini prirodni statini tj. inhibitori enzima odgovornog za sintezu holesterola.

Korist za srce, stomak i dobar nivo šećera u krvi

Veruje se da crveni pirinač olakšava rad srca i poboljšava cirkulaciju, a neka novija otkrića kineskih i američkih naučnika UCLA Univerziteta, zasnovana na rezultatima velikog eksperimenta, potvrdila su da konzumiranje crvenog pirinča u roku od osam sedmica utiče na snižavanje nivoa holesterola i triglicerida u krvnoj plazmi. Takođe, u jednoj studiji koja je obuhvatila 5.000 ispitanika, koji su preživeli srčani udar, utvrđeno je da ova namirnica ima pozitivan uticaj na tok oporavka srca. Dobar je u regulaciji probave i kod stomačnih tegoba, kao i za poboljšanje opšteg stanja creva i njihove ravnoteže. Može da pomogne i kod upala, metaboličkog sindroma i sređivanja nivoa šećera u krvi.

Jedna od žitarica bez glutena

Crveni pirinač sadrži gvožđe, cink i mangan, fosfor, kalijum, magnezijum, kalcijum, bakar, fluor, vitamine kompleksa B i vitamin E. Masti u njemu su nezasićene, a količina proteina niža u odnosu na biljna vlakna, kojih sadrži u velikoj količini. Za ishranu posebnih kategorija bolesnika veoma je važan podatak da ne sadrži gluten, pa mogu da ga koriste i pacijenti koji imaju celijakiju. Blagotvoran je i u terapiji osoba sa anemijom.

Preporučuje se oprez ako je deo ishrane trudnica koje treba da vode računa o količina koju unose zbog statina, kao i pacijentima koji su već na terapiji koja uključuje statine, i osobama sa teškom disfunkcijom bubrega.

Rižoto od crvenog pirinča, belog mesa i povrća

Priprema se kuvanjem na tihoj vatri do 45 min u odnosu sa vodom 1:2. Prethodno ga dobro properite.

Potrebno: crveni pirinač, povrće (tikvica, paprika, čeri paradajz, beli i crnbi luk), dva filea belog mesa, sok od paradajza, maslinovo ulje, so, biber

Priprema: beli luk iseckajte baš sitno, a luk, tikvicu i papriku malo krupnije. Prepolovite čeri paradajze. Zagrejte maslinovo ulje, kratko propržite beli i crni luk, tikvicu i papriku. Potom u tiganj dodajte kockice piletine i propržite sve zajedno. Zatim dodajte prethodno proprani i do 40 minuta kuvani crveni pirinač, sa sokom od paradajza. Mešajte dok ne ispari skoro sva tečnost. Začinite solju i crnim biberom. Poslužite odmah.

Brzi obrok sa tunjevinom i kukuruzom

U proprani i obareni crveni pirinač dodajte jednu konzervu tunjevine i kukuruz šećerac (iz konzerve ili probareni zamrznuti). Dodajte začine po želji. Ovaj obrok je zgodan kao salata za poneti.

Zapečeni crveni pirinač sa pasuljem i pečurkama

Potrebno: 1 šolja crvenog pirinča, 1 konzerva crvenog pasulja, pečurke (šampinjoni ili bukovače), 1 paprika, i glavica luka, miks povrća, so, malo ulja, biber

Priprema: isecite luk i stavite da se proprži u posudi u rerni, zatim mu dodajte dobro opran pirinač koji takođe treba malo da se proprži dok ne postane staklast. Izvadite iz rerne, dodajte pasulj, sipajte 3 šolje vode, povrće, nanu, biber, malo soli i sve promešajte. Odozgo stavite na krugove isečenu papriku i pečurke. Pecite sve dok voda ne uvri.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend