Naslovna / Ishrana

Zdrava prolećna poslastica: Panakota od jagoda i soka cvekle

Priredio/la: I. V.|15:00 - 28. 03. 2021.

Čuvena italijanska poslastica pravi se na mnogo načina, a ovo je jedan zdrav recept koji će vam pomoći da cvekla da boju ovom slatkišu, a ukus sveže jagode

Boja soka cvekle, ali ukus jagode Foto: Shutterstock

Novo godišnje doba pred nama donosi i mnogo svežih, sezonskih namirnica koje bi, posle zimskog načina ishrane, trebalo da se nađu na našoj trpezi. Ako vodite računa o zdravoj ishrani slatkiše ste verovatno zamenili zdravijim namirnicama, poput svežeg voća. A od istog tog voća možete da napravite i brojne prolećne dezerte, niskokalorične, ukusne, zdrave i bogate hranljivim sastojcima.

Boja cvekle, ukus jagode

Italijanska panakota je omiljena poslastica mnogih ljudi. Lagana je i vrlo lako utoli želju za nečim slatkim. Postoji mnogo varijacija recepata za panakotu, a ovo je jedan za zdravu poslasticu od jagoda i soka cvekle koji ovom prolećnom dezertu daje živahnu nijansu, ali dominira ukus jagode.

Potrebni sastojci

1/2 šolje čistog soka cvekle

kilogram svežih jagoda (očišćenih, opranih), plus 4 jagode (presečene po dužini)

oko 300 g punomasnog mleka

1/4 šolje meda

1 kašičica ekstrakta vanile

1/2 kašičice krupne soli

3 kašike tople vode

2 ravne kašičice želatina bez ukusa

Priprema

Korak 1. Umutite u blenderu sok od cvekle i očišćene cele jagode dok masa ne postane vrlo glatka. Mutite jedan minut. Sipajte u šerpu. Umešajte mleko, med, vanilu i so. Kuvajte na srednjoj temperaturi od oko 60 °C, povremeno mešajući, 5 do 6 minuta.

Korak 2. U međuvremenu, u maloj posudi pomešajte vruću vodu i želatin. Neka odstoji 3 do 4 minuta.

Korak 3. Umešajte smešu želatina u smešu jagoda u šerpi, a zatim masu sipajte ravnomerno u kalup ili činijice. Pokrijte je providnom prijanjajućom folijom i ostavite u frižideru dok se ne stegne, minimum 4 sata ili ostavite da odstoji preko noći.

Korak 4. Panakotu izručite na tanjiriće kada ih poslužujete, ukrasite svežim jagodama, a možete ih posuti i sitno seckanim pistaćima ili lešnicima.

Nutritivna vrednost poslastice: 
Po porciji: 107 kalorija, 4 g masti, 4 mg holesterola, 2 g vlakna, 3 g proteina, 17 ugljenih hidrata,  13 g šećera, 169 mg natrijuma i 59 mg kalcijuma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo