Naslovna / Ishrana

Mora li rad od kuće da bude izgovor za dodatne kilograme

Priredio/la: D.T.|14:00 - 05. 03. 2021.

Ukoliko stalo grickate nezdravu hranu, osećaćete se umorno i nećete biti u stanju da se dobro skoncentrišete na posao

Najbolje vreme za obrok zavisi od vašeg metabolizma i potreba Foto: Unspalsh

Rad od kuće ne mora da bude izgovor za dodatne kilograme, preskakanje obroka i ishranu isključivo brzom hranom. Stručnjaci kažu da je balans najvažniji kao i u svemu u životu, i da uz dobru organizaciju uvek ima mesta i vremena za jedan kvalitetan ručak.
Najbolje vreme za obrok zavisi od vašeg metabolizma, potreba u kalorijama. Radeći od kuće verovatno više sedite, pod stresom ste, a sve to utiče na vaše zdravlje, piše Huffington post. Ukoliko stalo grickate nezdravu hranu, osećaćete se umorno, pa nećete biti u stanju da se dobro skoncentrišete na posao.

Znaci koji pozivaju na jelo

Postoji mnogo činilaca koji utiče na to kada ćete, koliko i koliko često jesti. Nisu iste potrebe u starijem i mlađem dobu, kod tudnica. Muškarci više vole jednu vrstu hrane, dok žene preferiraju nekada nešto drugo, osobe sa hroničnim bolestima imaju možda posebni režim ishrane.
Nutricionisti naglašavaju da je dobro da svi imamo zdrav i izbalansiran obrok. Savetuju čak da pokušate ocenom, od 1 do 10, pre jela kažete koliko ste gladni, 10 znači da ste se prejeli. Idealno je da jedete ako ste na 4, što bi značilo da ste blago gladni.

Kada je pravo vreme za jelo?

Stručnjaci kažu da bi prvi obrok trebalo da bude nakon buđenja i to posle 30 do 60 minuta. Ukoliko je vaš stomak do pola pun, za varenje hrane biće potrebno nekoliko sati. Stoga ručajte ili užinajte tri do četiri sata posle doručka. Naglašava se da je ovo sam vodič i da je nekada potrebno, samo da sledite signale svog tela. Ukoliko vam je doručak bio oskudan, možete osetiti želju za jelom posle jednog ili dva sata. Ako je doručak bio zdrav i ako ste uneli potrebne količine proteina i vlakana, trebaće vam više vremena da ogladnite do ručka. Ono što jedete utiče na funkcije vašeg mozga, raspoloženje.

Ne čekajte predugo na sledeći obrok

Mada je uzdržavanje od hrane tokom nekoliko sati sve popularniji način ishrane, ima stručnjaka koji savetuju da se ipak držite svojih ličnih potreba. Većini ljudi su potrebni češći obroci, kako bi imali dovoljno energije tokom dana. Ovo je od značaja i za dobar nivo šećera u krvi. Prema nekim istraživanjima, duži periodi gladovanja utiču na pad glukoze i samim tim na vašu koncentraciju. Može se desiti da budete previše gladni i da se prejedete tokom sledećeg obroka. Prejedanje može da bude neprijatno i da izazove gastritis i probleme s probavom.

Najbolja i najgora hrana

Izbegavajte previše ugljenih hidrata, koji brzo podižu nivo šećera u krvi, daju vam veliki nalet energije, posle kojeg sledi i veliki pad u vidu umora. Omega tri masne kiseline biće od koristi za vašu energiju, riba, povrće i salata ili dobra čorba su mnogo bolje rešenje od pomfrita i pljeskavice.

Prostor za užinu

Dva sata posle jela počinje postepeno da pada nivo šećera u krvi, pa je pravo vreme za užinu koja će vam dati neophodnu energiju. Jabuka, orašasti plodovi, suvo voće ili semenke mogu biti pravi izbor. Nutricionisti savetuju da budete umereni kad je reč o užini, nekada možete da užinate između doručka i ručka, ili između ručka i večere u zavisnosti od vašeg rasporeda i potreba.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo