Naslovna / Ishrana

Ishrana bitnija od parfema za miris kože

Priredio/la: D.T.|10:45 - 01. 03. 2021.

Svako ima karakterističan miris tela, na njega utiču genetika, fizička aktivnost, način ishrane i životno doba u kojem se nalazite

Hiljade vrsta bakterija ne koži uz znoj znojnih žlezda daju svakom čoveku njegovu specifičnu mirisnu formulu. Određene namirnice, najčešće crni i beli luk, ali i specifične kombinacije začina utiču na miris našeg tela. Ukoliko vam se miris tela ne dopada, možete ga izmeniti pažljivim odabirom namirnica. Za početak pokušajte da izbegnete neke nezdrave namirnice, jer su one i najčešći fatori neprijatnog mirisa, piše Allure.

Alkohol

Ne samo što ostavlja loš dah, već posle nekoliko sati počinje da isparava iz tela preko kože. Veći deo alkohola se metaboliše u jetri u sirćetnu kiselinu. Jedan deo naše telo oslobađa znojem i disanjem. Kada taj kiseli znoj alkohola dođe u dodir s bakterijama na koži daje neprijatan miris.

Luk, brokoli, karfiol

Ovo povrće je abeceda svake zdrave ishrane, ali nekada i krivac što ne mirišemo najbolje. Sadržaj sumpora u ovim vrstama povrća je uzrok ne baš prijatnog mirisa. Neprijatan miris uglavnom iščezne već u roku od šest sati. Kada sumpor dođe u dodir s bakterijama na koži, može doći do neprijatnog mirisa.

Crveno meso

Meso se teže vari od drugih namirnica, organizam je pod većim opterećenjem, pa znojne žlezde počinu da luče više znoja. Aminokiseline se tokom procesa varenja razgrađuju i u crevima. Enzimi u crevima razgrađuju ostatke aminokiselina, koji se zatim mešaju sa bakterijama na koži i utiču na miris tela. Postoje neke studije koje potvrđuju da ljudi koji manje jedu meso imaj prijatniji miris. U jednom istraživanju jedna grupa muškaraca je tokom dve sedmice svaki dan jela meso, druga grupa nije unosila meso i proizvode od mesa u istom periodu. Muškarci koji nisu jeli meso imali su mnogo blaži miris, pokazalo je istraživanje. Stručnjaci upozoravaju da ni vegeterijanstvo nije opcija, jer mnoge biljne namirnice imaju loš miris,

Prerađena hrana

Prerađena hrana u manjem ili većem obliku sadrži rafinisani šećer. Šećer diže glikemijski indeks proizvoda. Smatra se da je prisutan u krvi nakon konzumiranja prerađene hrane i da menja sastav znoja. Pokušajte da izbacite iz ishrane u potpunosti industrijsku hranu ili je koristite u najmanjoj mogućoj meri, bićete zdraviji i lepše ćete mirisati.

Kafa

Kofein stimuliše centralni nervni sistem, izazivajući pojačan rad znojnih žlezda. Visok sadržaj kiseline momentalno isušuje usta. Kada imate manjak pljuvačke, bakterije se razmnožavaju i hrane iz sumpornih jedinjenja, što uzrokuje loš zadah. Posle kafe uvek popijte čašu vode.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo