Naslovna / Ishrana

Ishrana koja pospešuje plodnost: Do lakšeg začeća pomoću saveta dijetetičara Ivane Radojičić

Piše: M.R.|10:45 - 23. 02. 2021.

U današnje vreme, problem otežanog ostvarivanja potomstva je sve učestaliji. Zastupljen je i kod muškaraca i kod žena, pogađa na različite načine dvoje ljudi koji žele da postanu roditelji, ali i njihovu okolinu. Brojni su uzroci ovog problema a jedan je svakako nedovoljno balansirana ishrana.

Oba partnera mogu da utiču na plodnost promenom navika u ishrani Foto: Shutterstock

Vrlo je važno da žena pre planirane trudnoće neko vreme posveti svom zdravlju. Sve ono što je u našem telu može imati uticaja i na bebu. Ishranu bi trebalo promeniti čak iako se tek planira trudnoća, i još uvek ne zna da li postoji neki problem u njenom ostvarivanju, kaže za eKliniku Ivana Radojičić, specijalista strukovni nutricionista – dijetetičar.

Ni višak, ali ni manjak kilograma

Mnogi od ovih saveta su generalno primenjivi i poželjni u smislu zdravijeg življenja. Međutim, veoma je važno sve što možemo da uradimo sami u procesu pripreme za začeće.

– Trebalo bi povećati fizičku aktivnost, a višak kilograma izgubiti. Visok indeks telesne mase (Body Mass Index – BMI) može voditi infertilitetu, ponajviše preko insulinske rezistencije koja je česti „drug“ gojaznosti. Takođe, i manjak kilograma može imati udela u izostanku trudnoće – kaže Radojičić.

Odmah pošto neko poželi da se ostvari u roditeljskoj ulozi, trebalo bi da izbaci prženu i pohovanu hranu, pečenje u dubokom ulju, brzu hranu, peciva, industrijsku hranu, grickalice, višak soli, konzervisanu hranu, šećer i slatkiše.

Sagovornica eKlinike navodi i da postoje istraživanja koja ulogu plastike tj. plastične ambalaže sve više dovode u fokus kao jednog od glavnih krivaca za neplodnost, te bi trebalo što više smanjiti njenu upotrebu. Treba birati zdraviju ambalažu i vodu držati u staklenim flašicama a hranu u staklenim posudama, keramici ili kvalitetnom metalu.

Konkretni primeri šta je poželjno za konzumiranje

– Dokazano je da je povećan unos folne kiseline pre trudnoće ima ulogu u smanjivanju neplodnosti. Najvažniji izvori ovog vitamina su kelj, prokelj, brokoli, zeleno lisnato povrće, džigerica… Važno je uzimati hranu bogatu antioksidantima (sveže voće i povrće). Ovo je naročito važno za muškarce, jer će ova hrana poboljšati njihov spermogram. Omega 3 i 6 masne kiseline veoma su blagodetne za oba pola, ali se mora voditi računa i o njihovom odnosu, te N6 masne kiseline treba da budu 6 puta zastupljenije. Njih ima u soji, suncokretu i njegovom ulju, kukuruzu, koštunjavom voću, živini, jajima, mesu i ribi hladnih mora. Omega 3 se najviše mogu naći u jajima, lanenom semenu i njegovom ulju, soji, orasima. Zasićene masti iz mesa i šećera negativno utiču na plodnost – napominje Ivana Radojičić.

Takođe, dodaje i da žene treba da vode računa o poreklu ribe koju jedu zbog spoljašnjeg zagađenja ribe usled štetnih, pa i toksičnih materija koje se mogu naći na mestu na kojem je živela.

Postoji li idealan režim ishrane?

Odgovorni parovi često traže preporuku za neki od poznatih i opšteprihvaćenih režima ishrane, što im može znatno olakšati i disciplinu i sprovođenje režima.

– Jedan od najboljih tipova ishrane za zdrav život je mediteranska ishrana. Ona obuhvata dosta morske ribe, maslinovo ulje, punomasni sir, malo soli, dosta voća i povrća. Idealna je i za povećanje plodnosti. Za osobe koje imaju insulinsku rezistenciju važno je da unose hranu niskog glikemijskog indeksa – kaže sagovornica eKlinike.

Ne propušta priliku da naglasi na nijedna brza dijeta nije dobra, da je najbitnije je hraniti se zdravo pre, za vreme i posle trudnoće, i da zdrave navike koje danas steknemo, sutra prenosimo svojoj deci.

Uputstva za adekvatno pripremanje i konzumiranje namirnica

Radojičić kaže da je voće i povrće je bolje jesti presno ili blago termički obrađeno, dakle – pripremati ga kratak vremenski period na visokoj temperaturi.

– Jedino paradajz kuvanjem razvija dodatna blagotvorna dejstva i supstance. Naravno, prvo sve treba dobro oprati i oljuštiti. Ukoliko jedete organsko voće i povrće, onda i koru treba pojesti. Voće se ne sme jesti nekontrolisano niti njime treba menjati obrok. Treba ograničiti unos onog koje je bogato šećerom kao što je grožđe, banane, urmeRaznovrsna ishrana osnova je zdravlja i plodnosti – dodaje.

Ivana Radojičić, specijalista strukovni nutricionista – dijetetičar, oblast javno zdravlje, za eKliniku savetuje buduće trudnice kako da pojačaju plodnost ishranom Foto: privatna arhiva

Zašto je važno konsultovati se sa stručnjakom i ne verovati slepo Internetu

Pre ostajanja u drugom stanju svakako je potrebno da žena proveri stanje svog organizma jer ostvarivanje i tok trudnoće zavise od brojnih faktora.

– Svakako je najbolje da žena poseti nutricionistu u cilju upoznavanja, razgovora o željama, mogućnostima i ciljevima, kao i da bi se izvršilo merenje težine, obima, sastava tela… Ova merenja su jako važna za žene koje treba da izgube na telesnoj masi. Posle se konsultacije mogu obavljati i onlajn, no, ta merenja moraju biti  obavljena uživo – objašnjava Radojičić.

Informisanje o ovim važnim temama putem Interneta i društvenih mreža pohvaljuje, ali iznosi i oštre kritike na moguće manipulacije koje, nažalost, nisu retke.

– Internet je kao jedna vrsta kaše – tu ima svega: od pogrešnih saveta, preko lažnih stručnjaka do pravih informacija. Često saveti koji se na ovaj način nalaze mogu doneti više štete nego koristi, pa čak i biti opasni po zdravlje. Zato je daleko bolje da se jedna ovako važna stavka kao što je vaša trudnoća prepusti stručnjacima. Ukoliko je neophodno, nutricionista će sarađivati sa vašim endokrinologom ili lekarima drugih specijalnosti. Ako imate neko od metaboličkih oboljenja kao što je dijabetes, insulinska rezistencija, problemi sa štitastom žlezdom, saradnja lekara i nutricioniste apsolutno je neophodna. Ne dozvolite da vas zavaraju lažni šarlatani da vam mogu izlečiti neka od ovih oboljenja. Proverite osobu sa kojom želite da sarađujete. Ne libite se da zatražite broj licence ili diplomu na uvid.

Ako ste anemični, možda nije samo do ishrane

– Krvna slika i neki drugi nalazi koje vaš nutricionista mora da vas uputi da uradite mogu pokazati da postoji deficit u unosu određenih mikro i/ili makroelemenata. Tako se, na primer, u nalazu krvne slike može videti eventualno postojanje nedostatka gvožđa ili prevelik unos šećera i masti. Svakako, ti deficiti  ili suficiti mogu ukazivati i na neke druge kompleksnije probleme, te ih ne treba zanemariti. Ponekad će vas nutricionista uputiti kod određenog specijaliste, jer ne mora samo smanjen unos nekih namirnica da bude razlog z, recimo, nizak nivo gvožđa, koje smo naveli kao primer – objašnjava za eKliniku naša sagovornica koja je Osnovne studije na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija završila je kao student generacije.

Napominje da bi zbog boljeg efekta i partner trebalo da se pridržava savetovanog tipa ishrane. I u ovom slučaju mediteranska je dobar predlog, jer veće količine antioksidansnih namirnica povoljno utiču na mušku plodnost. Smanjuju je zasićene masti iz crvenog mesa, margarina, grickalica i šećeri.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo