Naslovna / Ishrana

Otkrivamo ono što niste znali o ishrani po krvnim grupama uz savete nutricioniste

Piše: Marijana Rajić|9:00 - 08. 02. 2021.

Krvne grupe nasleđujemo rođenjem a taj faktor je osnova izuzetno popularne ishrane po krvnim grupama. U ovom osvrtu na taj režim ishrane pozabavili smo se velikim brojem malo poznatih činjenica, pravila, zabluda i direktnih primera šta treba, a šta nikako ne treba da činite ako ste se opredelili da se ovako hranite.

U ishrani po krvnim grupama važno je budete disciplinovani, umereni ali i kreativni u kombinovanju namirnica uz poštovanje pravila Foto: Shutterstock

– Ni na jedan režim ishrane pa ni na ishranu po krvnim grupama ne treba da krenete ukoliko nemate nutritivnu anamnezu kroz koju se tačno vidi kakvu hranu uzimate a kakvu bi trebalo, da li su u vašoj ishrani dovoljno zastupljene namirnice koje bi trebalo da konzumirate, uključujući i njihove količine, ali i ono najvažnije – realnu sliku vašeg zdravstvenog stanja – kaže za eKliniku Milka Raičević, nutricionista i aromaterapeut.

Ogromna razlika između dijete i režima ishrane

Naša sagovornica ističe da dijeta ne sme da bude gladovanje već način ishrane, bilo da je cilj da se rešimo suvišnih kilogama ili jednostavno da se zdravo hranimo.

– Neki naučnici ishranu po krvnim grupama smatraju jednim vidom dijetoterapije, međutim, ne delim taj stav zato što bi u svaki organizam trebalo unositi sve vrste namirnica ili zamenu za njih ukoliko niste izabrali veganski ili vegetarijanski način ishrane, ili ste se jednostavno stavom opredelili za neki drugi režim ishrane – objašnjava.

Ovakvi režimi moraju da uključe redovne kontrole opšteg zdravstvenog stanja uz laboratorijske analize kao i osvrt na nasledne predispozicije, jer je radikalno i izričito izbacivanje nekih namirnica nauštrb drugih u dijetoterapiji pogubno. Zbog toga je veoma važno stručno praćenje kako bi se sugerisao balans, da telo ne trpi.

Veliki benefiti ovog režima uz poštovanje pravila

– Da bi neko prešao na ovaj režim ishrane, najpre mora da bude edukovan. Zatim, mora da se konsultuje sa stručnjakom. Treće, moraju da postoje parametri koji pokazuju da je njegovom organizmu to zaista potrebno. To u praksi znači da ako je neko nulta (0) krvna grupa a ne jede meso, trebalo bi da ga uvede u ishranu. Moje dugogodišnje iskustvo sa ishranom po krvnim grupama pokazuje da kada neko pređe na ovaj način ishrane, jednostavno može da „ozdravi“ ceo organizam – kaže Milka Raičević, koja je i deo tima nutricionista u udruženju „Svi na vagu“.

Promena se ogleda u kompletnom zdravstvenom stanju, poboljšava se način varenja, imunitet, sam način oporavka organizma je vidljiv nevezano za to da li je potreban gubitak telesne težine.

– Pričamo o ljudima koji su došli sa ličnim analizama koje onda jasno pokazuju na koji način prema njihovoj krvnoj grupi treba da koriste i koje tačno namirnice, koje bi trebalo da izbegavaju, koje su to neutralne namirnice koje im neće štetiti a mogu da daju raznovrsnost. To je ono što je možda i najvažnije: svaki spisak po krvnim grupama odgovarajućih namirnica sadrži relativno mali broj njih i neutralne namirnice su vrlo važne da se izbegne jednoobraznost ishrane, što može da bude loše – savetuje sagovornica eKlinike.

Opšti važni saveti vezani za sve krvne grupe

Ona navodi i da nikada nećete pogrešiti ako u kreiranju jelovnika imate više obroka od dozvoljenih namirnica (to bi trebalo svakako da budu tri glavna i tri sporedna obroka), i da nikada nećete pogrešiti ako uzimate vodu (8 čaša u toku dana). Važno je znati i da se primenom ove ishrane metabolizam ubrzava, koja god da je krvna grupa u pitanju ukoliko se pije nešto što je mlako, na sobnoj temperaturi, i ukoliko se ne pije voda u toku jela jer se tako izazva efekat truljenja u želucu.

– Hranu unosite na 3.5 ili 4 sata a voda se pije sat pre ili sat posle obroka i pred spavanje, što pomaže u prevenciji srčanog udara posebno kod muškaraca, budući da ženama u ovoj prevenciji pomažu hormoni. Kod muškaraca je važno pospešiti rezređivanje tj.sprečiti zgrušavanje krvi a tome unošenje vode pomaže. Vodu treba žvakati a hranu treba piti (žvakati je dugo i polako da postane skoro tečna). Jedino tako je stoprocentno iskoristljiva za sve krvne grupe – objašnjava za naš portal Raičević.

Još jednom naglašava da je važno kombinovanje što više namirnica iz palete određenih za neku krvnu grupu, ali ne u jednom obroku već u svakodnevnom planiranju i opominje:

– Nikako nemojte jesti posle 21 sat jer ćete teško zaspati pošto je metabolizam već usporen, a proces varenja praktično stoji. Takođe je važno da hrana bude, ako je to moguće, pretežno sirova, da ne bude previše termički obrađena, i da to nikako ne budu gotovi ili suhomesnati proizvodi.

Ishrana za sve krvne grupe sadrži precizan spisak preporučenih, zabranjenih ali i neutralnih namirnica
Foto: Shuttershock

Slede konkretne zanimljivosti i najveći broj namirnica za sve krvne grupe:

Nulta (0) krvna grupa

Nulta krvna grupe jednostavno ne podnosi dobro ni mleko ni mlečne proizvode pa čak ni neko voće i povrće jer ima taj „brzi“ metabolizam. Ishrana nulte krvne grupe se bazira na proteinima biljnog i životinjskog porekla. Zanimljivo je takođe da po nekim informacijama ova krvna grupa nije imala toliko slučajeva oboljevanja od covid 19. Iako ima dobar metabolizam, obavezna je fizička aktivnost. Veliki broj sportista je upravo ove krvne grupe. Skloni su, međutim i unosu razne „poročne hrane“ i dodataka: kofeina, slatkiša, steroida… Koliko god da imaju dobar metabolizam i imunitet, ako fizičkom aktivnošću ne rešavaju ove izazove i ne budu umereni u unošenju namirnica, lako će upasti u probleme.

Osnovne preporučene namirnice: sva crvena mesa, džigerica, morska riba, morske alge, spanać, brokoli i cvekla, sveže i suve šljive, beli luk, crveni luk, peršun, kelj.

Namirnice za izbegavanje: mlečni proizvodi, pšenične pahuljice, kokosov orah, sočivo, karfiol, kupus, kukuruz, senf, pasulj, brazilski orah, prokelj i kikiriki.

Neutralne namirnice: pileće i pačje meso, tunjevina, jaja, jabuke, kajsije, šargarepa, tikvice, krastavac.

Krvne grupe A

A krvne grupe, takođe, ne bi trebalo da koriste mleko ni mlečne proizvode ali postoji veliki broj mleka koja mogu da se upotrebe kao zamena (bademovo mleko). Ovseno mleko podiže raspoloženje ako ste tmurni ili umorni. Uz edukaciju ali i maštovitost, ako bilo kom od ovih mleka dodate malo vanile, cimeta ili malo crne čokolade, imaćete nešto zdravo što se neće kositi sa preporučenim namirnicama a doneće vam boljitak i neće naškoditi.

Ove osobe bi trebalo da budu vegetarijanci ali na zdrav način, uz nadoknađivanje vitamina B12 koji im fali u toj ishrani (žumance). Sklone su nadutosti i stresu. Kod njih ne sme da bude kombinacije skroba i proteina, trebalo bi da izbegavaju žitarice a da povećano unose krastavac zbog visokog sadržaja vode. Ove osobe mogu da budu sklone insulinskoj rezistenciji, imaju smanjeno lučenje želudačne kiseline i zbog toga im se ne preporučuje meso već uglavnom riba ali obavezno sa limunom, peršunom i drugim začinima.

Osnovne preporučene namirnice: male količine belog mesa, obavezno jaja, heljda, grašak, sočivo, kelj, šargarepa, brokoli, praziluk, soja, zelena salata, artičoka i keleraba, jagode, smokve, šljive, citrusi.

Namirnice za izbegavanje: crveno meso, pšenica, punomasno mleko, crne masline, kupus, paprika, krompir, kokosov orah, pomorandže, mandarine, dinja, banane i mango.

Neutralne namirnice: morske alge, morska riba, so, džigerica, kelj, spanać, brokoli.

Krvne grupe B

Za ove krvne grupe vezuju se velike migracije stanovništva i nomadski način života. Njima se preporučuju gotovo sve namirnice, s tim što su neke poželjne više, a neke manje. Ovakve osobe su uravnotežene, fleksibilne i kreativne. Uglavnom imaju jak imuni sistem ako su zdrave, zbog fleksibilnosti kao karakterne osobine lako su prilagodljive novom ambijentu kao i novom načinu ishrane, imaju uravnotežen nervni sistem i prilično su strpljive. Nažalost, imaju genetsku predispoziciju za razvijanje autoimunih oboljenja i retkih virusnih infekcija. Takođe, u pojačanom riziku su od dijabetesa, lupusa, multipla skleroze i često su umorne. Uspešno se bore sa bolestima modernog doba kao što su bolesti srca i rak. Izuzetne su i po tome što nemaju mnogo želudačne kiseline, organi za varenje su im vrlo efikasni i zbog toga je ovo jedina krvna grupa koja je apsolutno toleranatna na mleko i mlečne proizvode.

Osnovne preporučene namirnice: divljač, jagnjetina, jaja, prokelj, brokoli, kupusa, patlidžan, paprike, maslinovo ulje, šljive, banana, grožđe, meki sir, kefir, jogurt.

Namirnice za izbegavanje: sočivo, kukuruz, pšenica, kikiriki, bundeva, susama, seme suncokreta, lešnik, urme, tofu sir, kokosov orah, artičoka.

Neutralnhe namirnice: praziluk, mleko, krompir, džigerica, tikvice, spanać, zelena salata, pečurke, keleraba, kivi, narandže, jabuke, breskve, suvo grožđe, suve šljive.

Krvne grupe AB

AB krvne grupe su praktično nastale spajanjem dve krvne grupe – A i B, i prednost osoba sa ovom krvnom grupom je u prvom redu tolerantan imuni sistem koji je ujedinio prednosti ove obe krvne grupe. Za njih je upotreba mesa ograničena, jer nemaju dovoljno želudačne kiseline koja bi mogla da svari ovu naminicu i da je pretvori u korist za organizam. Ako ga konzumiraju, skadišti se u organizmu kao mast i dolazi do gojaznosti. Imaju veoma osetljiv probavni sistem a osim benefita, AB krvna grupa je uvezala i manjkavosti ovih krvnih grupa. Jedna od opasnosti je svakako osobina imunog sistema da „napadne sam sebe“ u nameri da se odbrani od infekcija. Anemija, srčana oboljenja i karcinom su bolesti od kojih mogu da obole. Mešovita ishrana je najbolja formula za njih a to podrazumeva konzumirajnje svih namirnica, s tim što svakako postoje one koje se smatraju vrlo korisnim, neutralnim, i one, čiji bi unos trebalo svesti na najmanju moguću meru ili ih ne koristiti uopšte.

Osnovne preporučene namirnice: morska riba, proso, karfiol, cvekla, krompir, plavi patlidžan, paradajz, krastavac, beli luk, šljive, ananas, smokve, kivi, brusnica, grejpfrut, grožđe, trešnje, limun.

Namirnice za izbegavanje: crvena mesa, kukuruz, paprike, crne masline, artičoka, semenke, urme, banane, šitaki pečurke, pomorandže, banane, mango, nar, kokosov orah.

Neutralne namirnice: jabuke, šargarepa, mandarine, dinja, zelena salata, kupus, krompir, borovnice, jagode, masline, pečurke, spanać, ječam, praziluk, pšenični griz.

Zabluda zvana „smuti“ i zašto je važno žvakanje hrane

Smutiji su odomaćeni i omiljeni ali postoji mnogo toga što ljudi čine onako kako ne bi trebalo kada ih konzumiraju u ishrani po krvnim grupama ali i mimo nje. Pitali smo Milku Raičević gde najčešće grešimo?

– Umesto sirove hrane (voća i povrća) može kao obrok da se uzme smuti ali ne sme da se preteruje, ne sa pet vrsta namirnica i ne trpati u njega što više toga. Sve samirnice se drugačije vare a kombinacija povrća i voća može, kao nepravilno konzumiranje vode, da izazove truljenje. Ovde su smutiji zloupotrebljeni u promociji dijeta tako da je jako opasno temeljiti kompletnu ishranu samo na njima. Treba ih konzumirati kada je toplo vreme i kada baš nemate vremena za žvakanje hrane, ali da to ne pređe u stalno. Žvakanje je važno jer ono povlači ptijalin iz pljuvačnih žlezda koji treba da bude prebiotik i probiotik. Kada se hrana pijucka a ne žvaće i ne guta, ovog procesa nema. To je veliki problem kod svih krvnih grupa i u njihovoj ishrani – opominje sagovornica eKlinike.

Kako se nutricionisti igraju bojama

Raičević napominje i da generalno nije dobro uneti više od pet namirnica i van smutija jer se organizam zbuni zbog različitog procesa i dužine varenja, i da je najbolje da to budu najviše 3 ili 4 namirnice. Pravilo „tri boje“ je osnova upravo ovakvog rezonovanja, ono uključuje količinu i tip namirnica a to znači da ako kažemo „crvena boja“, ne znači da treba jesti i crvenu jabuku, i cveklu i svo crveno bobičasto voće na koje nađete u jednom obroku. Konsultacija stručnjaka, disciplina, redovne kontrole i umerenost će sigurno doneti rezultate koji će biti zadovoljavajući i ako želite da izgubite kilograme i ako jednostavno želite da se hranite zdravo, u ovom slučaju po krvnim grupama.

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo