Naslovna / Ishrana

4 dobrobiti praziluka i recept za čorbu protiv stresnih situacija

Priredio/la: I. N.|13:00 - 27. 01. 2021.

Posle neprospavanih noći, mnogo alkohola, previše sunca ili vetra, Francuskinje znanju da telo i kožu najbolje okrepljuje čorba od praziluka 

Foto: Shutterstock

Praziluk nije jedino povrće koje verovatno zanemarujemo u svojoj svakodnevnoj ishrani. Mnogi ga se, zapravo, gotovo nikad ni ne sete. Ali, da li ste zali da Francuskinje generacijama koriste „tajni“ recept za čorbu od praziluka kako bi oporavile svoje telo i kožu nakon stresnih faza, poput neprospavanih noći, mnogo alkohola, previše izlaganja suncu ili vetru? Uostalom, ako neko ume da neguje svoju kožu, to su onda Francuskinje.

Nekoliko činija potpuno revitalizuje

Ako kao „eliksir“ u svoju beauty rutinu uvedete čorbu od praziluka kad god osetite da vašoj koži ili telu treba malo revitalizacije, primetićete fantastične rezultate. Vrlo brzo, nakon samo nekoliko činija čorbe od praziluka, uočićete da će svi znaci umora i drugih stresova biti ublaženi, a vaša koža počeće da se smiruje i izgleda oporavljeno i sveže.

Prednosti praziluka po zdravlje i lepotu

Ispostavilo se da su Francuskinje zaista pronašle magični recept. Ako poslušate njihov savet i uključite čorbu od praziluka u vaš meni nakon stresnih situacija, od nje ćete imati brojne pogodnosti ne samo po kožu, već i po opšte zdravlje.

1. Glatka, zdrava koža

Praziluk ima velike količine beta-karotena, koji se u telu pretvara u vitamin A – vitamin neophodan za ćelijsku regeneraciju i čistu i glatku kožu. On je takođe prirodni diuretik. Ssadrži mnoštvo sumpornih jedinjenja, koja pomažu jetri da uredno čisti telo. Za svakoga ko se suoči sa aknama, efikasna detoksikacija jetre je od suštinskog značaja za čistu kožu.

2. Ublažava upale

Praziluk pripada istoj porodici biljaka kao i crni i beli luk. Sadrži sve vrste lekovitih jedinjenja koja će vam pomoći da izgledate i osećate se neverovatno. Kempferol je moćno antiinflamatorno, protivulano jedinjenje koje smanjuje crvenilo i mrlje na licu uzrokovane upalama.

3. Bolje zdravlje creva

Zdravlje kože je u direktnoj vezi sa zdravljem creva. Praziluk na više načina pomaže u poboljšanju i jačanju „dobrih“ mikroorganizama u digestivnom traktu. Prvo, bogat je izvor rastvorljivih vlakana, koja deluju probiotski – služe za ishranu korisnih bakterija u crevima. Drugo, praziluk sadrži alicin, poznati lekoviti sastojak belog luka. Između ostalog, alicin je snažno antimikrobno sredstvo koje može da pomogne u smanjenju patogenih mikroba, štetnih mikroorganizama u crevima. I, šta dobijate kad jedete praziluk? Srećan i zdrav crevni mikrobiom obezbeđuje u sjajnu kožu!

4. Uravnoteženi nivo šećera u krvi

Neregulisani šećer u krvi može da prouzrokuje stvaranje akni, jer skokovi nivoa šećera pokreću hormonalnu lančanu reakciju koja deluju upalno i uzrokuje da koža proizvodi više sebuma, masne supstance koju luče lojne žlezde. Praziluk se sporo vari, zbog svog visokog sadržaja vlakana, pa prirodno pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.

Recept za čorbu od praziluka

Evo jednog jednostavnog recepta za brzu pripremu ove dragocene namirnice.
Potrebni sastojci: 3 praziluka (uklonite zelene vrhove i isecite samo beli deo), 3 šargarepe, 2 zelene stabljike celera, 1 crni luk, 2 čena belog luka, 1 kašičica avokadovog ulja, 2 litra organskog pilećeg ili povrtnog bujona (možete da koristite „supu u kockici“), 1 kašičica soli, jedna kašičica mlevenog bibera.
Uputstvo za pripremu: Izdinstajte praziluk, šargarepu, celer, crni i beli luk i luk na ulju avokada, dok svi sastojci ne omekšaju. Dodajte pileći ili bujon od povrća i kuvajte do 30 minuta od ključanja.
Jedite jednu do dve porcije čorbe od praziluka dnevno, u trajanju od nekoliko dana, kako biste upravnotežili svoj ten i koži vratili sveži izgled nakon stresnih situacija, a ako je uvrstite u svoj redovni nedeljni meni, vaša koža će se mnogo lakše i brže oporavljati.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo