Naslovna / Ishrana

Sve zamke slasne slaninice, hrskave kobasice i šunke

Piše: D.T.|18:00 - 03. 02. 2021.

Neumereno uživanje u prerađevinama od mesa kao što su paštete, kobasice, salame… uzrok je kardiovaskularnih bolesti i nekih oblika kancera

Treba biti oprezan u ishrani sa ukusnim proizvodima Foto: Shutterstock

Prema nekim studijama, više od 20 grama na dan prerađenog mesa štetno je za zdravlje.  Javna je tajna da se u ove mesne đakonije stavljaju iznutrice, koža i kosti, mnogo soli, nitrata i nitrita povezane sa nekim od najtežih bolesti.

Većina obrađenog mesa sadrži nitrate i nitrite. To su soli iz sintetičkih ili prirodnih izvora dodatih mesu da bi se sačuvalo. Nitrati se često pretvaraju u nitrite u telu, i postoji sumnja da mogu da deluju sa aminokiselinama u mesu i utču na stvaranje kancerogenih jedinjenja koja mogu da oštete DNK.

Slanina

Nije svaka ista, neke vrste slanine sadrže dobar holesterol. Savet je da potražite one sa manje soli i nitrata, i da nikako ne preterujete.

Narezci

Mesni narezci govedine, šunke, ćuretina često su puni aditiva, šećera i soli. Savet je kao i za slaninu da birate proverene proizvode.

Hot dog

Sinonim za brzu hranu virša u kifli često je prepuna odbačenih životinjskih delova.

Pileći kroketi

Prodavci će da ih hvale kao meso koje se topi u usitima, ali sve prerađevine od mesa skoro po pracilu sadrže i kosti, krvne sudove, kožu, masti. Savet je da kupite piletinu i jedete odabrane komade, kada biste videli sadržaj jednog pilećeg kroketa najverovantnije biste ga bacili u kantu za đubre.

Usoljena govedina

Industrijska proizvodnja donela vam je brzo sušeno i soljeno meso, čiji je kvalitet upitan. Govedina je dodatno „obogaćena“ šećerom, mastima, solju. Ovo je hrana koja brzo diže pritisak pa ne preterujte.

Peperoni

Neka deca ne mogu da zamisle dan bez peperoni pice. To je u suštini fermentisana kobasica sa dosta praznih kalorija, masti, soli, šećera.

Pančeta

Slična je slanini samo što se ne suši, što se smatra plusem jer se dimljena mesa povezuju sa nastankom nekih vrsta kancera. Ipak je prepuna masti i soli.

Hamburgeri

Još jedan car brze hrane i krivac za uporni gastitis. Hamburger je može se reći još jedna žrtva industrijske proizvodnje, pun je hormona i antibiotika, soli, masti. Ukoliko baš volite ovakve vrste mesa, potrudite se da ih napravite u kućnoj varijatni od kvalitetne govedine.

Šunke i kobasice

Tržište je preplavljeno procesuiranom šunkom i kobasicom, koja je ukusna i puna aditiva, soli, masti i odbačenih delova životinja. Nešto od ovog mesa se konzervira i prodaje kao jeftin proizvod pun sastojaka koje škode osobama s dijabetesom ili viskokim krvnim pritiskom.

Većina mesa koje se nudi u supermarketima nimalo ne liči na ono čime su se hranili naši preci, upozoravaju stručnjaci. Životinje se danas drže u vrlo skučenom prostoru i hrane se antibioticima i hormonima radi bržeg rasta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo