Naslovna / Ishrana

10 razloga zbog kojih treba da koristite surutku u ishrani

Priredio/la: V. M. B.|10:00 - 03. 01. 2021.

Surutka blagotvorno deluje na organizam

surutka Foto: Shutterstock

Surutka je svakodnevni napitak dugovečnih ljudi, pokazala su istraživanja. Pije se preventivno radi dobrog zdravlja, a poznata su i njena lekovita svojstva pa se koristi  kao dodatak u lečenju različitih bolesti, kao i u oporavku.

– Ranije se deci majki koje nisu mogle da doje, davala surutka. Danas se koristi u industriji hrane kao dodatak koji prirodno povećava nutritivnu vrednost hrane – kaže Branka Mirković, nutricionista.

Gde je ima i u kom obliku

Možete je kupiti na pijacama, u radnjama u tečnom stanju, ali i prerađenu kao prah koji se razmuti u tečnost. Protein iz surutke se prodaje kao nutritivni suplement.

Kod nas se posebno ceni kozija surutka.

– Takvi suplementi na bazi surutke veoma su cenjeni ako aktivno vežbate u teretanama, a bodi bilderima je sastavni deo svakodnevne ishrane. Surutka je tečnost koja ostaje kada se prave razne vrste sireva. Belo zelenkasta prozirna tečnost može biti slatkasta, slatko-kisela i kisela u zavisnosti od načina pripreme sira. U zavisnosti od čijeg mleka se dobija surutka, razlikujemo kravlju, ovčiju i koziju surutku. U svetu je izuzetno cenjena bufalo surutka, posebno ona koja ostaje kada se pravi sir mocarela – navodi nutricionista i navodi  zbog čega je surutka tako dobra za naše zdravlje.

Šta surutka sadrži i zašto je tako visoko rangiran suplement

1. Proteini iz surutke imaju antikancerogena svojstva jer poseduju aminokiseline sa sumprom i tako obezbeđuju optimalan nivo magnezijuma i kalcijuma.

2. Odlično utiče na formiranje genetskog materijala jer poseduje vitamin B12.

3. Omogućava brži i lakši oporavak osobama koje se oporavljaju posle infarkta, multipleks skleroze i hroničnog hepatitisa.

4. Štiti i čuva imunitet i povecava odbrambenu moć organizma a preporučuje se deci, starijim osobama, kod bolesti jetre i rekovalenscentima.

5. Surutka, a posebno kozija i ovčija sadrzi skoro 20 odsto čistih, visoko iskoristljivih i lako svarljivih proteina.

6. Surutka u prahu je životinjski proizvod, ali alkalizuje odnosno daje baznost organizmu.

7. Pomaže za brzi oporavak i regeneraciju jetre.

8. Odlična je za zglobove i ligamente.

9. Pomaže kod alergija, opstruktivnog bronhitisa i astme.

10. Smanjuje holesterol, apetit i sprečava osteroporozu.

Prečišćena surutka

U 22 grama surutke u prahu daje 20 grama baznih proteina, lako svarljivih kao 100 grama nemasnog junećeg mesa koje sadrži 20 g proteina koji zakiseli organizam. Kiselost organizma, a posebno kada je pomerena PH vrednost, je uzrok mnogih imuno i kancerogenih oboljenja.

Način primene

Surutku koristite preventivno ali i kao neophodan i bitan suplement za različite bolesti.

Surutka tečna – Preporučuje se jedna časa ujutru pre obroka. Kod pojedinih bolesti preporuka je dve čaše od dva dl dnevno.

Surutka u prahu – Koristite uputstvo na pakovanju. Nutritivno preporučena doza je jedna  merica od 20 do 30 g koju možete razmutiti u vodi, pre doručka, kao zamena za obrok ili posle vežbanja.

Vitaminski smuti sa surutkom

Potrebno vam je tri kivija, jedna banana, šaka bebi spanaća svezeg, merica surutke i voda. Ovakav obrok osim visoke doze vitamina, minerala i vlakana sadrži i proteine iz surutke. Podiže imunitet, lako se vari, alkalizuje organizam i daje veliku količinu psihofizičke energije.

Napravite domaću surutku

Potrebno je četiri litra mleka koje nije dugotrajno, jedan srednji limun i gaza. Skuvajte mleko i kad se prohladi, dovoljno da vas kapljica ne opeče na nadlanici, sipajte isceđen limun. Poklopite krpom i ostavite da se ohladi. Povremeno možete promešati. Odvojiće se surutka i sir. U cediljku stavite gazu, procedite, malo stisnite gazu da izađe što više surutke. U gazi ostaje sir koji možete malo posoliti. Surutku sipajte u staklene flaše i držite u frižideru. Pored suruke dobićete i odličan sir. Brzo i lako se pravi, cena više nego pristupačna, a dobićete oko kilogram sira i tri litra surutke.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
magda
15:45, 06. 01. 2021.
Odgovori

ja mojoj deci redovno dajem da piju surutku ali takodje uz vodu iz mog nobel aparata za preciscavanje vode. aparat je odlican jer ima i mogucnost da cuva i do 10 litara vode kada nestane vode

Zoran
10:14, 30. 08. 2023.
Odgovori

Da li kozija surutka povoljno utiče na hroničnu upalu pankreasa.

Zoran
10:54, 06. 12. 2023.
Odgovori

Kozija surutka u lečenju hroničnog pankreasa.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo