Naslovna / Ishrana

Vitaminska bomba od kelerabe

Priredio/la: J. M.|12:00 - 13. 12. 2020.

Puna je vitamina C i najbolje je jesti živu, u salatama. A u kombinaciji sa rotkvom je tek zdrava…

Keleraba ima vitamin C, B, gvožđe, kalcijum… Foto: Pixabay

Keleraba pripada sorti divljeg kupusa, a naziv potiče od nemačkih reči kohl što znači kupus i rube – repa. Jedemo koren kelerabe, ukusan je da se jede sirov, a jestivo je i lišće koje sadrži minerale i vitamine. Kuvana keleraba u čorbama je ukusna, kao i dinstana i poslužena kao dodatak mesu, ali kuvanjem i dinstanjem gubi vitamin C, pa je zato najbolje da se jede sirova salatama.

Šta sve ima keleraba

U 100 g kelerabe ima 27 kilokalorija, pa je odlična da se jede ako ste na dijetama jer je zdrava: ugljenih hidrata ima 6,2 g, vlakana 3,6 g, šećera 2,6 g, proteina 1,7 g. Keleraba najviše ima vitamina C, kompleks vitamina B i vitamin E. Od minerala nam daje kalcijum, gvožđe, fosfor, kalijum, mangan, magnezijum.

Šta sve radi keleraba

Zbog vlakana ovo povrće je dobro za smanjivanje nivoa lošeg holesterola i triglicerida u krvi. Vlakna je čine dobrim protiv zatvora, ublažavanja tegoba kod hemoroida, pa zako utiče i na smanjenje rizika od raka debelog creva. Kelerabu jedite ako ste anemični, ako imate virusnu infekciju, loše varenje, loše zube i desni. Reguliše nivo šećera u krvi, a kod osoba sa vioskim pritiskom utiče na njegovo regulisanje.

Salata od kelerabe

Potrebno vam je:

150 g kelerabe,
150 g bele rotkve,
150 g kupusa
150 g šargarepe,
300 g slatkih jabuka,
so, maslinovo ulje i sok od limuna.
Sve sastojke izrendajte „na krupno“, dodajte začine i uživajte u bombi od vitamina i minerala.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo