Naslovna / Ishrana

5 saveta da lakše smršate ako imate više od 40 godina

Priredio/la: I. V.|17:00 - 20. 12. 2020.

Posle 40. žene su mudrije, iskusnije, imaju više samopouzdanja, a ono što im smeta je fizička promena, posebno kada je kilaža u pitanju. A kilograme možete da skinete u bilo kom životnom dobu ako poštujete neka pravila

trikovi za mršavljenje žene starije od 40 godina U 40-im žene steknu mudrost i samopouzdanje, ali treba im i poneki trik Foto: Shutterstock

Ulazak u četrdesete ima puno prednosti – stečena mudrost, iskustvo, povećano samopouzdanje, ali, istini za volju, ipak je teško naviknuti se na neke fizičke promene. Funkcionisanje metabolizma je sve usporenije, što ženama otežava održavanje kilograma, a gubitak kilaže izazovnijim. Skidanje kilograma u četrdesetim godinama može da bude izazov, ali ima nekih jednostavnih strategija koje zaista „rade“ , kako kažu nutricionisti, jer gubitak težine nakon 40 godina nije nemoguć. Ustvari, kilograme možete da skinete u bilo kom dobu, a ovo je 5 taktika koje su se pokazale efikasnim, čak i kada jedete čokoladu!

1. Jedite više povrća

Dan započnite povrćem, a zatim isplanirajte sve obroke kako bi uključivale povrće. Nutricionisti preporučuju  jednu punu šolju povrća bez skroba za doručak i najmanje dve šolje uz svaki ručak i večeru. Minimalno pet šolja povrća dnevno ( količina kao teniska lopta) pružiće telu dragocene hranljive sastojke i obezbediti zaštitu od bolesti. Ne samo što će povrće uz obroke povećati sitost, već će pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi i insulinu i obezbediti bolje varenje s obzirom na bogatstvo biljnih vlakana u povrću. A sve to zajedno doprinosi održivom upravljanju telesnom težinom. Iskustvo je pokazalo da samo 9 odsto odraslih pojede minimalni preporučeni unos od dve do tri šolje povrća dnevno.

2. Smanjite unos ugljenih hidrata

Ugljeni hidrati su gorivo, a njihovim izbacivanjem u potpunosti lišavate telo važnih hranljivih sastojaka. To može dovesti do neželjenih efekata kao što su zatvor, umor i razdražljivost. Ali nakon 40. godine vaša dnevna potreba za ugljenim hidratima može da opadne. Ugljene hidrate, kako savetuju nutricionisti, trebalo bi smatrati manjim dodatkom obroku, a ne glavnom atrakcijom! Cilj je da se osoba odluči za kvalitetne ugljene hidrate i bude umerena,  što je dovoljno da zadovolji, ali ne i da premaši potrebe za „gorivom“ našeg tela.

3. Budite oprezni sa alkoholom

Alkohol je lukav jer, umereno, može da utiče na težinu, kažu istraživanja. Ali, žene koje mnogo i redovno piju ili prekomerno unose alkohol imaju povećan rizik od gojaznosti. Umerena konzumacija alkohola znači jedno piće dnevno (i ne, ne smete da ga prenosite u sledeći dan ako ga ne popijete), što je jednako 140 g vina, 340 g piva ili oko 40 g destilovanog žestokog pića. Ako većinu večeri provedete tako što popijete pola flaše vina, to može da izazove nekoliko problema. Prvo, alkohol ima tendenciju da smanjuje inhibicije i podstiče apetit, pa ćete zbog njega jesti više, često bez razmišljanja. Takođe, osoba konzumira alkohol, njegovo razlaganje postaje glavni prioritet tela. To znači da je manja verovatnoća da će organizam sagoreti hranu koja je uneta uz alkohol. Previše alkohola može da poremetiti san – a zdrav ciklus spavanja direktno je vezan za metabolizam, upravljanje težinom i nakupljanje masti na stomaku. Ukoliko baš volite da popijete, bar po jedno piće dnevno, potpuno izbacivanje alkohola nije realno. Bolje razmislite o tome da se obavežete na određenu strategiju. Postepeno smanjujte, alkohol ograničite samo na vikend ili ograničite potrošnju na jedno piće dnevno.

4. Nemojte da držite dijetu

Mnoge žene od 40+ i dan danas imaju zastarela razmišljanja o mršavljenju. Jedno od njih je da treba jesti dijetalnu hranu, one visoko prerađene proizvode napravljene od veštačkih hemikalija, sa mnogo kalorija, ugljenih hidrata, šećera ili masti. Nutricionisti ističu, da osim što je potpuno nezadovoljavajuća, dijetetska hrana može da uništi vaš apetit, izazove upale, promeni zdrave bakterije u crevima koje kontrolišu telesnu težinu i preoptereti imunološki sistem. Istraživanja takođe pokazuju da prelazak sa prerađene hrane na svežu povećava sagorevanje kalorija, što znači da vam sveža, prava hrana može pomoći da smršate, čak i bez smanjenja unosa kalorija. Umesto niskokaloričnog smrznutog obroka, bolje je pojedete obilnu supu od sočiva i svežu salatu prelivenu avokado ili maslinovim uljem. Umesto nekoliko dijetalnih, industrijskih kolačića sa manje masti, organizmu će više prijati narezana jabuka umočena u bademov puter ili nekoliko kockica visokokvalitetne crne čokolade. Znači, zdravi, održivi gubitak kilograma ne podrazumeva dijetu.

5. Svakog dana jedite čokoladu

Istraživanja pokazuju da konzumiranje crne čokolade kao svakodnevne poslastice pomaže u suzbijanju želje za slatkišima i slanom hranom. Tamna čokolada takođe može da pomogne u smanjenju stresa, a on je glavni pokretač „emocionalne“ ishrane. Jedna studija pokazala je da se unosom oko 40 g crne čokolade dnevno, tokom dve nedelje, smanjuje nivo hormona stresa kod dobrovoljaca koji su sebe ocenili kao osobe pod izuzetnim stresom. Pet kockica  70-procentne crne čokolade sadrži manje od 250 kalorija, ali i antioksidante, vlakna i magnezijum, mineral važan za opuštanje, poboljšan san i raspoloženje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo