Naslovna / Ishrana

Da li jaja zaista utiču na nastanak dijabetesa? Evo odgovora ruskog stručnjaka

Priredio/la: eKlinika|11:00 - 25. 11. 2020.

Jaja su dugo bila krivac za razvoj mnogih bolesti, ali brojna istraživanja sve više pružaju dokaze o njihovom pozitivnom uticaju na zdravlje

jaja

Na pojedinim portalima može da se pročita kako je rizik od dijabetesa veći ukoliko redovno konzumate jaja. Da li su jaja stvarno toliko štetna ili to samo tako deluje?

Kineski naučnici došli do ovog zaključka nakon što su od 1991. do 2009. analizirali 8.545 ispitanika starijih od 18 godina. Kao rezultat istraživanja naveli su da konzumiranje više od 38 grama jaja dnevno povećava rizik od dijabetesa za 25 odsto, a više od 50 grama za čak 60 odsto!

Da li su jaja zaista krivac?

Brojke su zastrašujuće, ali samo na prvi pogled. Tokom godina u kojima se sprovodilo istraživanje Kinezi su počeli da žive mnogo bolje, a potrošnja jaja se udvostručila: sa 16 grama po stanovniku na 32 grama dnevno. Ne samo da su počeli da više jedu jaja, nego su prešli i na zapadniji način ishrane: počeli su više da piju gazirane napitake i jedu brzu, nezdravu hranu.

Sve to zajedno definitivno utiče na nastanak dijabetesa tipa 2, od kojeg su počeli mnogo češće da obolevaju. Da li je onda fer optužiti prirodan proizvod kao što su jaja za nastanak dijabetesa? Takođe, ova spona između jaja i dijabetesa se ne može naučno objasniti: za razliku od gaziranih pića i brze hrane u jajima nema ničega što doprinosi razvoju dijabetesa.

Ali, postoje mnoge studije koje su pokazale pozitivan uticaj jaja. U Južnoj Koreji 2017. godine urađeno je veliko istraživanje na populaciji od 130 hiljada ljudi starih između 40 i 69 godina. Zaključak tog istraživanja – konzumiranje više od 7 jaja nedeljno smanjuje rizik od metaboličkog sindroma, koji je usko povezan sa dijabetesom tipa 2. Ovaj sindrom izaziva gojaznost, hipertenziju, aterosklerozu i poremećaje tolerancije na glukozu uključujući i dijabetes melitus. Pokazalo se i da je konzumiranje jaja dovedeno u vezu sa gubljenjem viška kilograma i regulisanjem nivoa holesterola. I ovo nije jedina studija koja je to pokazala.

Jaja ne utiču negativno ni na holesterol

– Ne možete davati kategorične izjave na osnovu rezultata samo jedne studije, kaže za portal Aif.ru dr Mihail Bogomolov, psihoendokrinolog i predsednik Ruskog udruženja za dijabetes.

Sa druge strane, kako kaže, postoji mnogo ozbiljnih istraživanja, koja su pokazala prednosti jaja za ljude koji su oboleli od dijabetesa tipa 2. Na primer, naučnici iz Australije došli su do saznanja da konzumiranje do 12 jaja nedeljno ne utiče negativno na holesterol kod ljudi koji imaju predijabetes (metaboličko stanje u kojem je nivo šećera viši od normalnog) ili dijabetes tipa 2. Postoje i druge slične studije.

– Postoje čak i ozbiljni dokazi o pozitivnom uticaju jaja na prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Na primer, u velikoj studiji, takođe sprovedenoj u Kini, pokazano se da jedno jaje dnevno može da smanji rizik od hemoragijskog moždanog udara za 26 odsto, koronarne bolesti srca za 12 odsto i rizik od smrti izazvane  kardiovaskularnim bolestima – za 18 odsto – istakao je dr Bogomolov.

Sve je više istraživanja koja pokazuju da jaja nisu toliko loša za holesterol kao što se ranije mislilo, Američko udruženje za srce i mnogi drugi zdravstveni radnici uklonili su preporuke koje su se odnosile na konzumiranje jaja.

Jaja su zaista izvor holesterola u  našoj ishrani, ali istraživanja pokazuju da to malo utiče na nivo negativnog holesterola. Naprotiv, jaja sadrže fosfolipide, koji  mogu da povećaju nivo dobrog holesterola što sprečava razvoj ateroskleroze.

Zašto su jaja korisna za naš organizam?

– Osim toga, jaja sadrže veoma korisne proteine, mnoge vitamine i biološki aktivne komponente, uključujući karotenoide kao što su lutein i zeaksantin. Oni igraju važnu ulogu u zaštiti od oksidacije, upale i ateroskleroze – dodaje Bogomolov.

Jaja  mogu da budu korisna i u zaštiti od covid 19, posebno zbog selena koji se nalazi u žumancetu. Neke studije su pokazale da je zbog nedostatka ovog minerala podložnost infekciji veća.

Druga važna prednost jaja je to što su jeftina. Teško je pronaći drugi proizvod koji ima toliko korisnih proteina kao jaje. Čak i Američko dijetetsko udruženje preporučuje kajganu sa paradajzom. Umesto soli dodajmo beli luk u prahu i druge začine i dobićemo veoma zdravo jelo na našoj trpezi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo