Naslovna / Ishrana

Jedite pečurke, mogu da pomognu u borbi protiv korone

Priredio/la: V. M. B.|11:00 - 10. 12. 2020.

Vitamini i minerali važni u zaštiti imuniteta nalaze se u šumskim plodovima

pečurke

Pečurke obiluju vitaminima i mineralima Foto: Shutterstock

Pečurke su sjajan primer za onu izreku „ne ocenjujte knjigu po koricama“. Da, često ne izgledaju baš lepo, ali zato su prava riznica vitamina i minerala i zaslužuju da se nađu na vašoj trpezi. Imma mogo razloga zbog kojih je važno da jedete „šumsko meso“.

Od jestivih šumskih pečurki najpoznatije su vrganj, bukovača i lisičarka, a od gajenih – šampinjoni. Ali pronaći ćete i šitake i reiši pečurke.

Obezbeđuju vitamin D

Pečurke su jedan od retkih prirodnih izvora vitamina D. To je zato što pečurke mogu da naprave vitamin D kada su izložene UV svetlosti. Još bolji rezultat je kada su pečuke izložene sunčevoj svetlosti. Najviše vitamina D imaće bukovače i šitake pečurke.

Bogatstvo vitamina i minerala

Sveže pečurke sadrže oko dva odsto proteina, a sušene čak 20 odsto. Pečurke sadrže vitamin C, vitamine B grupe (riboflavin, niacin, pantotenska kiselina), selen, bakar, fosfor, cink, kalijum. Selen, kojim obiluju pečurke, je mineral koji deluje kao antioksidans u vašem telu, čuvajući ćelije od oštećenja.

Pečurke skoro da nemaju natrijum, zbog čega su pogodne za osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska.

Šumsko meso

Ne nazivaju se pečurke tek tako šumskim mesom, jer zbog bogatstva proteinima, one to zaista i jesu. Kada kupujete sveže pečurke gledajte da to budu čvrsti plodovi, celi i odgovarajuće bole za vrstu. Prilikom kupovine sušenih pečurki, jedino je važno da ih pre upotrebe dobro operete i namočite da nabubre.

Pomažu u gubitku kilograma

Pečurke imaju izuzetno malo kalorija. U porciji od pet belih šampinjona ima samo oko 20 kalorija! Ipak pečurke će bez problema da vas zasite. U jednoj studiji objavljenoj u časopisu Appetite, ljudi koji su za vreme ručka zamenjivali meso pečurkama smanjili su količinu kalorija i masti koju su unosili, ali su  se osećali jednako sito i zadovoljno kao i oni koji su jeli meso.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo