Rak prostate (1869 pregleda)

01.03.2014 21:48 | Anonimni korisnik
Prvo se pojavila krv u mokraci a nakon svih pregleda ustanovoli su mi da imam rak prostate, promena je velicine 1 cm i kazu da je na vreme otkrivena. Da li ima jos slucajeva kojima se isto desilo i imaju li bilo kakav savet?

29.10.2013 14:51 |

Jelena

Lečenje raka prostate zavisi od stadijuma bolesti i Glisonove klasifikacije.

Ukoliko je tumor stadijuma T1c i Glisonove klasifikacije 5 (3+2) ili 6 (3+3), tu se obično ne radi ništa, samo se čeka. Pošto se radi o ranom otkrivenom raku prostate, bolesnik se posmatra i prati: poziva se na kontrole svakih šest meseci i kontroliše mu se nivo prostatičnog specifičnog antigena (PSA) u krvi. PSA analiza je nezamenljiva u praćenju razvoja raka prostate. Pošto je rak prostate, generalno, sporo rastući rak - imamte dovoljno vremena da terapijski reagujete. Takođe, ne može se sa sigurnošću reći koliko je potrebno vremena da se takav rak razvije. Mnogi ljudi koji imaju rak prostate umriru s rakom prostate, ali ne od raka prostate!

01.03.2014 21:48 |

Doktor Katarina Kuzmanović

Dva najucestanija oboljenja kod muskaraca je BHP ili benigna hiperplazija prostate i karcinom prostate.Prvo oboljenje daje tegobe tipa inkontinencije pracene bakterijskom infekcijom i druge smetnje tokom mokrenja i to je histo-patoloski benigno oboljenje drugo oboljenje je maligno i tesko se leci pre svega radioterapijom ,citostaticima i hirurski.Lako se dijagnostikuje i to odmah ako je prisutan specificni tumorski marker tzv PSA.Ranije je bilo zastupljeno oboljenje kod muskaraca koji rade sa hemikalijama koje su kancerogene ali sada vise ne bira zrtve.

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se