Zapaljenje bubrega i trudnoća (662 pregleda)

10.11.2013 01:01 | Anonimni korisnik
Imam glomerulonefritis 7 godina. Pod stalnim sam nadzorom nefrologa.Imam 37 godina.Da li mi preporučujete trudnoću?

06.11.2013 12:49 |

Jelena

Trudnoća je stanje koje zahteva dodatni rad svih organa žene, a bubrezi i srce su u samom vrhu opterećenja. Zato je idealno vreme za rađanje od 25 do 30 godina, jer je tada žena ui optimalnom zdravstvenom stanju, ona je u dobroj kondiciji. Ukolko je bilo koji organ oboleo, trudnoća je time kompolikovamija, a njen ishod neizvesniji. Kad se tome dodaju i godine, ukolko dođe do začeća, od samog početka je potreban nadzor i praćenje, jer se radi o visokorizičnoj trudnoći.

Hronični glomerulonefritis, od kojeg bolujete, zahteva intenzivna nadzor jer trudnoća pogoršava ovo oboljenje. Postoji opasnost da se pogorša već povišen krvni pritisak, a zbog hiperkoagubilnosti krvi u trudnoći kod ovih trudnica je veća opasnost od tzv. superponiranih gestoza kao sto su eklampsija i preeklamsija, najopasnije komplikacije i stranja u trudnoći. Procentat spontanih pobačaja je veći nego kod zdravih žena, češće nastupa i fetalna smrt, sve u svemu novorođenče ovakve majke zahteva veliku brigu, jer se mora voditi računa da li je sve vreme dobijalo dovoljno potrebnih sastojaka. Malkorvnost kod ovih pacijentkinja je češća kao i infekcije.

Zato je najbolje da se posavetujete sa Vašim nefrologom, da se sumira Vaše opšte stanje, urea kreatinin, stanje malokrvnosti, stanje srca i krvnih sudova. Ukoliko se odlučite za trudnoću, zbog godina će biti potrebno da se radi amniocenteza. Svakako, pre trudnoće proverite briseve sa grlića, jer je vrlo važno da ni na grliću nema bakterija, obavezan je i bris ždrela, uopšte bitna je prevencija infekcije. To je sve ono na šta možete da utičete. Ostala odluka je Vaša, zahteva veliku disciplinu i nadzor, ali motiv je zaista velik. Srećno!

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se