Vanmatericna trudnoca (557 pregleda)

10.11.2013 01:01 | Jelena
Imala sam vanmatericnu trudnocu.Kave su mogucnosti da ponovo ostanem trudna?Puno sam zabrinuta,pa vas molim da mi odgovorite.

31.10.2013 17:04 |

Jelena

Srećom, može se reći da je priroda predvidela ovakvu mogućnost. Jedan jajnik - onaj čiji je jajovod uklonjen - neće više imati upotrebljivu funkciju, ali ostaje onaj drugi. Ovulacije su naizmenične. Naizmenično nastaju na levom i desnom jajniku. Ukoliko je ženi, recimo, uklonjen levi jajovod, kada bude imala ovulaciju na desnom jajniku, moći će sasvim normalno da zatrudni, kao i svaka druga žena. Grubo rečeno, biće za 50% manje šansi da zatrudni (ređe će imati šansu da zatrudni i zato bi bilo dobro imati ciljani polni odnos u vreme ovulacije funkcionalnog jajnika - detaljnije informacije ćete svakako dobiti od ginekologa), ali moći će da ostane u drugom stanju i da rodi zdravo dete.
Problem mogu da budu ženine godine, ukoliko je starija. To, naravno, važi za svaku trudnoću - starije žene teže ostaju u drugom stanju - ali ako je jedan jajovod odstranjen, šanse za začeće su već time smanjene. Problem s kasnijim godinama je što se tad ovulacije proređuju, pa je zato teže zatrudneti, a s odstranjenim jajovodom tek je svaka druga ovulacija šansa za začeće.Zena i posle prekinute vanmaterične trudnoće može ostati u drugom stanju, izuzev ako je došlo do dodatnih komplikacija koje bi to onemogućile. Može postati srećna majka zdravog i veselog deteta! :)

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se