Skolioza i trudnoća (932 pregleda)

10.11.2013 01:01 | Anonimni korisnik
Imam 31 godinu. U pubertetu mi je dijagnostikovana dvostruka iskrivljenost kičme - skolioza (u obliku slova S). Išla sam na fizikalnu terapiju, ali, kao i svi tinejdžeri, neozbiljno sam shvatala svoj problem.Međutim, sada sam zatrudnela pa me interesuje šta treba da preduzmem da ne bih imala problema tokom trudnoće. Nemam bolove pri savijanju, niti pri hodanju. Pre 10-ak godina mi je lekar rekao da mi je jedna noga kraća 1.5cm, ali se meni to ne primećuje. Nosim ravnu obuću jer sam visoka 180cm. Imam normalnu težinu. Sada, naravno zbog trudnoće, razmišljam o tome da li ću imati neke probleme s obzirom da će doći do povećanja telesne težine. Čitala sam da treba u trudnoći da radim vežbe pod nadzorom fizijatra. Kom lekaru i u kojoj ustanovi u Nišu mogu da da se obratim radi saveta u vezi sa mojim zdravstvenim statusom?

06.11.2013 10:51 |

Zvoncica

Skolioza je stanje lateralne i rotacione zakrivljenosti i deformiteta kičmenog stuba. Uzroci ove pojave su različiti i mogu da budu urođeni, stečeni nakon neke povrede ili drugog medicinskog stanja, ali je najčešće ova bolest nepoznatog uzroka. U trudnoći su moguće komplikacije koje nastaju sa širenjem materice i uvećanjem ploda, najčešće zbog pomeranja dijafragme i smanjenja kapaciteta pluća. Nešto je veći i rizik od krvarenja, pobačaja i prevremenog porođaja.
U toku porođaja često nema mogućnosti za korišćenje epiduralne anestezije. Ranije su lekari praktikovali carski rez kod ovih majki, ali danas je zapaženo da se porođaj najčešće odvija bez značajnijih smetnji. Veoma je bitno, da i ukoliko se jave bolovi u leđima tokom trudnoće nije preporučeno korišćenje lekova protiv bolova. U Nišu je referentna ustanova Dom zdravlja, u kojoj postoji i savetovalište za trudnice, a u saradnji sa vašim ginekologom mogu biti preporučene vežbe za buduće majke koje se u toj ustanovi organizovano rade pod nadzorom stručnog osoblja.

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se