Rizična trudnoća (626 pregleda)

12.11.2013 14:47 | Anonimni korisnik
Predpostavljam da imamo velik problem, ali još nismo naišli na nekog ko bi mogao da nam pomogne.
U pitanju je druga trudnoća, a prva se završila prevremeno uz patnju ploda u 31 nedelji. Dete sada ima cerebralnu paralizu. Sada smo u 14 nedelji trudnoće i konstatovan je NT=3 i free BHCG 1,06 MoM i PAPP 0,29 što je
složićete se vrlo loše. Još veći problem je što su identični nalazi bili i u prvoj trudnoći (koja se nije završila sa greškom u hromozomima, utvrđeno biopsijom horionskih cupica). Tako niske vrednosti PAPP-a u novijim istraživanjima ukazuju na problem sa posteljicom i daljim razvojem deteta, pa me interesuje da li možemo nešto učiniti preventivno jer još jedno bolesno dete za nas bi bilo pogubno (i ovako smo se jedva odlučili na još jednu trudnoću). Napominjem da je za prvu trudnoća u 24. nedelji, na ekspertnom ultrazvuku, konstatovano da je nalaz u svakom pogledu uredan, ali su u 31. nedelji konstatovani patološki protoci prema plodu i indukovan hitni carski rez. Kolike su šanse da nam se kraj ove trudnoće neće završiti kao prva i ako je sve krenulo kao prva? Molim vas da nam odgovorite, u blagoj smo panici.

12.11.2013 14:48 |

Zvoncica

Poštovana gospođo,
Procena posteljice je danas moguća u I trimestru trudnoće, proverom cirkulacije ultrazvukom. Ako su dobijene vrednosti povećanog otpora proticanja krvi i u II trimestru (16-18. nedelja) potrebno je započeti terapiju. Terapija u drugoj polovini trudnoće ne donosi rezultate. Vrednosti PAPPA MOGU UPUĆIVATI NA TO. NT od 3mm nije indikacija za genetsku amniocentezu. Treba uraditi soft ultrazvučne markere u 16 nedelji trudnoće pre odluke o amniocentezi. Cerebralna paraliza je obično rezultat oštećenja mozga ploda koji najčešće nastaje u toku samog porođaja ili porođaj nije na vreme urađen a plod je trpeo.

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se