Moguća trudnoća i pad (565 pregleda)

18.11.2013 13:19 | Anonimni korisnik
Planirali smo bebu, imali odnos u plodnim danima (u to vreme imam osećaj i simptome, a i koristim maybe baby mikroskop), ali otprilike 3 dana od ovulacije sam nezgodno pala i malo me je zabolelo u donjem delu stomaka, što je ubrzo prošlo. Brine me da li taj nagli trzaj može da izazove da se "otkači" budući embrion, ukoliko je krenuo da se usađuje u zid materice.

18.11.2013 13:20 |

Jelena

Nema razloga za brigu. Ako ste pali 3 dana nakon ovulacije, pod pretpostavkom da ste tada začeli, taj majušni život se nije mogao otkačiti jer se još nije ni zakačio. Naime, 3 do 4 dana nakon oplodnje formirana je tzv. blastocista koja tek tada dobija zeleno svetlo da iz jajovoda uđe u šupljinu materice. Signali u vidu hormona i novonastalog hormona trudnoće tzv. beta HCG ,obaveštavaju majčin organizam da ta novina u njoj nije strano već novo, njoj pripadujuće, u tom periodu jedino njeno začeto čedo, a onda kada je gnezdo spremno dozvoljava se implantacija, ugnjezđenje, negde oko 6. dana od začeća.
Uopšte, od tog momenta pa i dalje, od embrona do fetusa, postoji čitav niz mehanizama koji štite to maleno biće od majčinih fizičkih padova. Beba je u divnom oklopu okružena plodovom vodom, pa je zaštićena od svega. To što se u serijama i filmovima toliko pobacuje od padova, e to je već scenario i režija bez medicinske potpore. Sva sreća što je to češće na filmu nego u životu.

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se