Epilepsija i trudnoća (896 pregleda)

24.12.2013 16:26 | Anonimni korisnik
Prvi put sam izgubila svest kada sam imala 13 godina, nakon par meseci ponovo. Uradila sam EEG i doktori su mi rekli da imam epilepsiju. Prve tablete koje sam pocela piti bile su Eftil, njih sam pila oko 4 godina i ponovo sam imala napad, promenila sam doktora i on mi je rekao da ta doza nije dovoljna za moju kilazu, pa su mi uveli i Lamictal jer kako on kaze bolje reaguje. Pila sam Eftil zajedno sa Lamictalom do pre 2 godine, napade nemam vec 6 godina, imala sam nesvestice ali nisu bili napadi, samo blagi gubitak svesti. Postepeno smanujem i Lamictal, trenutno pijem 175 mg dnevno, moja dijagnoza je farmakorezistentna epilepsija G40.3 Anaemia i G40.3 Anaemia syderopenica, nekad jedno, a nekad drugo pise na nalazu. Na netu ne mogu da nadjem neki pouzdan clanak o tome. Zanima me da li je to ista dijagnoza i da li se moze izliječiti? S obzirom da sad imam 24 godine i planiram da osnujem porodicu, da li uopste smem da ucinim taj korak, da li skode plodu tablete i jel osobe koje imaju epilepsiju uopste smiju radjati?

24.12.2013 13:39 |

Zvoncica

Anemija i epilepsija nemaju povezanost. Sideroponicna anemija je znak pomanjkanja gvozdja i posleicne anemije i leci se nadoknadom gvozdja. G40.3 je samo oznacavanje podtipa epilepsije pream sifrarniku ICD 10 koji najbolj ene korelise sa nasim saznajnjima o podtipovima epilepsije i zarpavo sluzi za administrativnu obradu podataka, a manje je od znacaja u medicinskom smislu. dakle sve vreme u izvestajima, prema ovome sto ste naveli postoji ista dijagnoza.
kombinacija eftila i lamictala nije najbolje resenje za trudnocu. ukoliko je moguce, potrebno je da se porbaju druge mogucnosti u dogvorou sa neurologom. naravno, trudnoca treba da bude planirana. zene sa epilepsijom naravno smeju da radjaju ali je za ovaj proces potrebno nadgledanje epileptologa.

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se