Simptomi Raka Testisa (5930 pregleda)

05.11.2014 22:25 | Anonimni korisnik
Rak testisa nastaje u polnim žlezdama muškaraca –testisima.

Rak testisa najčešće se manifestuje otkom, čvorom u jednom od testisa, koja je najčešće bezbolna (ređe bolna), gubitkom seksualne aktivnosti, pojavom krvi u ejakulatu ili simptomima uzrokovanim metastazama raka testisa (bolovima u donjem delu leđa ili donjem abdomenu zbog metastaza u limfnim čvorovima uz aortu).

Tipični simptomi zbog kojih se muškarci javljaju lekaru su otok ili čvor u testisu koji može biti bezbolan ili umereno bolan, zatim osećaj zatezanja u testisu bez opipljivog čvora, promena boje kože na skrotumu iznad testisa, bolna ejakulacija, krv u ejakulatu.

Ucestalost bolesti

Na sreću rak testisa je redak zloćudni tumor, ali njegova zloćudnost je u tome što zahvaća dečake, mladiće ili mlađe muškarce u dobi najčešće od 15 - 40 -te godine života. U Velikoj Britaniji svake godine se pojavi 1 400 novoobolelih. Karcinom testisa zastupljen je u 1% svih zloćudnih bolesti muškaraca.

Dijagnostika

Dijagnostikuje se najlakše ultrazvukom i određivanjem vrednosti HCG, alfa feto proteina - AFP i laktat dehidrogenaze - LDH u krvi. Postoje analize krvi koje zovemo „ tumorskim markerima“ za rak testisa. To su HCG, alfa feto protein ( AFP) i laktat dehidrogenaza ( LDH).

Prevencija

Redovni samopregledi testisa, koji bi svaki muškarac trebao uraditi najmanje jednom mesečno. Otkrije li se bilo kakva nepravilnost, treba se javiti svom lekaru opste prakse, koji će ga uputiti urologu, a urolog će ultrazvučnim pregledom utvrditi o čemu se radi.

Lecenje

Najefikasniji tretman je uklanjanje testisa na kojem je prisutan tumor, kako bi se pacijent izlečio i kako bi se izbegli recidivi bolesti. To je moguće kod pacijenta kod kojih se karcinom nije proširio. Ako je karcinom proširen i na okolne limfne čvorove, neophodno je i njih hirurški otkloniti. Uklanjanjem jednog testisa kod pacijenta neće doći do pojave impotencije i neplodnosti, jer je jedan testis dovoljan za normalno polno funkcionisanje. U slučaju uklanjanja okolnih limfnih čvorova moguć je izostanak ejakulacije. Zavisno od vrste tumora pacijentima se nekada preporučuje i terapija zračenjem i hemoterapija, kako bi se zaustavilo širenje i napredak bolesti.

Preuzeto sa sajta: transforma.rs

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se