Simptomi Raka Grla (9456 pregleda)

05.11.2014 22:24 | Anonimni korisnik
Karcinom grla najčešće uzrokuju alkohol i duvanski dim, a treba znati i to da je procenat izlečenja ovog oboljenja izuzetno visok ukoliko se bolest otkrije u najranijoj fazi…

Prema svetskim statistikama, rakgrla (larinksa) najčešći je zloćudni tumor glave i vrata, a odnosi se na maligne tumore koji se razvijaju u ždrelu, grkljanu ili na krajnicima. Uglavnom se javlja kod muškaraca, mada u poslednje vreme sve češće obolevaju i žene, a najugroženije su osobe od 40 do 75 godina. Izgledi za oporavak obolelih relativno su dobri, a zavise od niza faktora, među kojima se ističu veličina tumora, mesto na kom se razvio i stadijum oboljenja. U svetu se godišnje registruje oko pola miliona novoobolelih od raka grla, a čak 300.000 njih umire od ove vrste karcinoma, pre svega zbog toga što se većina pacijenata javlja lekaru kada je rak grla već u poodmakloj fazi.
RAK GRLA UZROCI I FAKTORI RIZIKA

Mehanizam nastanka malignih bolesti još uvek nije poznat, a isti je slučaj i s njenim egzaktnim uzrocima. Ipak, može se govoriti o određenim faktorima rizika, među kojima se ističu nasledna predispozicija, konzumiranje alkohola, pogotovo “žestokih” pića, kao i pušenje. Faktori sredine takođe utiču na nastanak i razvoj malignih tumora larinksa, pre svega izloženost azbestu i isparenjima ugljovodonika i benzinskog dima. Važno je naglasiti da i određeni tipovi HPV-a mogu uzrokovati bolesti koje povećavaju rizik od raka grla.
SIMPTOMI RAKA GRLA

U simptome raka grla se ubrajaju nagon za kašljem, kao i krvav ispljuvak,dok se u poodmaklim fazama javljaju otežano i bolno gutanje, zadah, uvećanje limfnih čvorova na vratu tkiva i mesta na kom se formiralo. Pošto najčešće nastaje na glasnim žicama, ovaj tumor retko kad je bolan, ali gotovo uvek uzrokuje promenu glasa. Svaka promuklost koja traje duže od dve nedelje, koliko je potrebno da prođe ukoliko je posledica prehlade, virusa ili preteranog naprezanja glasnih žica, zahteva odlazak otorinolaringologu. Posledice tumora pozicioniranog iznad glasnih žica jesu izrasline na vratu, glavobolja ili bolovi u području oko uva. Uporan kašalj koji ne prestaje i subjektivan osećaj stranog tela u grlu takođe zahtevaju što hitniju posetu specijalisti.

DIJAGNOZA
Nakon što se upozna s pacijentovim tegobama, lekar će pregledati njegov vrat kako bi uočio izrasline, otoke i druge fizičke promene. Za pregled grkljana koristi se nekoliko metoda:
-Indirektna laringoskopija podrazumeva pregled grla pomoću malog ogledala s dugom drškom da bi se ustanovilo postoje li promene u grlu i ispitala pokretljivost glasnih žica. Ovaj pregled je bezbolan i može se izvesti uz upotrebu lokalne anestezije, koja ublažava neprijatan osećaj neretko praćen kašljanjem.

-Dijagnoza se dodatno potvrđuje direk-tnom laringoskopijom – snimanjem grkljana posebnim optičkim uređajem, uz uzimanje tkiva za patohistološku analizu. U tom slučaju se kroz nos i usta do grla sprovodi osvetljena cev (laringoskop), kojom se pregledaju delovi grkljana, a ako lekar otkrije nepravilnosti, pacijent se podvrgava biopsiji radi daljih analiza i postavljanja što preciznije dijagnoze. CT skener i nuklearna magnetna rezonanca (NMR) mogu pružiti detaljnije informacije o stepenu proširenosti tumora, kao i o eventualnoj zahvaćenosti ostalih struktura na vratu.

VRSTA
Tumori grkljana klasifikovani su prema veličini na T1 i T2 (manji tumori) i T3 i T4 (uznapredovali tumori). Sve opracije danas se izvode endoskopski (kroz usta) ili otvorenom hirurškom tehnikom. Endoskopske operacije raka grla se izvode pomoću mikroskopa u slučaju karcinoma manjih dimenzija (T1) i, retko, raka grkljana tipa T2. Oporavak je brz i traje nekoliko dana. Promuklost je najčešće trajna i različitog stepena, u zavisnosti od veličine odstranjenog dela glasnice. Uz vokalnu rehabili-taciju, koja se kod određenog broja pacijenata obavlja u postoperativnom periodu, uz stručni nadzor i vođenje fonijatara i logopeda, glas se znatno popravlja.

PREVENCIJA
Izbegavanje alkohola i duvana najbolja je zaštita od nastanka malignog tumora na grlu, dok je u lečenju raka grla od ključne važnosti njegovo rano dijagnostikovanje. U državama s razvijenijom zdravstvenom kulturom viši je stepen preživljavanja ovakvih i sličnih bolesti, a za to nije zaslužna samo savremena tehnologija već i informisanost stanovništva, koje redovno kontroliše zdravlje. Zahvaljujući tome, sve bolesti, pa i karcinom grla, otkrivaju se u ranijim fazama, kada postoje veće šanse za izlečenje.

Osobe izložene rizicima trebalo bi, kontrole radi, povremeno da posećuju lekara, naročito ukoliko osete neke promene. Otkrivanje tumora u ranom stadijumu omogućava efikasnije lečenje: važno je znati da su u slučaju karcinoma grla prognoze za ozdravljenje veoma velike jer stopa preživljavanja, ukoliko se otkrije u ranoj fazi, iznosi ohrabrujućih 90%.

Preuzeto sa sajta: dijetaplus.com

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se