Simptomi bolesti prostate, raka prostate (4343 pregleda)

06.11.2014 09:40 | Anonimni korisnik
- Karcinom prostate je značajan uzrok smrti. Od ukupnog broja umrlih od različitih karcinoma, na karcinom prostate u zapadnim zemljama otpada 13 odsto. Mlađi muškarci sa karcinomom prostate imaju znatno lošiju prognozu - kaže dr Đorđević.


Simptomi
Simptomi raka prostate zavise od stadijuma bolesti. U početnom stadijumu karcinom prostate često nema nikakvih simptoma, ali generalno daje simptome donjeg urinarnog trakta, jer je često udružen sa benignim oboljenjima prostate.
Najčešći simptomi oboljenja prostate su:
- otežano mokrenje
- čekanje na mlaz
- tanak, slab mlaz
- mlaz koji se prekida
- često mokrenje
- neodložno mokrenje
- noćno mokrenje
- osećaj nepotpunog pražnjenje mokraćne bešike
U odmaklijim stadijumima bolesti, spontano mokrenje je skoro nemoguće, javlja se zastoj u radu bubrega, anemija, bolovi u kostima, a veoma su česti i prelomi kostiju.


Kako da posumnjate na rak
Muškarci čiji bliski srodnici imaju ili su imali karcinom prostate, moraju da idu na redovne preglede kod urologa. Takođe, ukoliko imate preko 50 godina trebalo bi da redovno idete na preglede, čak i ako nemate nijedan simptom. Ako, pak, imate bilo koji od gorenevedenih simptoma, odmah zakažite pregled.


Lečenje
Rak prostate kod mlađih muškaraca (do 70. godina) kod kojih je bolest ograničena na samu prostatu rešava se najčešće operativnim zahvatom, dok se kod starijih muškaraca češće primenjuje zračenje. Pored ovoga, postoji i metoda aktivnog praćenja pacijenta. U uznapredovaloj bolesti kombinuje se hemoterapija sa hirurškim zahvatom.


Život nakon operacije
Nakon operacije život se često menja, ali to zavisi i od godina osobe koja se operisana. Ranije je češće dolazilo do bežanje urina, a danas se ta komplikacija javlja retko i može veoma uspešno da se izleči dodatnom operacijom ili lekovima.
Što se erekcije tiče, taj problem je češći jer se nervni snopovi nalaze blizu prostate. Ti nervi su veoma nežni, pa i ako operiše vrstan hirurg, može da dođe do oštećenja živaca. Povratak erekcije može da se postigne uz pomoć tableta ili injekcija. Statistike pokazuju da od deset operisanih muškaraca, dvojica imaju urednu erekciju, a veći deo njih ovaj problem uspešno može da reši lekovima.


Pregled je najbolja preventiva
U poslednjih nekoliko godina od kada Udruženje urologa Srbije aktivnom kampanjom edukuje populaciju o pitanju karcinoma prostate sve je veći broj muškaraca koji se javljaju urologu i redovno se kontrolišu.

Izvor; Blic.rs
O simptomima, lečenju i životu nakon operacije, za "Blic" govori specijalista urologije Dejan Đorđević iz Kliničkog centra Srbije.

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se