Vaginalni sekret i polno prenosive bolesti (1491 pregleda)

12.12.2013 10:43 | Anonimni korisnik
Vaginalni sekret. Interesuje me da li se putem analize vaginalnog sekreta može ustanoviti da li pacijent ima neku polno prenosivu infekciju? Svake godine idem na redovne preglede i poslednji put kada sam radila analizu, grupa vaginalnog sekreta mi je bila II. Mnogo sam čitala o infekcijama koje kod žena mogu umanjiti reproduktivnu funkciju, pa me prvenstveno interesuje da li su za njih potrebne posebne analize ili se mogu ustanoviti analizom vaginalnog sekreta?

12.12.2013 10:42 |

Zvoncica

Analiza gupe vaginalnog sekreta nije dovoljna za diagnozu polno prenosivih bolesti. Potrebno je da uraditi detaljnije ispitivanje vaginalnog i cervikalnog sekreta. Prvo je potrebno uraditi bakteriološki i mikološki vaginalni i cervikalni bris kao i cerviklani bris na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu. Po potrebi i druge analize ukoliko ginekolog predloži.

21.12.2014 11:58 |

Anonimni korisnik

Pregled vaginalnog sekreta je jednostavna i bezbolna metoda ispitivanja sekreta u uzetog iz vagine, sa prednje i zadnje usne i kanala grlića materice. Od uzetog uzorka se pravi citološki razmaz koji se fiksira na mikroskopskoj pločici i boji specijalnim bojama. Posle bojenja vrši se mikroskopska analiza morfološkimh osobina sekreta i ćelija u njemu u toku koje se mogu otkriti znaci zapaljenja vagine, grlića materice, uzročnici infekcije, dobroćudne i zloćudne ćelije i druge patohistološke promene.

Vagina je mišićno–sluzokožni organ koji prekriva sloj sluzokože koja je, zbog svoje građe, osjetljivija od kože i zato podložnija spoljnim uticajima i razvoju infekcije. Vagina je naseljena vaginalnom florom ili mnogobrojnim vrstama mikroorganizama koji nisu patogeni za ženu ako je ona imunokompetentna. Dakle, oni žive komensalnim ili čak simbiotskim načinom života. U odnosu na zadržavanje mikroorganizama na sluzokoži genitalija žena, flora vagine može biti;

stalna - rezidentna, fiziološka flora
prolazna – tranzitorna flora, koja u vaginu žene dospeva iz spoljašnje sredine, vazduhom, seksualnim kontaktom, hranom, vodom, dodirom prljavim rukama, a zadržava se u njoj kratkotrajno i ne izaziva promene vaginalnog sekreta.

Medutim, neki članovi normalne fiziološke flore vagine mogu dospeti u okolno tkivo i postati patogeni.

Unutrašnja površina vagine je stalno vlažna. Zdrava vagina proizvodi sekret koji je vlaži i održava čistom, na sličan način na koji pljuvačne žlezde deluju u ustima. Sekret nastaje stalnim izlučivanjem (transudacijom) tečnosti iz njenih krvnih sudova i cervikalnih žlezda i žlezda tela materice. Vaginalni sekret (iscedak) normalna je pojava kod polno zrelih žena i najčešće je providan ili beličast, a osušen na donjem vešu može biti i žućkast. Izgled sekreta menja se tokom različitih faza menstrualnog ciklusa, trudnoće, emocionalnog stresa, promene načina ishrane, upotrebe različitih lekova (uključujući kontraceptive) ili tokom seksualne uzbuđenosti.

Prisustvomlečne kiseline (oko 5‰) u vagini nastaje pretvaranjem glikogena iz površnih ćelija epitela koje se vremenom ljušte i postaju hrana mikrobima koje su normalni stanovnici vagine. Pod dejstvom Doderleinovih bacila i drugih mikroorganizama, oslobođena mlečna kiselina uvećava kiselost u vagini što pogoduje rastu laktobacila koji sprečavaju razvoj uzročnika bolesti jer oni ne mogu opstati u takvoj (kiseloj) sredini. pH vagine iznosi 4,0–5,0, a na promenu kiselosti utiče menstrualna krv, sperma i ispiranje vagine alkalnim sredstvima, antibiotici, promena hormonalnog statusa u trudnoći, dojenja, ili menopauzi, spermicidi, polni odnos infekcija, dovode do niske kiselost u vaginalni, i na taj način stvaraju uslove za razvoj zapaljenje vagine izazvano banalnim uzročnicima (streptokoke, stafilokoke, ešerihija koli).

Povećana kiselost nepovoljno može uticati na vaginalnu floru, jer stvara uslove za razvoj gljivica - kandide albikans izazivača gljivičnog oboljenja kandidijaze. Razvoj ove gljivice je izraženiji u žena sa narušenom funkcijom imunskog sistema, u toku antibiotske terapije poremećaja vaginalne flore, neodržavanja higijene genitalija i nekih sistemskih bolesti (diabetes mellitus, bolesti imunodeficijencije, maligne bolesti).

Kako naše telo luči različite sekrete, u koje spada i vaginalni, svaka žena treba da zna kada je to normalna pojava, a kada se radi o promeni ili poremećaju lučenja sekreta ili poremećaju ravnoteže između bakterija koje se normalno nalaze u vagini polno zrele žene, i njenog zapaljenja koje zahteva lečenje.

U reproduktivnom (plodnom) životnom dobu, svaka žene neposredno pre ili posle menstruacije ima normalni, jedva primetni vaginalni sekret. Nakon menstruacije, sekret je oskudan i bistar, pre i za vreme ovulacije bistar i nesto pojačan, a nakon ovulacije malo zamućen. Izgled iscedka se menja zbog toga sto pre menstuacije preovladava lučenje estrogena, a nakon menstruacije progesterona. Veliki broj žena te promene u izgledu iscedka jedva primećuje, ali onim pažljivijim i upućenijim vaginalni sekret može pomoći da odrede plodne dane.

Normalno je da pre prve menstruacije devojcčice nemaju iscedak iz polnog organa, a ako se ipak iscedak pojavi, najčešće je uzrokovan lošom higijenom, vlažnom prljavom odećom ili dodirivanjem genitalija prljavim rukama. Oskudan iscedak iz polnog organa javlja se kod žena starije životne dobi (zbog suvoće vagine izazvana promenom hormonalnog statusa u menopauzi), ali i kod mlađih žena kod kojih su odstranjeni jajnici a nisu podvrgnute hormonskom lečenju. Međutim, i jedne i druge mogu da imaju pojačan sekret neprijatnog mirisa ako se u njihove polne organe, zbog hroničnih bolesti ili loše higijene nastane bakterije i mikroorganizmi

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se