Laparoskopska Metoda uklanjanja slepog creva (4792 pregleda)

05.12.2013 09:09 | Anonimni korisnik
Molim hitan odgovor! Moja ćerka je juce operisana u Australiji laparoskopskom medotodom njoj je uklonjeno slepo crevo! Oziljke ima : jedan na levoj strani stomaka, drugi kod pupka , treci na donjem delu stomaka! Nosy veliki! Zanima me zasto je radjeno na levoj strani stomaka, Kada je slepo crevo na desnoj? Posle operacije se zali na bešiku za vreme mokrenja, potrebno joj je po 10 min da urinira. Da li je to normalno? Mozda zbog unosenja gasa u abdomen ili zbog katetera prilikiom operacije! Zabrinuta majka! Koliko traje oporavak u proseku i bolovi?

05.12.2013 09:20 |

Zvoncica

Ukoliko se procedura sprovodi u dijagnostičke svrhe napustićete bolnicu isti dan. Ukoliko se izvodi neka od operacije boravićete u bolnici obično između 2 i 5 dana.Kada dođete kući pratite savete koje vam vaš lekar daje kao što su: Skinite zavoje jutro nakon operacije, izbegavajte dizanje teških predmeta, zabranjen je unos gaziranih pića dva dana nakon operacije.
U zavisnosti od procedure, vervatno ćete se vratiti svojim normalnim svakodnevim aktivnostima za nedelju dana. U dogovoru sa njenim lekarom, dace joj lek protiv bolova, ali za nekih nedelju dana bi trebalo već da se vrati svojim svakodnevnim aktivnostima.

05.12.2013 09:27 |

Jelena

SVAKA operacija, pa i ona koja spada u takozvane rutinske, nosi rizik od komplikacija. Deset dana od intervencije su najkritičniji za bolesnika. Krvarenje, infekcija rane, tromboza i bakterijska infekcija najozbiljnija su stanja koja mogu da se jave neposredno posle hirurškog zahvata.I kada intervencija prođe uspešno, u periodu posle operacija može da dođe do krvarenja ili infekcija koje se ne mogu lečiti i koje se ponekad završavaju fatalno po pacijenta. Najveći broj komplikacija događa se u jedinicama intenzivne nege, a kako bolnički dani odmiču, rizik od posledica je sve manji. Ipak, komplikacije su moguće čak i nekoliko meseci, pa i više godina nakon intervencije.Nekada se i posle deset godina od operacije, posebno ako je bila u trbuhu, mogu u najgorem svetlu javiti posledice u obliku priraslica koje, ako vežu creva, postaju opasne po život. Operacije u trbuhu su i najčešće hirurške intervencije, i što je operacija teža, to je rizik od komplikacija veći.Slepo crevo se nalazi u donjem desnom delu trbusne duplje. Da bi vam pomogli da ga locirate,recimo da je petnaestak santimetara udaljeno od pupka,sa desne strane. To je naravno okvirno,jer slepo crevo nije kod svih ljudi na potpuno istom mestu,i njegov polozaj zavisi od polozaja debelog creva za koje je pricvrsceno.Ukoliko niste operisani laparoskopijom,vasi problem tek pocinju. Posle oberacije bolovi su neuporedivo jaci nego sto vas je bolelo samo slepo crevo. Ishrana I kretanje su prvih dana ograniceni. U prvih desetak dana preporucuje se laka barena hrana,povrce,tecnos,eventualno piletina. Sto se fizicke aktivnosti tice,hodajte koliko god mozete,medjutim sve ostale aktivnosti uvodite postepeno,a dizanje tereta,trbusnjaci I slicne vezbe I ozbiljno zamaranje dolaze u obzir tek nakon 4-6 meseci.

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se