Rak kostiju (1221 pregleda)

23.12.2013 11:14 | Anonimni korisnik
Interesuje me ako je nekom utvrdjeno da boluje od raka kostiju i da mu je ostalo jos samo godinu ili dve zivota imali sanse za lecenje. Da li uopste postoji mogucnost za ozdravljenje kakve sanse i sta preduzeti?

23.12.2013 11:14 |

Jelena

Prognoza raka kostiju zavisi od mesta gde se nalazi tumor, njegove velicine, stepena rasirenosti tumora, tipa tumora (vrste malignih celija tumora kostiju), starosti i opsteg zdravstvenog stanja bolesnika, laboratorijskih analiza. Od tih faktora zavisi da li moze da dodje do izlecenja ili ne. Sto se rak ranije otkrije sanse za izlecenje su vece. Kad god je moguce tumor se uklanja hiruskim putem. Obicno se pre operacije i posle operacije vrsi hemoterapija. Prognoza nakon lecenja zavisi od toga da li je tumor u celini odstranjen. Ako se otkrije u stadijumu kada se prosirio na druge organe sanse su male. U otpusnoj listi postoji sifra koja govori o stepenu rasirenosti tumora i po tome moze da se odredi prosecan zivot bolesnika. To za bolesnika ne znaci mnogo jer pokazuje prosek.
Uvek ima svrhe da se bolesnik leci. Ako je tumor toliko prosiren da lecenje ne moze da dovede do izlecenja preduzimaju se terapijske procedure koje imaju za cilj smanjenje tegoba bolesnika, jacanje organizma i produzenje zivota (palijativno lecenje). U svakom slucaju lecenje ima svrhu bez obzira da li moze da dovede do potpunog izlecenja ili samo da produzi zivot.

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se