Povecana slezina i limfni cvorovi (9489 pregleda)

27.12.2015 21:43 | Anonimni korisnik
Postovane dame i gospodo,

u septembru mi je dijagnostikovana uvecana slezina koja je tad bila 13,5 cm. Radio sam krvnu analizu i limfociti su bili snizeni. Nije bilo nista kriticno i lekar me je "otpustio". Medjutim na vratu samnapipao limfni cvor koji je natacene i odmah se javio hematologu koji je pomocu UZ ustanovio da mi je slezina sada 14 cm a poslednji snimak je pokazao da se jos za 0,2 cm uvecala, i leukociti snizili na 17 % (22 do 48 % su normalne vrednosti). Mene vise zabrnjavaju leukociti koji su jos uvek u granicama normale ali se vidi da se povecavaju kako idem na kontrole (poslednji put su bili 8,5) Takodje me zabrinjavaju i moji limfni cvorovi koje mogu napipati na desnoj strani vrata, i moja slezina koja je 14,2 cm. Da li su to simtomi raka Limfnog sistema? Da li ima smisla da radmo kontrolu uzorka limfnig cvora (uzorak tkiva) ili kostane srzi? Moj lekar je rekao da nema razloga za brigu ali ja tako ne bih rekao! Posto sam na viruse kao npr. HSV CMV EBV VZV negativan. Neki razlog mora da postoji!
Hvala Vam unapred

18.01.2016 23:30 |

Anonimni korisnik

Mnoge infekcije i bolesti mogu da doprinesu nastanku povećane slezene. učinak na vašu slezenu može biti samo privremen, u zavisnosti od toga koliko dobro napreduje lečenje. Faktori koji doprinose nastanku povećane slezene uključuju :

Virusne infekcije, kao što je mononukleoza
Bakterijske infekcije, kao što je sifilis
Parazitske infekcija
Ciroze i druge bolesti koje utiču na jetru
Različiti tipovi hemolitičkih anemija – stanje karakteristično preranim uništenjem crvenih krvnih zrnaca krvi
Karcinomi, leukemije i limfomi, kao što je Hodgkinova bolest
Metabolički poremećaji
Pritisak na vene u slezeni ili jetri ili ugrušak krvi u tim venama
Simptomi povećane slezene

U nekim slučajevima smptomi izostanu, a ako se pojave, najčešći su:

Bol u levom gornjem delu stomaka koja može da se širi u levo rame
Osećaj sitosti bez hrane ili nakon unosa samo male količine hrane – to može da se dogodi kada povećana slezena vrši pritisakna stomak
Anemija
Umor
Česte infekcije

Lečenje povećane slezene

Ako je uzrok povećane slezina identifikovan, lečenje se usredsređuje na temeljni problem. Na primer, ako imate bakterijsku infekciju, terapija uključuje antibiotike.

Ako povećana slezena prouzrokuje ozbiljne komplikacije ili temeljni problem ne može da se identifikuje ili leči, hirurško uklanjanje vaše slezene može da bude opcija. U stvari, u hroničnim ili kritičnim slučajevima uklanjanje nudi najbolju nadu za oporavak.

Možete da živite aktivan život bez slezene, ali tada ste osoba koja je u većoj opasnosti prlikom oboljenja od infekcija. Dokazano je da se telo osobe koja živi bez slezene teže bori protiv infekcija.

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se