Operacija katarakte (805 pregleda)

09.12.2013 16:26 | Anonimni korisnik
Tata mi je pre dva dana operisao oko, kataraktu. Interesuje me da li je normalna pojava što on posle dva dana još uvek ne vidi? Treba li da nosi zavoj dok je u kući? I da li je moguće da se sočivo pomera, čas je na sredini čas malo gore? Ili se to meni čini. Usled katarakte oko mu je malo "šetalo". Da li će se sad vratiti u normalu i normalno funkcionisati?

09.12.2013 16:26 |

Jelena

Odgovori na vaša pitanja zahtevaju detaljan oftalmoloski pregled. Potrebno je poznavati stanje oka pre i posle opracije. Ukoliko je nalaz na očnom dnu bio uredan, pri čemu mislim prvenstveno na stanje žute mrlje i očnog živca za očekivati bi bilo da vaš otac vidi posle operacije. Sa druge strane moguće je i da je došlo do postoperativnih komplikacija npr. na rožnjači ili u prednjoj očnoj komori koje privremeno zamućuju vid. Sočivo koje je ugrađeno, a za koje imate utisak da se pomera u oku vi ne možete videti dilemu. Iz ovih razloga
savetujem kontrolni pregled pri čemu ćete od oftalmologa dobiti odgovore na sva vaša pitanja. Kod standardne operacije katarakte, sa nekomplikovanim postoperativnim tokom, zavoj sa oka se skida sutradan i nema potrebe nositi ga naknadno. Šetanje oka se može javiti tokom postojanja katarakte, posebno ako je ona bila gusta i duže trajala, odnosno ukoliko je dovodila do većeg smanjenja oštrine vida preoperativno. Za očekivati je da se šetanje oka sa popravkom oštrine vida smanji.

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se